Naar cookieinstellingen
Witte asperges op een plank met een mesje ernaast.

Zo bewaart, schilt en kookt u witte asperges het beste

Het is weer volop aspergetijd en het ‘witte goud’ is weer overal te krijgen. Maar hoe kunt u ze nou het beste bewaren, schillen en koken?

Seizoensgroente

De asperge is een echte lentegroente. Ze zijn te krijgen van april tot en met juni. U kunt ze kopen in de supermarkt of groenteboer, maar u kunt ze ook rechtstreeks bij de kwekers kopen. Steeds vaker liggen asperges ook buiten het seizoen om in de schappen, maar dit zijn dan niet de verse uit de grond. En of ze echt vers zijn kunt u horen. Want maken ze een piepend geluid als u zo over elkaar beweegt, dan zijn ze kakelvers. En volgens aspergekweker José van Rooi is er nog een kenmerk waaraan u kunt zien dat ze vers zijn, en dat is als de onderkant niet is uitgedroogd.

Bewaren in een vochtige theedoek

Wie de asperges niet direct gaat eten kan ze het beste bewaren in de koelkast. Rol ze in een vochtige (schone) theedoek, dan blijven ze knapperig en vers. Gaat u ermee aan de slag? Heeft u ze al een paar dagen in de koelkast liggen en twijfelt u of ze nog vers genoeg zijn? Leg de asperges dan voor gebruik minimaal een half uur in koud water. “De schil wordt dan weer soepel”, aldus Rooi tegen 24Kitchen. En reken ongeveer 7 stuks per persoon. Dat is makkelijk rekenen en zo hoeft u niet te veel uit de koelkast te halen of te schillen.

Witte asperges.
Lees ook: Witte asperges invriezen? Let dan hierop

Niet te veel schillen

Begin voor het schillen 5 centimeter onder de kop. Trek vervolgens 1 lange sliert helemaal naar de onderkant. Dit kunt u het beste doen terwijl de asperge ligt en gebruik een dunschiller. Zijn het verse, kwalitatief goede asperges, dan is 1 keer rond voldoende. Twijfelt u aan de versheid, schil dan nog een rondje extra. Anders kunnen ze ’taai’ smaken. Snijd een stukje van de onderkant af, ongeveer 2 tot 5 centimeter. Dit hoeft overigens niet als de asperges rechtstreeks van de teler afkomen en direct worden geconsumeerd. En gooi de schillen niet weg, daar kunt u overheerlijke soep van maken!

Koken en nagaren

Kook de asperges in een pan met ruim water en een snufje zout. De hoeveelheid is overigens wel afhankelijk van de hoeveelheid asperges. Een kleine hoeveelheid kookt u beter in een klein laagje water, dat komt de smaak ten goede. Breng het water aan de kook en als het kookt, laat ze dan nog 3 minuten doorkoken. Voor dikkere asperges geldt een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Zet vervolgens de warmtebron uit en laat ze 15 minuten nagaren. Ook deze tijd wordt automatisch langer bij dikkere asperges, tot wel een half uur. Het nagaren dient 2 doelen. Ze garen letterlijk na en ze behouden op deze manier hun stevige structuur en blijven warm. Een grote pan waarin de asperges plat kunnen liggen heeft volgens Looi de voorkeur boven een asperge-pan. “Liggend blijven de kopjes intact en drogen ze niet uit.”

Beetgaar en lauwwarm

Laat de asperges goed uitlekken alvorens u ze serveert. Doe dit op een schone, droge theedoek of op keukenpapier. En om zeker te zijn dat ze beetgaar zijn, kunt u een stukje van de achterkant af snijden om te proeven. Volgens Looi zijn ze beetgaar en lauwwarm het lekkerst.

Recepten

Op MAX Vandaag staan verschillende recepten waarin asperges zijn verwerkt, dus u kunt direct aan de slag.
Asperges met dragon- of kervelboter van Janny van der Heijden
Asperges met garnalen van Janny
Aspergekroketten van Robèrt van Beckhoven

(Bron: 24Kitchen/archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    In de voorbije weken heb ik elke week een keer asperges klaargemaakt. Dikke exemplaren, vers uit de winkel, niet bewaren in de koeling, meteen dezelfde dag consumeren. Ik hoefde niet te schillen, alleen 4 minuten koken en opdienen met gesmolten roomboter, nieuwe oogst aardappelen en varkenshaas. Ik ben geen voorstander van nieuwerwetse kookkunsten, met allerlei fantasie toevoegingen, maar gewoon basic.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.