Naar cookieinstellingen
avocado

Zo krijgt u een te harde avocado sneller eetrijp

Op het moment dat u een avocado koopt, is die niet altijd rijp genoeg om direct te eten. Ze worden ook wel eetrijp verkocht, maar zelfs dan is dat niet altijd het geval. Wilt u de vrucht wel snel gebruiken, dan kunt u een aantal dingen doen om het rijpingsproces te versnellen.

Hoe ziet u of een avocado rijp is?

Bij avocado’s geeft de kleur van de schil onder het stukje wortel dat er vaak aan zit een goede indicatie. Lukt het niet dit eraf te halen, dan is de avocado hoogstwaarschijnlijk nog niet rijp. Lukt het wel en is het plekje groen, dan is hij goed rijp. Is de plek bruin verkleurd, dan is de avocado waarschijnlijk inmiddels overrijp.

Licht verhitten

Heeft u een harde avocado direct nodig, dan kunt u een ‘paardenmiddel’ uitproberen. Hiervoor verhit u de vrucht licht. In het geval van de oven wikkelt u hem daarvoor in aluminiumfolie en plaats u hem afhankelijk van hoe zacht u hem wilt hebben 10 tot 50 minuten in een oven op 90 graden. Of verwarm een erg harde avocado op 200 graden en dan ongeveer 10 minuten. In het geval van de magnetron prikt u wat gaatjes in de schil en wikkelt u de avocado in huishoudfolie. Verwarm de avocado steeds 30 seconden, tot het moment waarop hij zacht genoeg is. Stop hier tijdig mee, want anders verliest hij zijn vorm, en laat hem goed afkoelen. Deze methode heeft wel als nadeel dat het de smaak enigszins beïnvloedt, dus dit is iets wat niet iedereen bevalt. Voor guacamole is het vaak wel een prima optie, vanwege de overige smaken die u nog toevoegt.

avocadopit verwijderen met een mes
Lees ook: Een avocadopit verwijderen? Zo doet u dat veilig

Bakken

Komt u er pas na het aansnijden achter dat de avocado niet rijp is, dan kunt u hem toch gebruiken, door hem even in een koekenpan te bakken. Ook in dit geval smaakt hij anders dan een vers exemplaar, maar zeker als u nog wat ingrediënten toevoegt, kan het een smakelijke optie zijn. Op onze receptenpagina vindt u lekkere opties.

Ethyleengas versnelt het rijpingsproces

Heeft u een keiharde avocado niet dezelfde dag nodig, maar bijvoorbeeld enkele dagen erna, dan kan het helpen hem met rijp fruit op de fruitschaal te leggen. Dit komt door het gas ethyleen dat veel vruchten produceren, wat het rijpingsproces versnelt. Een rijpe avocado kan op zijn beurt overigens ook weer helpen om fruitsoorten als ananas, appels en bananen eerder te laten rijpen.

Plaats de avocado in een zak of krant

Door de avocado in een papieren of plastic zak of krant te plaatsen versnelt u het rijpingsproces onder invloed van het ethyleengas nog sneller. De avocado produceert dit zelf ook, maar door een rijpe tomaat of appel in de zak toe te voegen wordt het proces versterkt. Leg de avocado zeker niet in de koelkast, want dat vertraagt het rijpingsproces juist. Bij kamertemperatuur gaat het een stuk sneller.

(Bron: RTL Nieuws, Radar, Culy, AD, Gezonder Leven, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    jae pand says:

    Als de avocado nog te hard is doe ik hem i d magnetron.. 1 min. Op de laatste stand. Nog hard dan 30 sec op 180. Werkt prima

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.