Naar cookieinstellingen
Vis bakken

Zelf vis bakken lukt iedereen met deze tips

Liefhebber of niet, af en toe vis is hartstikke gezond. Maar waar de gemiddelde visliefhebber nog wel eens tegenaan loopt, is het bakken van vis. Dat vindt niet iedereen gemakkelijk. Maar met deze tips kan iedereen een lekker gebakken visje op tafel zetten. 

Viskalender

Het begint natuurlijk bij de vissoort. Bijna alle vissoorten kunt u bakken. En net als bij groente zijn bepaalde vissoorten in een bepaalde tijd van het jaar verkrijgbaar en dan dus ook het lekkerst. Neem bijvoorbeeld de kabeljauw die wordt gevangen van juni tot en met december. Op de paling daarentegen wordt het hele jaar gevist. De krab wordt alleen in oktober, november en december uit het water gehaald en de zeebaars van september tot en met april. Vraag bij uw visboer welke vis u het beste kunt nemen.

Zo vers mogelijk

Nog een belangrijke tip: de vis moet vers zijn. Rechtstreeks uit de zee is wellicht het aller lekkerst, maar in ieder geval zo vers mogelijk. Bij de visboer is de tijd van de zee tot de winkel over het algemeen het kortst. De exemplaren die in de supermarkt liggen zijn vaak al iets langer onderweg. Dep hem vervolgens goed droog en kruid met peper en zout. Hij is nu klaar om de pan in te gaan.

Afblijven

Neem voor het bakken niet een te grote pan, maar één waar de vis precies in past. Bak ze in (room)boter. Niet voor niets is het gezegde ‘boter bij de vis doen’. De boter versterkt de smaken van de vis. Natuurlijk kunt u hem ook in olie bakken of zelfs zonder olie in een pan met anti-aanbaklaag. Zet de pit op een middelhoog vuur en voeg eventueel de boter of olie toe. Doe de vis in de pan en nu komt het: laat hem rusten. We hebben al snel de neiging om hem te willen keren, maar doe dat niet. De eiwitten in de vis ‘stollen’. Zodra dit is gebeurd, laat hij vanzelf los van de bodem. Dat voorkomt ‘breken’ en u heeft direct een mooi krokant korstje. Vis hoeft niet lang te bakken. Voor een stukje van ongeveer 100 tot 120 gram is een minuut of 2/3 per kant voldoende.

Laten rusten

Is de vis klaar, serveer hem niet direct, maar laat hem even rusten. Liefst op een warme plek zodat de hij niet afkoelt. De rust zorgt ervoor de de sappen erin blijven en de smaak nog beter wordt. Wie voor een klassieke bereiding gaat, kan het na het bakken bestrooien met gehakte peterselie en besprenkelen met citroensap en afmaken met beurre noisette (boter verwarmen en het water laten verdampen. Wat overblijft is ‘bruine boter’).

Zin gekregen om met (gebakken) vis aan de slag te gaan? Neem een kijkje tussen onze visrecepten, daar staat vast iets lekkers bij!

(Bron: 24Kitchen, lekkervanbijons.be, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    margentiss says:

    Hier wordt een zeer smakelijke bereiding weg gelaten: op de huid gebakken (filet). Pan op laagste vuur, beetje olijfolie en klont boter, vis op de licht gezouten huid in de pan, temperatuur langzaam verhogen tot de huid krokant is (voorzichtig gluren met dunne spatel, niet zo’n afzichtelijke grijper als op jullie foto met zalm). Daarna de vleeskant van de filet op het inmiddels hogere vuur afbakken. Als je dit goed doet, houd je vanzelf de beurre noisette over. Eventueel wat boter extra erbij doen en bruinen voor de jus op je licht kruimige patatten. Als je geluk hebt houdt je partner niet van velletjes en eet je ze zelf :).

      margentiss says:

      Noot: deze werkwijze voorkomt het onvermijdelijke kromtrekken van je vis als je de filets koud in de hete pan plaatst. Vis even buiten de koelkast halen van tevoren helpt ook mee.

    corhen says:

    Op de huid bakken is helemaal goed MAAR als je er even bij blijft en de pan een beetje scheef gaat houden met een lepel het (boter) bakmensel steeds over de vis gieten een kleine twee minuten en alles is perfect

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.