Zo kunt u sla uit een zakje zo lang mogelijk goed houden
Publicatiedatum: 4 mei 2024
Een salade is lekker om te eten bij het diner of als hoofdmaaltijd. U kunt voor een krop sla kiezen of voor een voorverpakte zak. Dat scheelt snijwerk, maar de inhoud verlept wel een stuk sneller. Met de volgende trucs kunt u de houdbaarheid van de voorverpakte variant iets verlengen.
De beste plek om voorverpakte sla te bewaren
Een zak met sla gaat niet altijd in één keer op. Soms willen we het pas een paar dagen later verder opeten. Maar dan zijn de resten vaak een natte pap geworden. Zonde natuurlijk. Bewaar een zak sla in de groentelade van de koelkast. Zowel als de zak nog gesloten is, als daarna.
Manieren om voorverpakte sla langer vers te houden
Er zijn meerdere manieren om voorverpakte sla langer vers te houden, wanneer de zak eenmaal geopend is. Zo kunt u ervoor kiezen om de geopende zak in een andere, beter afsluitbare zak te stoppen. Zoals bijvoorbeeld een hersluitbare zak. Haal zoveel mogelijk lucht uit de zak. Sommigen gebruiken een knijper om de zak af te sluiten, maar hier kan nog iets lucht doorheen komen. Dan droogt de groente te veel uit.
Bewaar de blaadjes in een kom
Een andere optie is om de losse sla in een kom te bewaren. Leg op de bodem een stuk keukenpapier, daarbovenop de sla en dek af met vershoudfolie (of 1 van deze 5 alternatieven). Het keukenpapier neemt het vocht op, dat zorgt ervoor dat de groente langer vers blijft. Deze manier werkt ook met een goed afsluitbare (plastic) bak. De sla blijft dan tot 5 dagen goed.
Verlepte groente?
Zijn de bladeren toch wat bruin geworden? Dan is het mogelijk om ze toch weer vers te krijgen. Leg ze daarvoor ongeveer een kwartiertje in een bak met ijswater. Het gaat dan wel om losse blaadjes, geen hele krop. Dan zijn ze daarna weer een stuk frisser.
Volgens Het Voedingscentrum is het beter om sla niet te bewaren bij appels, kiwi’s en peren. Dan bederft het sneller.
(Bron: archief, Culy, Libelle, Het Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
bruine bladeren krijg je niet meer vers hoor.
wij hebben daar een luchtdichte en vacuum schaal met deksel, een soort Tupperware bak, voor welke uitermate geschikt is om met name krulsla goed te bewaren, tot wel 14 dagen als dat moet. wel is het handig de sla uit de eventule zak te halen en goed na te kijken op rotte plekjes.
Bewaren in een zipp-it en dan kun je het soms nog wel over de datum eten.
Wanneer ik sla kant en klaar gesneden in een plastic verpakking koop en dit nog enige dagen volgens de datum kan bewaren maak ik er een gaatje in de lucht(gas) er zoveel mogelijk uit en plak er een plakbandje hierover en blijft de smaak na een paar dagen nog steeds goed.
Al hoewel dit met gas binnen de datum van gebruik valt zit er een vieze rottende smaak aan de sla en is het niet meer lekker om te eten. Hetzelfde is dit ook met gesneden andijvie.