Naar cookieinstellingen
hamburgers

Zelf hamburgers maken: tips voor het vlees en de bereiding

Hamburgers zijn natuurlijk kant-en-klaar te koop, maar ze zijn ook heel goed zelf te maken. Zo bepaalt u zelf welke ingrediënten u er wel of niet in verwerkt en kunt u ze helemaal naar uw smaak aanpassen. Maar welk soort vlees kunt u het best gebruiken en hoe krijgt u de lekkerste burgers?

Welk soort vlees voor de hamburgers?

Voor standaard burgers kunt u het best vers rundvleesgehakt van de slager gebruiken, met een vetpercentage tot ongeveer 30 procent. Maar er zijn ook verschillende andere vleessoorten geschikt. Een mix van runder- en varkensvlees werkt bijvoorbeeld goed, in een verhouding van 80 procent rundvlees en 20 procent varkensvlees. Houdt u van kip, dan kunt u kippengehakt gebruiken en dat geldt ook voor lam(sgehakt).

Zelf gehakt maken

Wilt u het nog serieuzer aanpakken, dan kunt u zelf uw eigen gehakt maken. Mix daarvoor bijvoorbeeld runderborst/klapstuk, jodenhaas en/of riblappen. De slager kan u hierover adviseren. Snijd het vlees in blokjes en haal die door een vleesmolen. U kunt zelf instellen hoe grof of fijn u het gemalen wilt hebben. Zorg ervoor dat de blokjes goed koud zijn, voordat u ze in de molen doet. Of vraag aan de slager het vlees voor u te malen.

Overige ingrediënten

Een hamburger puur van vlees is al heel smakelijk, maar u kunt er desgewenst allerlei ingrediënten aan toevoegen voor extra smaak. Zo kunt u er smaakmakers aan toevoegen als knoflook, een gesnipperde ui en kruiden als tijm, chili, barbecue-kruiden of paprikavlokken. Om het vlees extra te laten karamelliseren tipt de website 24 Kitchen om wat bruine suiker toe te voegen aan het vleesmengsel.

Zo krijgt u het beste resultaat

Kneed het vlees zo kort mogelijk tot een samenhangend geheel en voeg pas kort voor het bereiden eventueel wat zout en peper toe. Verdeel het vlees in gelijke porties, zodat ze gelijkmatig garen. De gemiddelde hamburger weegt zo’n 100 tot 150 gram. Dit lukt het gemakkelijkst, als u de balletjes afweegt. Maak voordat u de balletjes plat drukt uw handen nat en maak de burgers niet te plat en niet te dik. Zo’n 1 tot 1,5 centimeter dikte is optimaal. Zijn ze platter, dan garen ze te snel en zijn ze dikker dan verbranden ze sneller, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Hamburgers bakken op de barbecue

Als uw zelf gevormde hamburgers klaar zijn, dan kunt u ze bakken. Dat kan op verschillende manieren. Laat de hamburgers in alle gevallen eerst goed op temperatuur komen, door ze een half uur van tevoren uit de koelkast te halen. Dep ze voor het bakken droog met keukenpapier. Voor de barbecue geldt dan dat u ze zo kunt bakken, maar eventueel kunt u ze insmeren met wat olie, om plakken te voorkomen. Braad ze op hoog vuur aan en draai ze pas om wanneer ze gemakkelijk van het rooster los komen. Anders kunnen er stukjes blijven plakken. Druk niet op het vlees, anders lopen de sappen eruit en worden de burgers al snel droog. Verplaats ze naar een minder heet deel zo gauw ze mooi gekaramelliseerd zijn en gaar ze dan nog 4 tot 8 minuten.

Hamburgers bakken in de pan

Smelt boter en / of olie in een hete pan en schroei de burgers dicht. Draai het vuur omlaag zo gauw ze mooi gekaramelliseerd zijn en gaar ze dan nog 4 tot 8 minuten. Het is ook mogelijk om het vlees zonder boter of olie te bereiden, door het vet uit het vlees zelf. Zorg dat de pan goed heet is en voeg bijna aan het eind van de bereiding een scheut water toe en bak dan nog kort met de deksel op de pan. Wilt u graag net zoals op de barbecue grillstrepen, bak de burgers dan in een grillpan. Gebruik in dat geval geen olie, aangezien dat toch alleen maar tussen de grillribbels verdwijnt, maar doe wat olie direct op de hamburgers. Bak ze kort op hoog vuur, om de streepjes te maken en draai het vuur dan omlaag, om te voorkomen dat de grillstrepen zwart worden. Bak ze dan nog ongeveer 4 tot 8 minuten.

Vegaburger

Eet u liever geen burger van vlees, dan is een vegetarische versie ook zeker een optie. In een eerder artikel hebben wij een recept voor een vegaburger van linzen, champignons en noten voor u.

Op onze receptenpagina vindt u nog meer hamburger-recepten.

(Bron: 24 Kitchen, Culy, De kooktips, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    JoTheo says:

    Lijkt mij heerlijk en ga dit zeker maken. Lekker koud biertje erbij, hmmmmmm. Ik lees deze zin in het recept, mix daarvoor bijvoorbeeld runderborst/klapstuk, jodenhaas en/of riblappen. Jodenhaas…..nog nooit van gehoord. Wat is dat?

    madeliev says:

    Jodenhaas (ook wel schouderhaas of diamanthaas) is vlees dat zich bevindt in de schouders, dat wil zeggen aan de voorkant van het rund. Een onbekend stukje vlees [volgens internet]
    Ik had er ook nog nooit van gehoord.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.