Zelfgemaakt ijs op een stokje.

Zelf ijs maken: van waterijs tot roomijs, zo doet u dat

Een ijsje eten is niet alleen lekker, maar zorgt ook voor een aangename verkoeling. U kunt ze kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar u kunt ook zelf ijs maken! Van waterijs tot roomijs en alles ertussenin. We geven tips en leggen uit wat de verschillen in soorten ijs zijn.

Zelf ijs maken is niet moeilijk

Het klinkt misschien moeilijk om zelf ijs te maken, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. U kunt het uzelf zo makkelijk of moeilijk maken als u zelf wilt. We zetten de verschillende opties op een rij.

De verschillende soorten

Roomijs, gelato, sorbetijs, waterijs. Allemaal verschillende termen voor ijs. Roomijs wordt gemaakt met melk, room, suiker en eidooiers. Gelato wordt gemaakt met melk, room en suiker. De verhoudingen liggen anders dan bij roomijs, zo wordt er minder room toegevoegd en meer melk. Sorbetijs is eigenlijk gepureerd fruit. Er wordt geen melk of room aan toegevoegd. En waterijs is heel divers, maar heeft als basis water en (meestal) fruit.

Roomijs, gelato en sorbetijs, wat zijn de verschillen?
Lees ook: Is gelato alleen het Italiaanse woord voor ijs of is het een andere soort?

Zelf waterijsjes maken

Voor het maken van waterijsjes heeft u ijsvormpjes nodig. Deze kunt u simpel vullen met uw favoriete smaak ranja. Maar ook water en los fruit is lekker. Of maak klassieke perenijsjes.

IJs maken zonder ijsmachine

Misschien denkt u wel dat u een speciale ijsmachine nodig heeft om zelf ijs te maken. Dat kan zeker, maar ook zonder het apparaat kunt u roomijs maken. Met slagroom en gecondenseerde melk heeft u al een goede basis. Kies vervolgens een smaak die u lekker vindt en ga aan de slag met dit recept van Heel Holland Bakt.

Gezond ijs maken

Zoals u al gelezen heeft, gaat er vaak veel room in ijs. Maar het is ook mogelijk om dat weg te laten. Met rijpe bananen kunt u namelijk ook ijs maken. Pel de banaan en breek in stukken. Stop dit in een diepvrieszak en laat minstens 5 uur bevriezen. Doe ze daarna in een keukenmachine met pindakaas en cacaopoeder. Nu heeft u zelf banaan pindakaasijs gemaakt. Het volledige recept staat hieronder.

Banaan pindakaas ijs van Sandra Ysbrandy.
Lees ook: Koken met Sandra: banaan pindakaas ijs

Hondenijsjes maken

En vergeet ook uw viervoeter niet. Honden vinden het lekker om een ijsje te eten. Chocolade is uit den boze, dus maak vooral zelf een verkoelende lekkernij voor ze. Dat kan met water en brokken, met natvoer of met pindakaas, banaan en lactosevrije yoghurt. De recepten staan op Heel Holland Bakt.

Een man met een hond en een kat op schoot.
Lees ook: Een hond of kat koel houden tijdens warme dagen

(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    maxwout says:

    Google wel even waar je op moet letten bij zelf ijs bereiden.
    IJs is wel een zeer kwetsbaar product. Je moet hygiënisch werken om kruisbesmetting te voorkomen en een goede pasteurisatie, waardoor bacteriën gedood worden, is onontbeerlijk. Bovendien moet het juiste vriesprocedé worden gehanteerd.
    Het belangrijkste bij ijs maken is er voor zorgen dat er geen salmonella ontwikkelt. Dit kan door het gebruik van de eieren, maar ook door het laten smelten van het ijs. Als ijs eenmaal is gesmolten kan het niet meer terug in de vriezer. Warm ijs heeft heel snel salmonella- en listeria-bacteriën en het opvriezen doet daar niks aan. Dat (alle) bacteriën in de vriezer worden gedood is een fabeltje.