Naar cookieinstellingen
zilte groente

Zilte grond afgeschreven? Niet voor de zeekool en deze andere groenten

De aanhoudende droogte treft veel Nederlandse akkerbouwers. De uien- en aardappeloogst van dit jaar valt veel lager uit dan voorgaande jaren. Door de droogte verzilt de grond, waardoor de gewassen tot wel 60 procent minder opleveren. Verbouwen op zilte grond wordt al op Texel gedaan. En met succes. Maar volgens ontwerpster Mathilde Nakken is er nog een oplossing: zeekolen verbouwen op de Afsluitdijk. 

Droogte

De zomer van 2018 gaat de boeken in als een mooie, warme, maar vooral ook droge zomer. De droogte heeft grote gevolgen voor de grond. Door de droogte verdwijnt het zoete water uit de grond en trekt zout water erin. Van al het water op aarde is 98 procent zout. En van de 2 procent zoet water, wordt 70 procent gebruikt voor de landbouw. De winst zit dus in het gebruiken van zoutwater. Wetenschappers en agrarische ondernemers zijn met dit gegeven aan de slag gegaan en hebben uitgevonden dat sommige soorten aardappels, wortelen, uien, kool en broccoli zich goed ontwikkelen met zilt water. Via een speciaal systeem krijgen de gewassen bij de wortel het zilte water toegediend. Dit kan alleen via de wortel, want geeft de boer het zilte water van bovenaf, dan gaat het gewas dood.

Zilte groenten

Steeds meer boeren in ons land hebben last van zout water in de bodem. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende zeespiegel in combinatie met een bodem die daalt en droge zomers waardoor minder zoet water binnenkomt. Op Texel wordt het verbouwen van groenten op zilte grond al enige tijd toegepast. Boer Marc van Rijsselberghe hanteert deze speciale methode en verbouwt zilte aardappelen, zeekraal, zeeaster, ijskruid, lamsoren, oesterblad, strandbiet, zeebanaan en tomaten. Een andere  groente die het goed doet op zilte grond is zeekool. De stengels (stammen) van de plant zijn eetbaar. Het gewas kan op plekken verbouwd worden, waar dat met andere gewassen niet lukt. Daarnaast is zeekool bestand tegen droogte. Het is wel een seizoensgroente en groeit net als de asperge alleen in het voorjaar. En het verbouwen ervan vraagt om de juiste omstandigheden.

Zeekool

De zeekool groeit onder andere op de Afsluitdijk en op de Waddeneilanden. Ontwerpster Mathilde Nakken heeft een zware betonnen tegel ontworpen die kan dienen als dijkbekleding en tegelijk ideale omstandigheden biedt voor het telen van zeekool. Op het gat komt een deksel, zodat de kool in het duister kan opgroeien, want als de kool in de volle zon staat is hij iet lekker. Als de bleke scheuten hun kop tegen het deksel duwen is het, eind februari, begin maart, tijd voor de oogst van de scheuten. Vervolgens kan de rest van de plant in het daglicht verder groeien. De bloemkoppen die later in het jaar verschijnen zijn ook smakelijk. 

Kennis delen

De ontwikkelingen van verbouwen op zilte grond gaan verder. Het is Van Rijsselberghe zelfs gelukt om aardbeien te verbouwen met zout water. Niet alle soorten kunnen tegen het zoute water, maar die er wel tegen kunnen zijn nog zoeter. De kennis die op Texel wordt opgedaan over het verbouwen van groente op zilte grond, moet uiteindelijk voor iedereen toegankelijk worden. Dat kan mogelijk wereldwijd  voedseltekorten helpen oplossen.

Mathilde Nakken is op 31 oktober 2018 te gast in Tijd voor MAX. Zij wil graag in contact komen met zeekoolboeren en dijkenbouwers voor haar zeekooltegel.

Lees ook: Revolutionaire ontwikkeling: zilte groente kan voedselprobleem verhelpen.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.