Zijn champignons geschikt als vleesvervangers?
Publicatiedatum: 11 september 2024
Champignons bevatten weinig calorieën, maar wel veel nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Bovendien bevatten ze een stofje waarvan is bewezen dat ze goed zijn voor de darmen. Maar zijn het ook geschikte vleesvervangers voor wie geen of minder vlees wil eten?
Zijn champignons geschikt als vleesvervangers?
Het lichaam kan vlees prima 1 of een paar dagen per week missen. Wordt er helemaal geen vlees gegeten, dan is het wel zaak om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen met andere producten. Champignons lijken door hun structuur en smaak wel wat op vlees, maar kunnen ze het ook inderdaad vervangen? Ze zijn zeker een gezonde toevoeging aan een vegetarische maaltijd, maar ze zijn niet geschikt als vleesvervanger. Een vleesvervanger moet namelijk voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Champignons bevatten voldoende vitamine B1, maar qua ijzer komen ze tekort. In vergelijking met vlees, bevatten ze 10 keer minder eiwit. Ook zit er geen vitamine B12 in de paddenstoelen. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren.
Champignons goed voor de darmen
Als vleesvervanger zijn champignons dus geen goede optie, maar er zijn genoeg redenen om ze wel regelmatig te eten. Een onderzoek van de Amerikaanse Penn State University heeft namelijk aangetoond dat de champignon een stof (2-amino-4-methyl-benzothiazole, afgekort 2A4) bevat, die goed is voor de gezondheid van de darmen. Het voorkomt dat schadelijke bacteriën de darm binnendringen en zorgt ervoor dat de darmwand wordt versterkt. Hierdoor wordt het risico op darmaandoeningen verminderd. Bovendien kan activering van de stof helpen bij het verminderen van arylkoolwaterstoffen in de darmen, wat kankerverwekkende stoffen zijn.
Buiten het gunstige effect op de darmen, hebben champignons nog meer gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan antioxidanten, waardoor ze onder andere ontstekingen in het lichaam verminderen. Ook beschermen ze tegen infecties en zijn er indicaties dat ze het cholesterolgehalte helpen verlagen.
Waarom u champignons niet rauw moet eten
Hoe goed champignons ook voor u zijn, rauw is dat een ander verhaal. Dit komt doordat ze de giftige stof agarrtine bevatten. In grote hoeveelheden is dit ziekmakend. Ook zijn er indicaties dat de stof mogelijk kankerverwekkend is. Een kleine hoeveelheid rauwe champignons kan volgens het Voedingscentrum geen kwaad, maar het is altijd beter om ze te bakken of te koken voor u ze eet. Een 2e reden dat u ze altijd moet verhitten, is dat ze in zeldzame gevallen bacteriën kunnen bevatten. Zoals listeria. Verhitten voorkomt dat u daar ziek van wordt.
Hoe kunnen champignons het beste bewaard en bereid worden?
Champignons moeten koel bewaard worden. In de koelkast blijven ze tot 3 dagen mooi licht van kleur. Erna kunnen ze gaan verkleuren of verschrompelen. Maar dit betekent niet meteen dat ze niet meer eetbaar zijn. Wanneer ze zacht worden of onsmakelijke vlekken krijgen, is dit wel een reden om ze weg te gooien. Zorg er verder voor dat ze uit de buurt blijven van sterk geurende levensmiddelen als salami of knoflook. Want anders kunnen ze daar de smaak van opnemen. In een eerder artikel geven we verdere bewaartips. Ook vertellen we hoe u ze het beste kunt schoonmaken en bakken.
(Bron: Scientias, Voedingscentrum, Telegraaf, Rustigedarmen.nl. Foto: Shutterstock)