Naar cookieinstellingen
brood

Zelf brood bakken? Voorkom deze veelgemaakte fouten

Vers gebakken brood uit eigen keuken is niet te versmaden, maar het resultaat is niet altijd even goed. Er kan namelijk een hoop mis gaan tijdens het bakproces. We zetten veelvoorkomende fouten op een rij en geven tips zodat het wel lukt.

Verkeerd afwegen

Bij het bakken van brood moet alles kloppen. De verhoudingen, het kneden, de oventemperatuur en de baktijd. Wijkt u daar vanaf, dan wijkt het resultaat ook af. Op gevoel werken is bij het koken van gerechten vaak heel goed te doen, maar bij broodbakken meestal geen goed idee. Begin dus met het heel precies afmeten van de ingrediënten. Dat lukt het best met een weegschaal die op de gram nauwkeurig weegt. Ook voor het afmeten van vloeistoffen kunt u die weegschaal het beste gebruiken. Daarbij staat 1 gram gelijk aan 1 milliliter. Blijft het deeg tijdens het kneden in 1e instantie plakkerig, voeg dan toch niet meer meel of bloem toe dan is aangegeven, want dan krijgt het brood de verkeerde structuur.

Te veel gist

Gaat het dan toch fout, dan kan het zo zijn dat er te veel gist gebruikt is. Issa Niemeijer, bakker bij de ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer, zegt hierover tegen Nu.nl dat de hoeveelheid gist die de fabrikant voorschrijft meestal veel te veel is. Volgens haar is er voor goed brood maar weinig gist nodig en wat meer tijd. Neemt u minder tijd en veel gist, dan mag het brood niet te ver rijzen, anders kan het een bijsmaak krijgen.

Verkeerd soort meel

Het luistert nauw wat voor soort meel u gebruikt. Patentbloem is bijvoorbeeld meer geschikt voor cake of koek en misschien nog een luchtig wit brood, maar niet voor steviger brood. Gebruik daarom het juiste soort meel voor de broodsoort van uw keuze.

cake uit de airfryer
Lees ook: Airfryer niet alleen om in te frituren, maar ook om cake en brood in te bakken

Verkeerd kneden

Om luchtig brood te krijgen, is goed kneden belangrijk. Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek legt aan 24 Kitchen uit hoe dat moet: “Duw het deeg voor je uit met de palm van je hand, vouw het terug op een bol, draai een kwartslag en doe hetzelfde.” Hierbij worden de gluten in het deeg geactiveerd, waardoor het luchtig wordt en goed rijst. Dit neemt zo’n 10 tot 15 minuten in beslag. Om te controleren of het deeg klaar is, moet u aan het deeg trekken. Het moet dan zo’n dun vliesje zijn, dat u de krant er bijna doorheen kunt lezen. Te lang kneden kan er juist weer voor zorgen dat het meel in het deeg oxideert. Dit gebeurt sneller wanneer u een keukenmachine gebruikt, dus met de hand kneden geeft het beste resultaat.

Te kort of verkeerd rijzen

Brood heeft een minimale tijd nodig om te rijzen. Die tijd kan niet verkort worden. Ook is het bij de meeste broodsoorten nodig om het deeg 2 keer te laten rijzen. Zonder een goed rijsproces is het onmogelijk om een goede smaak en structuur te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat het gebeurt op een tochtvrije, niet te koude plek en dat u het deeg afdekt. Warmte en vocht zijn ideaal. Om een rijskast na te bootsen, kunt u in een uitgeschakelde oven een schaal met kokend water zetten, met daarboven een rooster met het deeg erop. Te warme omstandigheden tijdens het rijzen zijn echter ook weer niet goed, want het brood kan daar een zure smaak aan overhouden. U kunt zien of het deeg genoeg gerezen is als de volume ongeveer verdubbeld is. Ook kunt u voorzichtig op het deeg drukken. Wanneer het langzaam terugveert, is het klaar om gebakken te worden.

stokbrood
Lees ook: Waarom smaakt stokbrood in Frankrijk zoveel lekkerder dan hier?

Het brood zakt in of blijft plat

Er zijn verschillende redenen waarom een brood na het bakken inzakt. Volgens François Brandt van de Bakery Institute kunt u dit een volgende keer voorkomen door heel precies het bakproces na te gaan. Maak daarvoor notities hoe u te werk bent gegaan en stel u vragen als: hoeveel water heeft u gebruikt, hoe lang heeft u gekneed, hoe warm is het in de keuken en is de oven lang genoeg van tevoren aan gegaan? Zo komt u er sneller achter of het bijvoorbeeld te koud of te warm was in de keuken en kunt u dat de volgende keer anders doen. Let daar ook zeker op bij het verwerken van de gist. Gebruik daarvoor handwarm water. Te warm of te koud water kan ervoor zorgen dat de gist dood slaat en dan zit u met een plat brood.

Gaten in het brood

Bij bijvoorbeeld Frans brood horen gaten in het brood erbij, maar dat geldt niet voor Nederlands brood. Als er daarbij veel gaten ontstaan, dan is er meestal te veel bloem gebruikt bij het vormen. Dat zorgt ervoor dat het deeg dan niet goed aan elkaar hecht. Het kan worden voorkomen door niet teveel bloem te gebruiken tijdens het vormen en de gassen in het deeg eruit te drukken. Dat gaat wel wat ten koste van de smaak en dat is volgens Niemeijer op te lossen door wat boter in het deeg toe te voegen. Het blijft dan ook langer mals.

Te snel aansnijden

Na het bakken krijgt u het beste resultaat door het bood even wat tijd te geven om goed af te koelen. Snijdt u het meteen aan, dan krijgt het een minder goede structuur en wordt het sneller oud en droog.

Zin gekregen om zelf met brood iets lekkers te maken? Bekijk dan onze recepten.

(Bron: Nu.nl, Rutger Bakt, 24 Kitchen, Favorflav, Culinaire Ambiance. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.