Zijn de stickers op fruit eetbaar of niet?
Publicatiedatum: 23 maart 2021
Stickers op fruit, die zitten er niet voor niets. Maar hoe belangrijk is het dat u de kleine stickertjes er elke keer netjes vanaf pulkt en de lijmresten van het fruit afwast? Of kan het niet zoveel kwaad om eens in de zoveel tijd zo’n sticker op te eten?
Waarom die stickers?
Eerst is het goed om te weten waarom er nou eigenlijk stickers op fruit worden geplakt. Neem bijvoorbeeld appels, daarbij zorgt de sticker ervoor dat u de verschillende soorten appels gemakkelijk kunt onderscheiden. Maar dat is niet de enige functie van de stickers. Op de fruitstickers staan namelijk ook codes die aangeven hoe de appels geteeld worden. Meer over wat de verschillende stickers op fruit betekenen leest u in het onderstaande artikel.
Eetbaar of niet?
De stickers worden dus met een goede reden op het fruit geplakt, maar is het ook echt nodig om deze voor het eten altijd te verwijderen? In principe is dit wel slim om te doen, de stickers worden namelijk gemaakt van gewoon plastic, niet van eetbaar plastic of papier zoals sommige mensen denken. Toch is het geen ramp wanneer u eens in de zoveel tijd een stickertje doorslikt. De sticker is namelijk zo klein, dat die hoeveelheid plastic gewoon door uw lichaam weer naar buiten wordt getransporteerd. Ook de lijm die aan de stickers zit en soms achterblijft op het fruit is niet giftig. Deze wordt namelijk gemaakt van zetmeel, waardoor het helemaal veilig te eten is. Daarnaast merkt de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit de fruitstickers zelfs aan als ‘eetbaar’, dit betekent echter niet dat de stickers daadwerkelijk voeding zijn, maar wel dat ze veilig zijn om te eten.
Verstikkingsgevaar
Probeer toch een beetje op de stickertjes te letten, ze kunnen namelijk wel voor verstikkingsgevaar zorgen. Maar eens in de zoveel tijd een sticker opeten, omdat u er eentje over het hoofd ziet op een appel, is over het algemeen geen probleem.
(FavorFlav, Buzzfeed, Ze.nl, Curiosity.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ergernis, ik weet echt wel welke fruit soort ik wil zoals alle Nederlanders denken jullie nou echt dat er iemand deze code gaat opzoeken of op welke dag de bloem ontsproten is waar het fruit uit groeide? Het is een grote onzin de kweker zelf of de verwerker wil laten zien hoe goed hij/zij bezig is. Alleen al dat ik het fruit moet schillen omdat er van alles opgespoten is of schoon moet wassen omdat iederéén met de vingertoppen ” nagels ” het fruit beschadigd na drie dagen kun je de aangedane verrotting verschijnselen al zien. Ik til de bovenste fruitbak/ kist omhoog om daaronder nog goed fruit te kunnen bemachtigen dit vooral bij de grutters. Vanaf de groente boer is het veel beter die hanteerd zijn producten met liefde.
Duim omhoog
Een echte groenteboer weet prima welk fruit hij verkoopt en heeft dus geen stickertjes nodig. En aangezien een gemiddelde supermarkt 2 soorten appels en 1 soort peren verkoopt is het daarvoor ook niet nodig, eigenlijk vallen dit dus ook onder onnodige verpakking temeer daar het stickertje mits niet opgegeten? terecht komt in het restafval en dus in de vuilverbranding. Op het schapkaartje hoort voor de consument te staan wat ras/kwaliteitsklasse/land van herkomst en kilo- of stuksprijs zijn.
al dat (kleine) plastic is ook weer milieu belasting , dus slecht !!!!
En niemand kijkt er naar , is mijn ervaring, dus behalve slecht ook overbodig.
De stickers geven o.a. aan het land van herkomst en op welke wijze geteeld.
Verstandig is om fruit altijd te wassen met water. De sticker en de lijmresten zijn er zo vanaf.
Ook als er geen sticker er op zit is het altijd verstandig een appel te wassen.
Zo’n appel is door meerdere handen gegaan.
Ik let er altijd op of er eventueel gaatjes in de schil zijn. Dit kan duiden op een worm die zich in de appel zich heeft genesteld.
Die zijn gemaakt van plastic dus slecht voor milieu, Ik heb eigen compost container, ik probeer stickkers in die plastic te doen, maar daar is altijd eentje dat ik vergeet en ik vindt die terug in mij compost, mooie compost en tussen kleine plastic stickertjes helemaal perfect en dat is na een jaar of twee. Dus het zeker niet goed om op te eten.
Trouwens doe ik ook of en toe paper in mij compost en dat is ook goed maar tegenwoordig daar is meer en meer paper met een plastic laagje en vind dat die paper is weg maar die laag plastic blijf achter.
ik eet alleen Elstar en Goudrenetten,doe het stikkertje eraf en ga eten.En ja er zal best wel wat stof of zweet of mischien wel dieren pies opzitten,maar daar wordt je sterk van.Eet mijn appels ook altijd ongewassen en de worm die er bij een valappel in zit,gaat ook mee naar binnen.Is een teken dat er geen vergif op de appel of peer zit Andere appelrassen uit de winkel smaken niet.Heb thuis nog oogstappel bellefleur sterappel en 2 onbekende rassen.