Naar cookieinstellingen
kaas maken

Zelf kaas maken met Nils Koster

Volgens kaasmaker Nils Koster is kaas maken helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, het kan ook heel goed thuis!

Ingrediënten:

  • melk
  • azijn
  • zout (per 100 gram ongeveer een ½ theelepel )
  • kruiden naar smaak

Extra nodig:

  • kaasdoek (of theedoek)
  • vergiet
  • mengkom

Bereidingswijze:

Verwarm de melk al roerend naar 75 graden. Giet er een scheutje azijn bij en roer dit er goed doorheen. De melk gaat nu schiften, zo niet, giet er dan nog azijn bij.

Giet af in een met kaasdoek (of theedoek) bekleed vergiet. Wat in het kaasdoek achterblijft wordt de kaas. Doe dit in een mengkom. Meng er per 100 gram ongeveer een ½ theelepel zout doorheen en eventueel kruiden naar smaak.

Doe de kaas weer in het met kaasdoek bekleedde vergiet. Neem de punten van de doek bij elkaar en draai een paar keer rond zodat de kaas tot een balletje wordt gevormd. Laat een half uurtje rusten zodat het kaasje stevig kan worden.

Eet smakelijk, u kunt dit verse kaasje gelijk opeten!

(Bron: Nils Koster)

Geef een reactie

Reacties (17)

    Pepeda says:

    Hoi Nils, vorig jaar een paar keer samen met kennissen boerenkaas gemaakt. Ben erg enthousiast hierover. Leuke hobby voor de toekomst. Wil graag je boek lezen. ‘m. Vr. Gr. Peter

    Yvonne Boersma says:

    Mag ik vragen wat de verhoudingen zijn van de melk en de azijn?

      Advevave says:

      Wat zijn de verhoudingen om kaas te maken
      Alvast bedankt Vera

      Nils Koster says:

      Dag Yvonne
      Ik zou beginnen met 3 eetlepels per liter melk. Als het niet gaat schiften kan je gerust wat meer toevoegen. Succes

    bertklarenbeek says:

    Hallo Nils,

    Het idee om snel een soort van kaas te kunnen maken door melk aan te zuren en er een soort van ‘wrongel’ ontstaat, klinkt leuk maar is niet correct. Helaas moet ik je corrigeren dat dit geen verse kaas is; volgens de warenwet mag je dit product geen kaas noemen. Producten mogen pas kaas genoemd worden als naast zuursel ook een stremsel is gebruikt. Het gevormde volksel c.q. wrongel is qua consistentie ook principieel anders dan het product dat je krijgt met alleen aanzuren. Dit laatste is meer vergelijkbaar met het maken van yoghurt. Stremsel is een enzymcocktail (o.a. chymosine) dat de caseïne eiwit in melk onoplosbaar maakt door een stuk ervan af te splitsen en dat geeft de wrongel na afscheiding van de wei.

      bertklarenbeek says:

      wetten.overheid.nl/BWBR0006982/2016-12-22#Paragraaf4

      Nils,

      Kijk naar de link warenwet uit 2016

      bertklarenbeek says:

      Nils en enthousiaste lezers, het lijk me niet smaakvol om azijnzuur als zuurmiddel te gebruiken. Veel te dominante smaak. Het is beter om melkzuur te gebruiken; frisser van smaak, anders minimaal wijnazijn.

      Je mag het product volgens deze werkwijze niet vergelijken met boerenkaas; dat is appels met peren vergelijken. Dit is een look-alike kaasproduct in vergelijking met ‘echte (boeren)kaas’.

      Geef mij de laatste qua smaak en consistentie

      JannekeVanVlie says:

      Geachte heer Klarenbeek,
      wat een zure reactie op een erg leuk initiatief!
      Het mag misschien dan geen kaas heten maar het is ook bedoeld voor jezelf en niet voor de verkoop!

      Nils Koster says:

      Dag Bert, dank voor je oplettende reactie. Met mijn boek probeer ik bereiden van zuivel laagdrempelig te maken. Deze manier van zuivel bereiden is makkelijk en toegankelijk. Ik hoop zo mensen enthousiast te krijgen om ook eens een “echt” kaasje te maken. Gelukkig heb je als hobbyist niet met warenwetten te maken. De azijn proef je niet terug in deze manier van zuivel bereiden, bovendien hebben de meeste mensen dat wel in huis. Vandaar dat ik voor deze bereidings techniek heb gekozen als eerste kennismaking. En met een beetje knoflook, peper en kruiden wordt dit echt de hit van je Paas brunch, kaas of geen kaas!

      bertklarenbeek says:

      Hallo Nils,

      Ik wilde je met mijn reacties niet ontmoedigen. Natuurlijk moet je dit in de huishoudelijke omgeving zien en dan is het zeker een leuk initiatief

    jaguar says:

    Ik zou graag in aanmerking willen komen voor het boek van Nils Koster over zelf kaas maken. Het lijkt mij een hele leuke bezigheid, om zelf te experimenteren met het kaas maken. Ik heb totaal geen ervaring, maar ben wel stapelgek op kaas.
    Ik hoop dat ik geluk heb, en in aanmerking kom voor een boek.

    Met vriendelijke groeten,

    Rob

      Nils Koster says:

      Dag Rob, dank voor je enthousiaste reactie! Kaas maken is leuk en verslavend! Wees gewaarschuwd! Verloting van de boeken gaat via de redactie van max. Maar begin alvast eens met deze bereiding, ook andere kaasjes zijn goed te doen in eigen keuken! Succes.

    10ekem says:

    Hoi Nils, dit recept ga ik binnenkort maken.
    Graag kom ik in aanmerking voor jouw boek.

    Vriendelijke groet,
    Tineke

      Nils Koster says:

      Succes! Kan ook met citroen of een ander zuur. Verloting van de boeken gaat via de redactie van Max

    Dymph says:

    Wat een heerlijke kaas lijkt me dat. ?
    Leuk om te zien.
    En niet eerder geweten dat je zèlf dus KAAS kan maken?
    Ben benieuwd naar het boek met uitleg, kaasrecepten en foto’s.

      Dymph says:

      Wat een heerlijke kaas lijkt me dat. ?
      Leuk om te zien.
      En niet eerder geweten dat je zèlf dus KAAS kan maken?
      Ben benieuwd naar het boek met uitleg, kaasrecepten en foto’s.
      Smakelijke groet,Dymph

      Nils Koster says:

      Dank voor je reactie. Zeker kan je zelf kaas maken. Dit is de meest eenvoudige manier ( mag eigenlijk geen kaas heten officieel.. sst) maar ook “echte” kaasjes zijn in eigen keuken goed te maken! Succes

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.