Zijn uitgelopen uien en knoflook nog eetbaar?
Publicatiedatum: 15 juni 2020
Wie uien en knoflook na aankoop niet binnen enkele weken in een gerecht verwerkt kan weleens te maken krijgen met groene uitlopers. Zijn die eetbaar of kunt u uien en knoflook met groene gedeeltes beter weggooien?
Eetbaar maar bitter
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn. Door de uitlopers te verwijderen voorkomt u dit en kunt u de rest nog gewoon gebruiken. Overigens bevatten de uitlopers veel antioxidanten, dus als de smaak u niet deert is het dus zelfs de beste keuze ze gewoon te gebruiken. Wacht u echt té lang en wordt de ui of knoflook zacht, dan is die niet langer lekker meer.
Verse uien?
Uien zijn het hele jaar te koop en verschillen in versheid. Uien in de supermarkt zijn soms tot wel een jaar oud. Bij de teelt worden hiervoor kiemremmers (C4H4N2O2, oftewel maleïnehydrazide) gebruikt, die ervoor zorgen dat de uien tijdens het bewaarproces van een jaar niet ontkiemen. Wilt u zo vers mogelijke uien, kijk dan bij aankoop, of ze stevig aanvoelen en niet dof van kleur zijn. Verse uien herkent u aan een gladde en droge schil, die licht glanzend is. Uitlopers of een loszittende schil zijn een goede indicatie dat de uien niet zo vers meer zijn.
Doorschieten voorkomen
Wilt u het proces van het uitlopen vertragen, berg de uien en knoflook dan op in een droge, donkere ruimte, waar het niet te warm is, maar niet in de koelkast. Ze zijn zo tot 2 maanden goed houdbaar, dus laat ze niet nog veel langer liggen. Bewaar uien bovendien niet naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen, waardoor beide eerder gaan rotten. Zowel uien als knoflook bevatten veel gezonde stoffen, dus genoeg reden om ze regelmatig toe te passen zou je ook zeggen. De uitwerking ervan is echter niet op iedereen even goed, want sommige mensen zijn juist erg gevoelig voor deze voedingsmiddelen. Zij kunnen onder andere te maken krijgen met winderigheid, misselijkheid of brandend maagzuur.
(Bron: 24Kitchen, Libelle, Gezondheidsnet, Voedingscentrum)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nee, nee niet weggooien die doorgeschoten uien!!!. Poot ze in de tuin en er bloeit een mooie uienbol uit, die als U geluk hebt een aantal jaren bloeit!!! Er nog van genieten dus.
Hartelijke groet, Willy
Ja, krijg je ook een mooie bloem die je in een grote pot kan zetten. Ruikt lekker.
Uiteindelijk krijg je er zaad in. Met wat Parijse worteltjes in de pot.
Formaat radijs en heerlijk uit eigen pot.
Een bio rode ui in een kleinere pot. Ook die geeft een bol.
Duurt best wel lang voordat er zaad uit kan worden gehaald.
Wel zorgen dat het voeding en water krijgt.
Wortel en ui geven elkaar een voordeel.
Volgens een zaadzakje hebben de wortelvlieg en de uienvlieg een hekel aan elkaar.
Ik heb wat aardappelen met uitlopers in een minder grote pot gezet.
Helaas is er iets dat het loof van de aardappelen opvreet.
Vorig jaar waren er kleine aardappels. Te klein om op te eten, maar wel goed als pootaardappels.
Zaaikalender geeft een indruk wanneer ze op zijn vroegst gepoot kunnen worden.
Eigenlijk kunnen alle knollen geplant worden.
Soms zijn de helemaal verdroogd. Kan het altijd nog verpulverd als mest gebruikt.