Naar cookieinstellingen
Aubergine

Zet de (veelzijdige) aubergine eens vaker op het menu

We krijgen steeds vaker het advies om meer groenten te eten. Maar welke groenten moet u kiezen en hoe maakt u die klaar? Een groente die wat meer aandacht verdient is de aubergine. Hij is gezond, zit bomvol vezels en vitamine, is laag in calorieën en is ook nog eens hartstikke veelzijdig.

Oude groente

Doordat de aubergine pas de laatste jaren in populariteit toeneemt zou u bijna denken dat het nog niet zo’n oude groente is, maar dat is het wel. In de keukens van zuidelijk Azië wordt er al zo’n 4.000 jaar mee gekookt. Pas rond de 16e eeuw krijgt het voet aan Europese grond, in Spanje. Daarna wordt de plant verder in Europa geïntroduceerd.

Aubergine = eggplant

De naam aubergine komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘plant die winderigheid geneest’. De naam kent een lange weg, maar het zijn uiteindelijk de Fransen die er de naam aubergine aan geven. In het Engels heet het ‘eggplant’, eierplant, en die term wordt soms ook in Nederland gebruikt. De kleur aubergine is naar de donkerpaarse schil van de plant vernoemd. Dat is ook vooral de variant die wij in Nederland kennen, de donkerpaarse. Maar ze kunnen ook wit, roze gemarmerd en groen zijn van kleur.

Boordevol vezels

Eet de aubergine niet rauw. In de plant zit namelijk het stofje solanine. Dit kan maagklachten geven als het niet goed verhit wordt. Hoewel solanine behoorlijk hittebestendig is, blijft er na verhitting nog maar een laag gehalte over waardoor de kans op (maag)klachten vrij klein is. De schil kunt u gewoon eten, daar zit zelfs de meeste smaak in. U hoeft alleen het kroontje te verwijderen. Daarnaast is de groente harstikke gezond, want het zit vol vezels, vitamine C, K, B6, folaat, kalium en mangaan. Het is heel voedzaam en bevat maar weinig calorieën.

Neutraal van smaak

De smaak van de aubergine is vrij neutraal. Sommigen vinden hem misschien licht bitter smaken. Maar door die vrij neutrale smaak vraagt de groente wel wat aandacht om te bereiden. Anders verandert de aubergine in een sompige smakeloze groente.

Let bij het kopen van een aubergine op de schil. Die moet glad zijn en een matte glans hebben. De kleine en dunne exemplaren zijn vaak smakelijker dan de grote dikke. En vergeet niet te kijken naar het kroontje, dat moet frisgroen van kleur zijn.

De veelzijdige aubergine

Door de stevige vleesachtige structuur van de aubergine is hij te bakken, poffen, wokken, grillen en eenvoudig te verwerken in stoofpotten. Bekende gerechten met aubergine zijn moussaka en melanzane. U kunt hem ook gebruiken als lasagnebladen of een pizzabodem. Door het vruchtvlees te grillen of roosteren kunt u er een smeersel van maken zoals baba ganoush. Dat is auberginepuree met olijfolie, citroensap, peter, zout, knoflook en kruiden als tijm of peterselie.

Een andere manier om de aubergine nog meer smaak mee te geven is door ze voor de bereiding te zouten. Daarmee onttrekt u vocht. Snijd de aubergine in plakken, bestrooi met zout en leg er een vel bakpapier op. Door er iets zwaars op te zetten, wordt als het ware het vocht uit de groente geknepen. Spoel daarna nog wel af om te voorkomen dat u teveel zout binnenkrijgt. De aubergine is klaar om te bakken.

Inspiratie nodig? Op MAX Vandaag hebben we verschillende recepten met daarin de (veelzijdige) aubergine erin verwerkt.

(Bron: Nu.nl, Wikipedia, groentenenfruit.eu, aubergine.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.