Zijn eiwitten en proteïne hetzelfde?
Publicatiedatum: 16 oktober 2020
Eiwitten worden ook weleens aangeduid als proteïne, maar zijn die 2 wel echt hetzelfde? Wij gaan op onderzoek uit.
Geen verwantschap?
Het is u vast weleens opgevallen dat op reclameposters van bepaalde producten of op websites vermeld staat dat iets een bron van eiwitten of proteïne is. Soms zijn er ook artikelen waar deze 2 woorden door elkaar worden gebruikt terwijl er hetzelfde mee wordt bedoeld. Dit kan verwarrend zijn, want eiwitten en proteïne zijn 2 heel verschillende woorden waaruit geen verwantschap op te maken is.
Echt hetzelfde
Toch betekenen ze wel echt hetzelfde. Zij duiden allebei de voedingstof aan waarvan de samenstelling in de 19e eeuw voor het eerst wordt beschreven. De ontdekkers – waarvan de Nederlander Gerardus Johannes Mulder en 1 is – noemen het destijds proteïne, wat een afgeleide is van het Griekse woord proteios, wat eerste orde betekent. Deze naam wordt gekozen omdat proteïne het hoofdbestanddeel van dierlijk voedsel lijkt te zijn.
Waarom proteïne in Nederland ook wel eiwitten worden genoemd is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat er veel proteïne in eieren zit.
Waar zit eiwit in?
Het ei is overigens niet de enige eiwitrijke voedingsbron. Volgens het Voedingscentrum komt in vrijwel alle levensmiddelen eiwit voor, maar de hoeveelheid eiwit verschilt wel per product. Zoals gezegd bevat een ei dus veel eiwit, maar vlees en vis zijn nog rijker aan eiwit. Vlees bestaat voor 20 tot 30 procent uit deze voedingsstof.
Aminozuren
Eiwit – of proteïne, wat u wilt – is opgebouwd uit zogenoemde aminozuren, wat bouwstenen zijn voor lichaamscellen. Van de 22 aminozuren die er zijn, kan het lichaam er volgens het Voedingscentrum 13 zelf maken. De overige moet u via voedsel binnenkrijgen en worden essentiële aminozuren genoemd. Het gaat om deze 9:
- Histidine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Fenylalanine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine
Deze zuren komen allemaal voor in producten als vlees, zuivel, peulvruchten of groene groenten.
Eiwittekort
Zoals al gezegd zit er in vrijwel alle levensmiddelen eiwit, waardoor een eiwittekort in Nederland vrijwel niet voorkomt. In een eerder artikel over eiwitten vertelt MAX-huisarts dokter Ted dat ouderen wel te maken kunnen krijgen met spierafbraak omdat zij niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. Dat komt volgens hem omdat ouderen doorgaans minder eten dan jongeren, waardoor zij meer eiwitrijk voedsel moeten eten om het eiwit-peil goed te houden.
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Wie 65 kilo weegt zit dus op 65 x 0,8 = 52 gram. Mensen die een plantaardig dieet volgen adviseert de voedingsorganisatie om 20 tot 30 procent meer eiwit dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te eten.
Wilt u meer weten over eiwitten? Op de website van het Voedingscentrum vindt u veel informatie over deze voedingsstof.
(Bron Voedingscentrum, archief, Pubmed)