vleesvervangers

Zijn vleesvervangers langer houdbaar dan vlees?

Vleesvervangers worden steeds meer gegeten, maar hoe lang kunt u dit soort producten eigenlijk bewaren? Geldt hiervoor dezelfde houdbaarheid als voor vlees, of zijn er verschillen? Wij gaan op onderzoek uit.

Populair

Vleesvervangers zijn bezig aan een opmars. Ze zijn er immers in allerlei soorten en maten, waardoor er voor ieder wat wils is. Net als met dierlijk vlees wordt de vleesvervanger na aankoop vaak dezelfde week nog gegeten, maar wat als u om een of andere reden niet alles in 1 keer op kan klaarmaken? Kunt u de vleesvervanger dan – net als vlees- maar een aantal dagen in de koelkast bewaren voordat het niet meer veilig is om het op te eten? Daniël Gerritsen, voedingswetenschapper en verbonden aan de Vegetariërsbond, denkt dat de houdbaarheid van deze 2 producten verschilt. “Vleesvervangers zijn over het algemeen heel erg bewerkt. Er is van alles aan toegevoegd om het langer goed te houden. Vlees wordt ook wel bewerkt, maar is ook na dit bewerkingsproces nog vrij rauw. Denk bijvoorbeeld aan gehakt. Daardoor kunnen bacteriën er beter op groeien, want de celwand van een dierlijke cel is vrij eenvoudig te penetreren voor bacteriën en andere ziekmakers.”

Niet langer dan 2 dagen?

Hoewel de manier van bewerken effect heeft op de houdbaarheid, laat de bewaarwijzer van het Voedingscentrum toch een vrij uniform beeld zien. Zowel vlees als vleesvervangers zijn na het openen van de verpakking zo’n 2 dagen houdbaar, zegt deze wijzer. “Dat algemene advies hebben wij meegegeven omdat er heel veel verschillende soorten vleesvervangers zijn”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. “Niet elke vleesvervanger heeft dezelfde eiwitbasis. Zo zijn er vleesvervangers op basis van soja, maar ook op basis van gefermenteerde schimmels of gepasteuriseerde zuivel. De sojavarianten kunnen mensen wel wat langer dan 2 dagen na opening van de verpakking in de koelkast bewaren, maar die op basis van schimmels en zuivel zijn wel bederfelijk”, legt zij uit. “Bij het pasteuriseren van de zuivel wordt de zuivel verhit, maar niet zo erg dat alle bacteriën doodgaan en ook de gefermenteerde schimmels worden niet onklaar gemaakt bij het produceren van de vleesvervanger. Bovendien zijn vleesvervangers natuurlijk niet gortdroog, waardoor potentiële ziekmakers er dus prima op kunnen groeien.” De bacteriën die op vleesvervangers voorkomen zijn vaak wel andere dan de ziekmakers in vlees. Dat betekent overigens niet dat de bacteriën op vleesvervangers u niet ziek kunnen maken.

Goed bewaren

Sommige vleesvervangers kunnen dus wel degelijk net zo snel bederven als vlees van dieren. Producten op sojabasis kunnen vermoedelijk wat langer dan 2 dagen bewaard worden na openen van de verpakking, maar ook die kunt u volgens Van der Vossen geen week laten liggen. Bovendien kunt u dit soort vleesvervangers alleen langer bewaren als u ze goed afdekt (denk aan een afgesloten vershoudzakje of bakje met deksel) en u de koelkast op 4 graden heeft staan. Bij hogere temperaturen hebben bacteriën een veel grotere kans van slagen.

Kijk naar de houdbaarheidsdatum

Daarnaast hangt een eventueel langere bewaartijd ook samen met het moment waarop u de vleesvervanger uit de verpakking haalt. Als de uiterste houdbaarheidsdatum al bijna is bereikt doet u er goed aan om het product snel daarna op te eten en is bewaren eigenlijk geen optie meer. Wie de vleesvervanger op de dag van aankoop eet, kan eventuele restjes makkelijker in de koelkast bewaren. Zeker sojaproducten kunt u dan wellicht 3 dagen laten liggen in plaats van de gebruikelijke 2. Invriezen is overigens ook een prima optie voor vleesvervangers; zo blijven ze tot wel 3 maanden goed.

Meer over houdbaarheid

Wilt u meer weten over de houdbaarheidsdatum van verschillende producten) raadpleeg dan de bewaarwijzer van het Voedingscentrum. U kunt hier ook meer informatie vinden over het verschil tussen de verschillende houdbaarheidsdata die gebruikt worden op voedingsverpakkingen: tenminste houdbaar tot (tht) en te gebruiken tot (tgt). Op 15 juni 2020 start de Stichting Tegen Voedselverspilling een publiekscampagne waarbij zij mensen wijzen op de verschillen tussen deze 2. Op MAX Vandaag kunt u hier ook meer over lezen.

(Bron: Daniël Gerritsen, Wieke van der Vossen, ANP)

Geef een reactie