Gezondere ijsjes zijn makkelijk zelf te maken.

Zin in een ijsje? Dit zijn gezondere opties

In de zomer eten we graag een ijsje. Een lekker bolletje roomijs of een verkoelend waterijsje. Er zijn een heleboel soorten. Welke ijssoort is het beste om te eten, wanneer we ook een beetje op de lijn willen letten?

Soorten ijs

In een eerder bericht leggen we al uit dat er verschillende soorten ijs zijn en hoe ze gemaakt worden. Zo is er roomijs, sorbetijs, waterijs en het Italiaanse gelato. In bijna elke soort ijs zit wel iets van suiker. Maar er zit wel verschil in hoeveelheid. Zo bevatten waterijs en sorbetijs op basis van fruit het minste suiker.

De verschillende hoeveelheden calorieën

Het is een fabel dat in een Magnum Classic net zoveel calorieën zitten als in een pakje boter. Maar het is van de 10 populairste ijsjes wel degene met de meeste calorieën. Een Raket heeft de minste, met 40 calorieën. Een Solero zit ongeveer in het midden, met 94 calorieën.

Zelf ijs maken

Wilt u precies weten wat er in uw ijsje zit? Dan is het ook nog een optie om het zelf te maken. Dit kan zowel met als zonder ijsmachine. En er zijn talloze manieren om een gezondere optie te maken, dan de voorverpakte varianten.

Vormpjes vullen met ijs

Zo zijn er steeds meer ijsvormpjes verkrijgbaar, waardoor u in een handomdraai een heerlijk waterijsje maakt. Denk bijvoorbeeld aan een ijsje van watermeloen. Veel zomers fruit is geschikt om een verfrissend ijsje van te maken. De watermeloen hoeft alleen gepureerd te worden. Haal de zwarte pitjes eruit, die smaken niet lekker. Doe er eventueel een klein beetje citroensap bij. Giet het vervolgens in een vormpje en laat opstijven in de vriezer.

IJsjes van watermeloen.

Banaan en pindakaas ijs

Een andere gezondere versie komt van Sandra Ysbrandy. Zij maakt er 1 met banaan en pindakaas. Pel de banaan en breek in stukken. Doe ze in een diepvrieszak en leg minstens 5 uur in de vriezer. Maal ze daarna in een keukenmachine met pindakaas en cacaopoeder glad. En het ijs is gemaakt!

Banaan pindakaas ijs van Sandra Ysbrandy.Foto: Mitchell van Voorbergen

Bijna elk soort fruit kan ijs worden

Maar eigenlijk is met bijna elk soort bevroren fruit, (plantaardige) melk, honing en/of kaneel en een blender heel simpel zelf gezond ijs te maken zonder ijsmachine. Laat de melk weg en het wordt geen roomijs, maar sorbetijs.

Roomijs zonder zuivel

Ook zonder zuivel kunt u roomijs maken. Kies dan voor bijvoorbeeld kokosmelk, sojamelk, havermelk of een andere plantaardige variant die u zelf lekker vindt. Voeg hier bevroren fruit aan toe en een beetje vanillesuiker. Pureer alles in een blender of foodprocessor en vul de ijsvormpjes met het mengsel.

Op zoek naar meer inspiratie?

Kijk bij Heel Holland Bakt!

(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie