Naar cookieinstellingen
vleesvervangers

Zijn vleesvervangers langer houdbaar dan vlees?

Vleesvervangers worden steeds meer gegeten, maar hoe lang kunt u dit soort producten eigenlijk bewaren? Geldt hiervoor dezelfde houdbaarheid als voor vlees, of zijn er verschillen? Wij gaan op onderzoek uit.

Populair

Vleesvervangers zijn bezig aan een opmars. Ze zijn er immers in allerlei soorten en maten, waardoor er voor ieder wat wils is. Net als met dierlijk vlees wordt de vleesvervanger na aankoop vaak dezelfde week nog gegeten, maar wat als u om een of andere reden niet alles in 1 keer op kan klaarmaken? Kunt u de vleesvervanger dan – net als vlees- maar een aantal dagen in de koelkast bewaren voordat het niet meer veilig is om het op te eten? Daniël Gerritsen, voedingswetenschapper en verbonden aan de Vegetariërsbond, denkt dat de houdbaarheid van deze 2 producten verschilt. “Vleesvervangers zijn over het algemeen heel erg bewerkt. Er is van alles aan toegevoegd om het langer goed te houden. Vlees wordt ook wel bewerkt, maar is ook na dit bewerkingsproces nog vrij rauw. Denk bijvoorbeeld aan gehakt. Daardoor kunnen bacteriën er beter op groeien, want de celwand van een dierlijke cel is vrij eenvoudig te penetreren voor bacteriën en andere ziekmakers.”

Niet langer dan 2 dagen?

Hoewel de manier van bewerken effect heeft op de houdbaarheid, laat de bewaarwijzer van het Voedingscentrum toch een vrij uniform beeld zien. Zowel vlees als vleesvervangers zijn na het openen van de verpakking zo’n 2 dagen houdbaar, zegt deze wijzer. “Dat algemene advies hebben wij meegegeven omdat er heel veel verschillende soorten vleesvervangers zijn”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. “Niet elke vleesvervanger heeft dezelfde eiwitbasis. Zo zijn er vleesvervangers op basis van soja, maar ook op basis van gefermenteerde schimmels of gepasteuriseerde zuivel. De sojavarianten kunnen mensen wel wat langer dan 2 dagen na opening van de verpakking in de koelkast bewaren, maar die op basis van schimmels en zuivel zijn wel bederfelijk”, legt zij uit. “Bij het pasteuriseren van de zuivel wordt de zuivel verhit, maar niet zo erg dat alle bacteriën doodgaan en ook de gefermenteerde schimmels worden niet onklaar gemaakt bij het produceren van de vleesvervanger. Bovendien zijn vleesvervangers natuurlijk niet gortdroog, waardoor potentiële ziekmakers er dus prima op kunnen groeien.” De bacteriën die op vleesvervangers voorkomen zijn vaak wel andere dan de ziekmakers in vlees. Dat betekent overigens niet dat de bacteriën op vleesvervangers u niet ziek kunnen maken.

Goed bewaren

Sommige vleesvervangers kunnen dus wel degelijk net zo snel bederven als vlees van dieren. Producten op sojabasis kunnen vermoedelijk wat langer dan 2 dagen bewaard worden na openen van de verpakking, maar ook die kunt u volgens Van der Vossen geen week laten liggen. Bovendien kunt u dit soort vleesvervangers alleen langer bewaren als u ze goed afdekt (denk aan een afgesloten vershoudzakje of bakje met deksel) en u de koelkast op 4 graden heeft staan. Bij hogere temperaturen hebben bacteriën een veel grotere kans van slagen.

Kijk naar de houdbaarheidsdatum

Daarnaast hangt een eventueel langere bewaartijd ook samen met het moment waarop u de vleesvervanger uit de verpakking haalt. Als de uiterste houdbaarheidsdatum al bijna is bereikt doet u er goed aan om het product snel daarna op te eten en is bewaren eigenlijk geen optie meer. Wie de vleesvervanger op de dag van aankoop eet, kan eventuele restjes makkelijker in de koelkast bewaren. Zeker sojaproducten kunt u dan wellicht 3 dagen laten liggen in plaats van de gebruikelijke 2. Invriezen is overigens ook een prima optie voor vleesvervangers; zo blijven ze tot wel 3 maanden goed.

Meer over houdbaarheid

Wilt u meer weten over de houdbaarheidsdatum van verschillende producten) raadpleeg dan de bewaarwijzer van het Voedingscentrum. U kunt hier ook meer informatie vinden over het verschil tussen de verschillende houdbaarheidsdata die gebruikt worden op voedingsverpakkingen: tenminste houdbaar tot (tht) en te gebruiken tot (tgt). Op 15 juni 2020 start de Stichting Tegen Voedselverspilling een publiekscampagne waarbij zij mensen wijzen op de verschillen tussen deze 2. Op MAX Vandaag kunt u hier ook meer over lezen.

(Bron: Daniël Gerritsen, Wieke van der Vossen, ANP)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.