Naar cookieinstellingen
Een zelfgemaakte jus.

Zelf een saus of jus maken? Let dan hierop

Het is gemakkelijk om een saus of jus uit een zakje te maken. Maar het is vaak lekkerder én leuker om het helemaal zelf te doen. We geven tips en handigheidjes waar u op kunt letten, zodat u een goede en lekkere saus op tafel zet.

Een te dikke jus

Om een jus te maken, voor bij stamppot of vlees, is boter, bloem en bouillon nodig als basis. Naar smaak kunnen andere ingrediënten toegevoegd worden. Eerst moet de boter in de pan bruinen, daarna gaat de bloem erbij. Dit samen gemengd heet een roux. De bloem moet er in 1 keer bij en daarna is het goed roeren geblazen. Wanneer u dit niet doet, kan het gaan klonteren. Zorg dat de roux goed gaar is.

Ook wanneer te veel bloem is toegevoegd, kunnen klontjes ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de jus te dik wordt. Als er geen klontjes meer zijn, gaat de bouillon erbij in de pan. Doe dit schepje voor schepje. Zo kunt u de juiste dikte en gewenste smaak krijgen. Lijkt de jus in het begin nog wat te dun? Dat komt meestal goed door de jus nog even op het vuur te laten staan. Deze dikt vaak nog in. Is de jus toch te dik geworden? Voeg dan nog wat bouillon toe. Voeg op dit punt geen bloem meer toe, dit zorgt juist voor klonten.

Een zelfgemaakte tomatensaus.

Tomatensaus te lang laten koken

Een simpele tomatensaus, voor op een pizza of door een pasta, is goed zelf te maken. Een aantal tomaten (vers of uit blik), ui, knoflook en olijfolie vormen de basis. Naar smaak kunnen andere ingrediënten toegevoegd worden. De saus hoeft helemaal niet lang te pruttelen. Bij veel mensen is de gedachte dat een tomatensaus uren op het vuur moet staan. Maar bij een simpele tomatensaus is dat niet het geval. Het komt de smaak juist niet ten goede. Het beste is om deze saus maximaal 15 tot 20 minuten te laten koken. De smaak van tomaten verdwijnt daarna en laat iets zurigs achter. Op zoek naar een recept voor een tomatensaus? Robèrt van Beckhoven deelt zijn tomatensaus voor op een pizza.

Toch zijn er een aantal tomatensauzen die wél langer moeten pruttelen. Denk aan een klassieke bolognesesaus, in Italië een ragù genoemd. Deze moet wel langer dan 15 minuten op het vuur staan, omdat het vlees zacht moet worden en de smaak in de saus moet mengen.

Een zelfgemaakte kaassaus.

Een te vlakke kaassaus

Bij het maken van een kaassaus is het belangrijkste ingrediënt kaas. Klinkt logisch, maar toch kan hier veel fout aan gaan. De basis voor de saus is boter, bloem, melk en kaas. Hierbij geldt, net zoals bij de jus, dat de roux eerst gaar moet zijn. Daarna kan al roerend de melk erbij. En als laatste de kaas.

De juiste soort kaas is van belang. Het beste is om 2 soorten kaas te gebruiken. Een Hollandse kaassaus is het lekkerst als er zowel jonge als oude kaas in gaat. Jonge kaas smelt namelijk goed, maar heeft niet zo veel smaak. Oude kaas smelt minder goed, maar heeft wel veel smaak. Door eerst de jonge kaas toe te voegen, kan de oude kaas beter opgenomen worden. Zo is de kans op klonten kleiner.

Maar ook andere soorten kazen kunnen goed in een saus, als er maar wat smaak aan zit. Denk aan een wat oudere cheddar of een andere pittige kaas. Al smelt de cheddar wel minder goed dan de typische Hollandse kazen.

Kies de juiste benodigdheden om te roeren

Gardes, pollepels, spatels, gewone lepels. Er zijn veel verschillende soorten om een saus mee door te roeren. En ook dit heeft effect op hoe een saus uiteindelijk wordt. Een kaassaus wordt erg plakkerig. Daarom is het beter om hier geen kunststof lepel te gebruiken. Over het algemeen gaan alle sauzen goed op houten pollepels of spatels.

(Bron: Culy, Kookfans, FavorFlav. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    App-in-Adam says:

    Hier stond letterlijk 0,01% nieuws in. Op zijn best zou er toch uitgelegd moeten worden hoe je bouillon moet maken en hoeveelheden ontbreken all-over!

    Voske2024 says:

    Er is geen boter bloem of bouillon nodig om jus te maken. Jus is namelijk het product wat ontstaat als je vlees braad of bakt en daar bijvoorbeeld wat water of vleesfond aan toevoegt en de aanbaksels losroert en dat eventueel laat inkoken.
    Een roux is de basis voor sauzen, daarbij kan je gebruik maken van een blanke roux of een bruine roux.
    Een blanke roux bijvoorbeeld als basis voor een bechamelsaus of een bruine roux als basis voor een sauce Espagnole . Beide sauzen kennen een hoop afleidingen.
    De jus zoals hierboven besproken kan licht gebonden worden met aangelengde ( met water)maizena of bloem.
    Bouillon kan een vleesbouillon, groentebouillon of visbouillon zijn. Het artikel rammelt aan alle kanten en de redactie heeft de verkeerde bronnen geraadpleegd. En dat is helaas niet de eerste keer hopelijk doet de redactie iets met de reacties die zij hier regelmatig krijgen.

    Emely says:

    Ik maak witte saus met melk, van mijn vader, die kok was, geleerd.
    Gesmolten boter en bloem in een pan mengen door goed te roeren. Boter moet smelten maar niet bruin worden. Daarna beetje bij beetje melk toevoegen terwijl je goed roert met een garde en de warmtebron hoog zet. Als het mengsel dik wordt, de pan van de warmtebron nemen en weer wat melk toevoegen. Goed roeren, Proces herhalen tot de saus de gewenste dikte heeft.
    Daarna naar wens dille of pieterselie toevoegen, voor vis citroensap.
    Lekker bij groente en gestoofde of in de oven gebakken witte vis of zalm.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.