Zo bewaart, schilt en kookt u witte asperges het beste
Publicatiedatum: 26 april 2023
Het is weer volop aspergetijd en het ‘witte goud’ is weer overal te krijgen. Maar hoe kunt u ze nou het beste bewaren, schillen en koken?
Seizoensgroente
De asperge is een echte lentegroente. Ze zijn te krijgen van april tot en met juni. U kunt ze kopen in de supermarkt of groenteboer, maar u kunt ze ook rechtstreeks bij de kwekers kopen. Steeds vaker liggen asperges ook buiten het seizoen om in de schappen, maar dit zijn dan niet de verse uit de grond. En of ze echt vers zijn kunt u horen. Want maken ze een piepend geluid als u zo over elkaar beweegt, dan zijn ze kakelvers. En volgens aspergekweker José van Rooi is er nog een kenmerk waaraan u kunt zien dat ze vers zijn, en dat is als de onderkant niet is uitgedroogd.
Bewaren in een vochtige theedoek
Wie de asperges niet direct gaat eten kan ze het beste bewaren in de koelkast. Rol ze in een vochtige (schone) theedoek, dan blijven ze knapperig en vers. Gaat u ermee aan de slag? Heeft u ze al een paar dagen in de koelkast liggen en twijfelt u of ze nog vers genoeg zijn? Leg de asperges dan voor gebruik minimaal een half uur in koud water. “De schil wordt dan weer soepel”, aldus Rooi tegen 24Kitchen. En reken ongeveer 7 stuks per persoon. Dat is makkelijk rekenen en zo hoeft u niet te veel uit de koelkast te halen of te schillen.
Niet te veel schillen
Begin voor het schillen 5 centimeter onder de kop. Trek vervolgens 1 lange sliert helemaal naar de onderkant. Dit kunt u het beste doen terwijl de asperge ligt en gebruik een dunschiller. Zijn het verse, kwalitatief goede asperges, dan is 1 keer rond voldoende. Twijfelt u aan de versheid, schil dan nog een rondje extra. Anders kunnen ze ’taai’ smaken. Snijd een stukje van de onderkant af, ongeveer 2 tot 5 centimeter. Dit hoeft overigens niet als de asperges rechtstreeks van de teler afkomen en direct worden geconsumeerd. En gooi de schillen niet weg, daar kunt u overheerlijke soep van maken!
Koken en nagaren
Kook de asperges in een pan met ruim water en een snufje zout. De hoeveelheid is overigens wel afhankelijk van de hoeveelheid asperges. Een kleine hoeveelheid kookt u beter in een klein laagje water, dat komt de smaak ten goede. Breng het water aan de kook en als het kookt, laat ze dan nog 3 minuten doorkoken. Voor dikkere asperges geldt een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Zet vervolgens de warmtebron uit en laat ze 15 minuten nagaren. Ook deze tijd wordt automatisch langer bij dikkere asperges, tot wel een half uur. Het nagaren dient 2 doelen. Ze garen letterlijk na en ze behouden op deze manier hun stevige structuur en blijven warm. Een grote pan waarin de asperges plat kunnen liggen heeft volgens Looi de voorkeur boven een asperge-pan. “Liggend blijven de kopjes intact en drogen ze niet uit.”
Beetgaar en lauwwarm
Laat de asperges goed uitlekken alvorens u ze serveert. Doe dit op een schone, droge theedoek of op keukenpapier. En om zeker te zijn dat ze beetgaar zijn, kunt u een stukje van de achterkant af snijden om te proeven. Volgens Looi zijn ze beetgaar en lauwwarm het lekkerst.
Recepten
Op MAX Vandaag staan verschillende recepten waarin asperges zijn verwerkt, dus u kunt direct aan de slag.
Asperges met dragon- of kervelboter van Janny van der Heijden
Asperges met garnalen van Janny
Aspergekroketten van Robèrt van Beckhoven
(Bron: 24Kitchen/archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de voorbije weken heb ik elke week een keer asperges klaargemaakt. Dikke exemplaren, vers uit de winkel, niet bewaren in de koeling, meteen dezelfde dag consumeren. Ik hoefde niet te schillen, alleen 4 minuten koken en opdienen met gesmolten roomboter, nieuwe oogst aardappelen en varkenshaas. Ik ben geen voorstander van nieuwerwetse kookkunsten, met allerlei fantasie toevoegingen, maar gewoon basic.