Zijn vruchtensappen een gezonde keuze of een verborgen bron van suikers?
Publicatiedatum: 6 oktober 2024
Door een vruchtensap te drinken, kunt u snel de benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnenkrijgen. Dat klinkt goed, maar hoe gezond is het? En maakt het nog verschil of u voor versgeperst sap of een pak sap uit de supermarkt kiest?
Vruchtensappen geen waardig vervanger voor fruit
In vruchtensappen zitten veel vitamines. Zo bevat sinaasappelsap een flinke hoeveelheid vitamine C. Toch is het geen gezond alternatief voor het eten van een sinaasappel. Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft aan dat er veel voedingsstoffen verloren gaan tijdens het persen van een sinaasappel. “Bij het persen van sinaasappels blijft er een deel van het vliesje van de sinaasappelpartjes over in de pers of in de schil van de sinaasappel. En in dat gedeelte zitten juist veel vezels. Daarom zit er in geperst sinaasappelsap minder vezels. Daarnaast gaat er al een deel van de vitamine C verloren tijdens het persen, door de blootstelling aan licht.”
Ondanks dat een deel van de vitamine C verloren gaat tijdens het persen, krijgt u relatief snel de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C binnen door vruchtensappen te drinken. Er zijn echter ook nadelen, zoals de hoeveelheid suiker die u binnenkrijgt. Bovendien komen de meeste mensen toch al zonder al te veel moeite aan voldoende vitamine C.
4 tot 5 sinaasappels per glas sinaasappelsap
Verwijs geeft namens het Voedingscentrum aan dat er in één glas sinaasappel wel 4 tot 5 sinaasappels zitten. “Dat betekent dat je ook alle voedingsstoffen van 4 of 5 sinaasappels binnenkrijgt. De gezonde stoffen zoals vitamine C, maar daarnaast bevat fruit ook fruitsuiker.” Het is tevens een nadeel dat u weinig verzadigd raakt van een glas sinaasappelsap, zo legt Verwijs uit. “Als je 4 sinaasappels eet, zul je merken dat je snel vol zit. Terwijl je bij een glas sap weinig tot geen verzadiging voelt. Je krijgt dus redelijk veel energie binnen zonder dat je het door hebt. Voor de meeste mensen is dat niet nodig, of zelfs onwenselijk.”
Is versgeperst sap gezonder dan een pak sinaasappelsap uit de supermarkt?
Versgeperst sinaasappelsap bevat gemiddeld genomen tot 50 procent meer vitamine C dan sap uit concentraat, wat meestal het geval is bij een pak sap uit de supermarkt. Dit klinkt positief, maar zoals eerder genoemd krijgen de meeste mensen al voldoende van deze vitamine binnen. Volgens Verwijs zit er in beide sappen evenveel fruitsuiker. De hoeveelheid suiker in een glas appel- of sinaasappelsap van 300 milliliter staat gelijk aan zo’n 7 tot 8 suikerklontjes.
Zijn vruchtensappen überhaupt wel gezonder dan frisdranken, vraagt u zich wellicht af. Wij stellen deze vraag aan Verwijs. “Zowel suikerhoudende frisdrank (dus niet zero/light) als vruchtensap bevat veel suiker. Echter bevat frisdrank naast suiker vaak geen andere voedingsstoffen. Sap bevat wel vitamine C, dus het biedt in die zin een gezondheidsvoordeel. Echter geeft de Gezondheidsraad het advies om geen suikerhoudende dranken te drinken. Dus je kunt beter kiezen voor water, thee of koffie zonder suiker. En fruit kun je het best gewoon eten: dan heb je alle gezondheidsvoordelen van fruit te pakken.”
Hoewel vruchtensappen niet zo gezond zijn als gehoopt, kan een glaasje sap op zijn tijd geen kwaad. Let er wel op dat u er niet te veel van drinkt, want u krijgt er ongemerkt veel suikers en calorieën mee binnen.
(Bron: Voedingscentrum, Keuringsdienst van Waarde. Foto: Shutterstock)