Zelf advocaat maken, het is makkelijker dan misschien gedacht
Publicatiedatum: 22 maart 2024
Het hoort een beetje bij verjaardagen of feestdagen zoals Pasen of Kerstmis: een glaasje advocaat. U kunt het kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt smaakt het vaak vele malen beter. We geven tips hoe u het zelf kunt maken.
De geschiedenis van advocaat
We drinken in Nederland al een behoorlijke tijd advocaat. Of nou ja, drinken… Het is meer lepelen. In 1825 experimenteerde J.G. Cooymans in zijn distilleerderij in ‘s-Hertogenbosch met eidooiers en brandewijn. Dat resulteert in deze likeur.
Wat is advocaat en is er een verschil met tokkelroom?
Advocaat wordt gemaakt met eidooiers, alcohol en suiker. Van oudsher wordt brandewijn of jenever gebruikt, maar wodka kan ook. Dat geeft het een zachtere smaak. Daarnaast kan gevarieerd worden met ingrediënten. Vaak zit er ook het merg van een vanillestokje in. Om de naam advocaat te mogen gebruiken, moet er minstens 14 procent alcohol in zitten. Anders is het tokkelroom.
Voor wie voorzichtig moet zijn met rauwe eieren
Kwetsbare groepen, zoals ouderen, zieken, zwangere vrouwen en baby’s wordt afgeraden om rauwe eieren te eten. Door een verminderde weerstand zijn zij gevoeliger voor voedselinfecties. In advocaat worden rauwe eieren gebruikt, maar wel verhit. Het is belangrijk dat deze tot de juiste temperatuur opgewarmd worden. Anders is de kans op zo’n infectie groter.
Kies voor gepasteuriseerde eieren
Wilt u liever het risico niet nemen? Gebruik dan gepasteuriseerde eieren. Hierbij zijn de eieren al kort verhit, waardoor de bacteriën aanzienlijk verminderen. Het is wel iets lastiger verkrijgbaar, niet elke winkel heeft het. Bij groothandels kunt u vaak wel gepasteuriseerde eieren krijgen. Meester Patissier Robèrt van Beckhoven gebruikt in dit recept voor advocaat gepasteuriseerde eieren. Wilt u helemaal veilig zitten? Koop dan een kant-en-klare advocaat.
Hoe maakt u advocaat?
Robèrt van Beckhoven heeft ook een versie met normale eieren gemaakt. Hij gebruikt hiervoor hele eieren en eidooiers. Verder gaat er suiker en brandewijn in. U kunt naar smaak vanille, rum of frambozenlikeur toevoegen.
Recept Heel Holland Bakt (met wodka)
Advocaat verwerken in een baksel
Wanneer u de eierlikeur gemaakt heeft, moet het nog een nachtje in de koelkast staan. Daarna kunt u het uit een glaasje lepelen met een toefje slagroom. Of verwerk het in een pavlova, tompoucen, een oranje trifle of een feestelijke (paas)slof!
(Bron: Heel Holland Bakt, Foodies Magazine, Rutger Bakt, Gall & Gall, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)