Naar cookieinstellingen
Pompoenpuree is heel gemakkelijk zelf te maken.

Zelf pompoenpuree maken? Zo gemakkelijk is het

Wie graag bakt, zal in Amerikaanse recepten vaak een blikje pompoenpuree voorbij zien komen. In de Verenigde Staten is dit namelijk kant-en-klaar te koop. Maar in Nederland is het bijna niet verkrijgbaar, tenzij u bij een speciaalwinkel bent. Gelukkig is pompoenpuree ook gemakkelijk zelf te maken, het kost alleen iets meer tijd dan een blikje open trekken.

Herfst betekent pompoen

Zodra het herfst is, komen de pompoenrecepten weer omhoog. Pompoenbrood of -muffins, pompoentaart, pompoenkroketjes en zelfs koffie (pumpkin spice latte). Allemaal worden ze gemaakt met pompoenpuree. Het handigste is om een voorraadje te maken en dat in kleine delen in te vriezen. Zo heeft u altijd wat puree achter de hand als u gaat koken.

Welke pompoen is geschikt?

Eigenlijk is elke eetbare pompoen geschikt om puree van te maken. Sommigen smaken net iets anders, wat goed kan passen bij een bepaald gerecht. De Hoikkado is handig om te gebruiken, want deze heeft een zachte schil. De flespompoen wordt vaak gebruikt om te roosteren.

pompoen
Lees ook: Een pompoen schillen, hoe doet u dat het makkelijkst?

2 manieren om pompoenpuree te maken

Er zijn 2 manieren om pompoenpuree te maken. U kunt de pompoen koken of roosteren in de oven. Het koken gaat sneller dan in de oven, dus wanneer u minder tijd heeft zou u hiervoor kunnen kiezen. Al zijn er ook kookliefhebbers die zeggen dat het roosteren van een pompoen meer smaak aan de puree geeft.

Pompoenpuree maken door te koken

Wanneer u een hele pompoen heeft, zult u deze eerst moeten schillen en de pitten eruit halen. Snijd het vruchtvlees in kleine, gelijke blokjes. Zet een pan met water op het vuur, doe de blokjes erin en strooi er een klein beetje zout in. Kook de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. Dit is meestal zo’n 5 tot 10 minuten. Giet de blokjes af en doe ze terug in de pan. Bewaar eventueel iets kookvocht. Pureer met een staafmixer tot een puree. Wanneer u de puree te dik vindt, kunt u wat kookvocht toevoegen.

Puree maken door te roosteren

Snijd de pompoen doormidden en haal het vruchtvlees eruit. U kunt de pompoen nu met schil en al roosteren in de oven. Leg de pompoen met de schil naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster zo’n 30 tot 60 minuten op 200 graden. Het zal gemakkelijker zijn om de schil te verwijderen nadat het vruchtvlees gaar is. Maar u kunt er ook voor kiezen om dit op voorhand te doen en kleine blokjes te snijden. Dat verkort de oventijd naar 20 minuten. Doe de pompoen vervolgens in een bak of schaal en pureer.

Inspiratie nodig voor bakken in de herfst? Lees dan verder.
Lees ook: Bakken in de herfst, denk eens aan deze smaken

Voeg kruiden pas toe wanneer u de puree gaat gebruiken

Misschien is het u opgevallen dat we verder nog geen kruiden of andere ingrediënten hebben toegevoegd bij het maken van de pompoenpuree. Wanneer u een grotere hoeveelheid maakt, kunt u elke keer een kleine portie gebruiken. De ene keer zal dat voor iets zoets zijn, de andere keer voor iets hartigs. Daarom is het handiger om de puree pas te kruiden vlak voordat u het gaat gebruiken in een baksel of gerecht. Dan heeft u altijd de juiste smaak.

Pompoenpuree als avondeten

Wilt u pompoenpuree maken om als avond maaltijd te eten? Dan raden we aan om de pompoen in (groenten)bouillon te koken. Dan krijgt het al wat smaak. Na het koken kunt u ervoor kiezen om nog room of crème fraîche toe te voegen om een zachtere smaak te krijgen.

(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Eef kookt zo, Laura’s Bakery, Albert Heijn. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.