hamburgers

Zelf hamburgers maken: tips voor het vlees en de bereiding

Hamburgers zijn natuurlijk kant-en-klaar te koop, maar ze zijn ook heel goed zelf te maken. Zo bepaalt u zelf welke ingrediënten u er wel of niet in verwerkt en kunt u ze helemaal naar uw smaak aanpassen. Maar welk soort vlees kunt u het best gebruiken en hoe krijgt u de lekkerste burgers?

Welk soort vlees voor de hamburgers?

Voor standaard burgers kunt u het best vers rundvleesgehakt van de slager gebruiken, met een vetpercentage tot ongeveer 30 procent. Maar er zijn ook verschillende andere vleessoorten geschikt. Een mix van runder- en varkensvlees werkt bijvoorbeeld goed, in een verhouding van 80 procent rundvlees en 20 procent varkensvlees. Houdt u van kip, dan kunt u kippengehakt gebruiken en dat geldt ook voor lam(sgehakt).

Zelf gehakt maken

Wilt u het nog serieuzer aanpakken, dan kunt u zelf uw eigen gehakt maken. Mix daarvoor bijvoorbeeld runderborst/klapstuk, jodenhaas en/of riblappen. De slager kan u hierover adviseren. Snijd het vlees in blokjes en haal die door een vleesmolen. U kunt zelf instellen hoe grof of fijn u het gemalen wilt hebben. Zorg ervoor dat de blokjes goed koud zijn, voordat u ze in de molen doet. Of vraag aan de slager het vlees voor u te malen.

Overige ingrediënten

Een hamburger puur van vlees is al heel smakelijk, maar u kunt er desgewenst allerlei ingrediënten aan toevoegen voor extra smaak. Zo kunt u er smaakmakers aan toevoegen als knoflook, een gesnipperde ui en kruiden als tijm, chili, barbecue-kruiden of paprikavlokken. Om het vlees extra te laten karamelliseren tipt de website 24 Kitchen om wat bruine suiker toe te voegen aan het vleesmengsel.

Zo krijgt u het beste resultaat

Kneed het vlees zo kort mogelijk tot een samenhangend geheel en voeg pas kort voor het bereiden eventueel wat zout en peper toe. Verdeel het vlees in gelijke porties, zodat ze gelijkmatig garen. De gemiddelde hamburger weegt zo’n 100 tot 150 gram. Dit lukt het gemakkelijkst, als u de balletjes afweegt. Maak voordat u de balletjes plat drukt uw handen nat en maak de burgers niet te plat en niet te dik. Zo’n 1 tot 1,5 centimeter dikte is optimaal. Zijn ze platter, dan garen ze te snel en zijn ze dikker dan verbranden ze sneller, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Hamburgers bakken op de barbecue

Als uw zelf gevormde hamburgers klaar zijn, dan kunt u ze bakken. Dat kan op verschillende manieren. Laat de hamburgers in alle gevallen eerst goed op temperatuur komen, door ze een half uur van tevoren uit de koelkast te halen. Dep ze voor het bakken droog met keukenpapier. Voor de barbecue geldt dan dat u ze zo kunt bakken, maar eventueel kunt u ze insmeren met wat olie, om plakken te voorkomen. Braad ze op hoog vuur aan en draai ze pas om wanneer ze gemakkelijk van het rooster los komen. Anders kunnen er stukjes blijven plakken. Druk niet op het vlees, anders lopen de sappen eruit en worden de burgers al snel droog. Verplaats ze naar een minder heet deel zo gauw ze mooi gekaramelliseerd zijn en gaar ze dan nog 4 tot 8 minuten.

Hamburgers bakken in de pan

Smelt boter en / of olie in een hete pan en schroei de burgers dicht. Draai het vuur omlaag zo gauw ze mooi gekaramelliseerd zijn en gaar ze dan nog 4 tot 8 minuten. Het is ook mogelijk om het vlees zonder boter of olie te bereiden, door het vet uit het vlees zelf. Zorg dat de pan goed heet is en voeg bijna aan het eind van de bereiding een scheut water toe en bak dan nog kort met de deksel op de pan. Wilt u graag net zoals op de barbecue grillstrepen, bak de burgers dan in een grillpan. Gebruik in dat geval geen olie, aangezien dat toch alleen maar tussen de grillribbels verdwijnt, maar doe wat olie direct op de hamburgers. Bak ze kort op hoog vuur, om de streepjes te maken en draai het vuur dan omlaag, om te voorkomen dat de grillstrepen zwart worden. Bak ze dan nog ongeveer 4 tot 8 minuten.

Vegaburger

Eet u liever geen burger van vlees, dan is een vegetarische versie ook zeker een optie. In een eerder artikel hebben wij een recept voor een vegaburger van linzen, champignons en noten voor u.

Op onze receptenpagina vindt u nog meer hamburger-recepten.

(Bron: 24 Kitchen, Culy, De kooktips, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    JoTheo says:

    Lijkt mij heerlijk en ga dit zeker maken. Lekker koud biertje erbij, hmmmmmm. Ik lees deze zin in het recept, mix daarvoor bijvoorbeeld runderborst/klapstuk, jodenhaas en/of riblappen. Jodenhaas…..nog nooit van gehoord. Wat is dat?

    madeliev says:

    Jodenhaas (ook wel schouderhaas of diamanthaas) is vlees dat zich bevindt in de schouders, dat wil zeggen aan de voorkant van het rund. Een onbekend stukje vlees [volgens internet]
    Ik had er ook nog nooit van gehoord.