Zit er meer vet in gesmolten kaas, of lijkt dat alleen maar zo?
Publicatiedatum: 27 februari 2022
Gesmolten kaas: heel veel mensen zijn er gek op. Vaak wordt gedacht dat dit soort kaas vetter is dan kaas in vaste vorm. Het oogt immers vetter, maar is het dat ook echt?
Zwetende kaas
Dat gesmolten kaas vet oogt, komt omdat het gaat zweten zodra het een bepaalde temperatuur bereikt. Dat klinkt alles behalve appetijtelijk, maar het is een natuurlijk proces. Zodra bepaalde kazen warm worden dan ongeveer 20 graden, scheidt het vet uit de melk zich van de rest. Dat vet is het ‘zweet’ dat zichtbaar wordt aan de buitenkant.
Vetter, maar niet anders
Als kaas smelt, is het ook het vet dat er vaak in druppeltjes op blijft liggen, waardoor het eruit ziet of de kaas veel vetter is dan voordat u het smolt. In werkelijkheid is dat niet waar, omdat het smeltproces geen effect heeft op de voedingswaarde van de kaas. Het gaat er alleen anders uitzien.
Het is wel zo dat men op pizza’s en tosti’s vaak wat vettere kaas gebruikt omdat dit makkelijker smelt en daardoor ook een smakelijkere keuze is. Dit soort kaas is per definitie natuurlijk wel iets minder goed. Daarbij eet men een tosti vaak met flink wat ketchup en wellicht belandt er ook een laagje boter op het broodje voordat dit in het tosti-ijzer belandt. Al die toevoegingen maakt dat de gerechten waar gesmolten kaas in verwerkt is, doorgaans niet zo goed zijn, maar dat heeft dus niets te maken met het feit dat de kaas gesmolten is.
(Bron: Libelle, nu.nl, archief)