Zitten er minder vitamines in voorgesneden groente?
Publicatiedatum: 13 januari 2021
Groenten als andijvie, ui en sla zijn voorgesneden te koop in de supermarkt. Gaat dit ten koste van de vitamines en is het hiermee een ongezondere keuze?
Vitamineverlies beperkt
Het klopt dat er bij het snijden en schillen van groente en fruit wat vitamine C verloren gaat. Als de producten echter zuurstofarm verpakt worden, blijft dit verlies beperkt, meldt de website van het Voedingscentrum. Zuurstofgevoelige vitamines blijven zo veel beter behouden. Dit betekent wel dat zo gauw u de verpakking opent, het vitamineverlies weer verder gaat. Wilt u het restant op een later moment eten, verpak het dan zo licht- en luchtdicht mogelijk en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Minder gezond door houdbaarheidsmiddelen?
Het vitamineverlies blijft dus vrij beperkt, maar hoe zit het met de houdbaarheid van de gesneden groente en fruit? Worden er houdbaarheidsmiddelen toegevoegd om het langer vers te houden en hoe gezond zijn die? Radar heeft die vraag voorgelegd aan Eelke Westra van Wageningen Research. Zij legt uit dat de groente en fruit langer houdbaar blijft, doordat ze zuurstofvrij verpakt worden. Daarnaast wordt er een door de EU en Nederland goedgekeurde stof toegevoegd om de inhoud langer goed te houden en die stof is dus veilig.
Moet voorgesneden groente gewassen worden?
Op de verpakking staat vermeld of u voorverpakte groente moet wassen. Als er op staat dat het al gewassen is, hoeft dit niet nogmaals te gebeuren en anders wel.
Vitamines behouden tijdens het koken
Bij het koken van (voorgesneden) groente gaat 20 tot 50 procent van de in water oplosbare vitamines verloren. Dit kunt u zoveel mogelijk beperken door de groente niet langer te koken dan nodig en in zo min mogelijk water. Doe de groente daarnaast pas in de pan als het water kookt en gebruik het kookvocht in bijvoorbeeld een saus of soep, dan wint u de vitamines weer terug. Door de groente in plaats van te koken te stomen blijven de smaak en meeste vitamines beter behouden.
(Bron: Voedingscentrum, Radar, Nu.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
typisch, ik drink het kookvocht altijd op, als ik zelf gekookt heb, eerst afkoelen natuurlijk
Ik doe in groentevocht altijd een schepje bouillonpoeder en drink dat op. Heerlijk.
Het kookvocht van de aardappelen voeg ik toe aan de jus.
Niet alle goedgekeurde stofjes zijn gezond. Stofjes zijn meestal chemisch en chemische stofjes/produkten hebben bijwerkingen als gedragsproblemen, hyperactief. Bovendien werken chemische stoffen als groeihormoon. Daarom zijn in Nederland de grootste mensen.
In alle verpakte middelen worden ze toegevoegd. Het wordt tijd dat daar eens wat meer onderzoek naar gedaan wordt.
Volgens mij hoeft dat onderzoek niet meer gedaan te worden, want uit uw stelligheid blijkt dat genoemde conclusies gebaseerd zijn op reeds bestaand (eigen) onderzoek …
ik koop nooit voorgesneden groentes. Als je ijsbergsla snijdt ontstaan er snel bruine randen. Als ik gesneden ijsbergsla koop is dit niet zo. Wel merkte ik als ik een zak gesneden ijsbergsla open er een geur van chloor uitkomt. Dus voor mij geen gesneden groentes meer. Het is ook veel te duur in verhouding. Als je van eeen krop ijsbergsla de bladeren afhaalt en die snijdt voor gebruik doe je heel lang met zo’n krop. Veel goedkoper dus dan zo’n kant en klaar zakje.
Helemaal gelijk wat betreft de chemische toevoegingen. Belangrijk om hier heel kritisch mee om te gaan. Ik heb hier een speciale app voor. Dat wij zo lang zijn geworden is te wijten aan de eiwitten m.a.w. veel consumeren van zuivel zoals melkproducten en vlees. Melk is decennia lang erg gepromoot , gelukkig is dat een stuk minder geworden. Een volk als de Masai, die uitsluitend leven van dierlijke producten, zie je dit ook terug. De Masai zijn onder de Afrikaanse volkeren verreweg het langste. Fijne dag
Volgens mij gaat er minder verloren als je groenten en aardappelen stoomt, laagje water in de pan, rooster erin en dan de groenten of piepers erin. Kooktijd is hetzelfde.
Ik krijg vaak diarree van voorgesneden groenten. Ik vermoed dat dat aan het bijgevoegde “bewaarmiddel” ligt. Als ik zelf verse groenten snijd heb daar nl nooit last van.
Bij stomen van groenten gaan geen vitaminen verloren zoals bij koken. Ook hoeft er geen zout toegevoegd te worden omdat de zouten de groenten behouden blijven. Jammer dat er in soort adviezen de stoom mogelijkheid vrijwel nooit onder de aandacht wordt gebracht. Voor het maken van een sausje zulje dus gewoon wat water uit de kraan moeten tappen.
Nederlanders zijn gemiddeld langste mensen ter wereld vanwege zuivelgebruik. Niet vanwege voorgesneden groenten waar hormonen in zouden zitten. Die andere lange mensen ( Masai in Zuidelijk Afrika) eten dat ook niet.
Goedgekeurde stoffen zijn al onderzocht, dus moet daar onderzoek over te vinden zijn.
Maar ben eens met anderen, die zelf vers snijden: dit is meestal goedkoper én scheelt plastic verpakkingen.
In de winter gebruik ik meer diepvriesproducten, vanwege de prijs.
Het is allemaal leuk en aardig maar wat als je niets hebt te kiezen.
Met reuma (artrose) moet je wel voorgesneden groente enz. kopen.
Mijn ervaring is dat de groente beter smaakt als je die zelf snijdt vlak voor het bereiden (vooral de koolsoorten). Ik ben alleenstaand dus gebruik daarnaast ook voorgesneden groente voor het gemak, vooral de gemengde groenten voor wokken e.d.
Ik zie heel veel Januari en 1* deze maand, Max is blijkbaar voor dementerende ouderen, wel is in kleine bakjes restjes doen prima, minder lucht is langer houdbaar.