Zelf aardappelpuree maken of toch een pakje of zakje gebruiken?
Publicatiedatum: 11 december 2024
Het klinkt heel aanlokkelijk en makkelijk om aardappelpuree uit een pakje of zakje te maken. Binnen een paar minuten heeft u namelijk een schaal met warme puree op tafel staan. Maar is het net zo gezond en goed als zelfgemaakte puree?
Wat is beter: zelf aardappelpuree maken of uit een zakje?
Of het nu gaat om een stamppot of aardappelpuree als bijgerecht, het moet wel gemaakt worden. Aardappels schillen, koken en stampen kan veel werk zijn. Een zakje met aardappelpoeder waar alleen water en/of melk aan toegevoegd hoeft te worden klinkt dus aanlokkelijk.
Eigenlijk geldt voor aardappelpuree hetzelfde als voor alles wat uit een pakje of zakje komt. Om dit houdbaar te maken, worden er allerlei extra hulpstoffen toegevoegd. Denk hierbij aan conserveermiddelen, zout, aroma’s, E-nummers en smaakversterkers. Wanneer u dit zo af en toe eet, is dat prima. Maar let wel op met dagelijks gebruik.
Al snel teveel zout
Want u kunt al snel teveel zout binnen krijgen en dat is niet goed voor ons. Volwassenen mogen 6 gram zout per dag eten, maar de meeste mensen krijgen al snel zo’n 8 tot 9 gram per dag binnen. Dat komt onder andere doordat zout aan veel pakjes en zakjes wordt toegevoegd.
Maak zelf aardappelpuree
Wanneer u de tijd heeft, is het daarom ook aan te raden om toch lekker zelf aan de slag te gaan. Dan weet u zelf welke ingrediënten u toevoegt aan de aardappelpuree. En ondanks dat hier (veel) boter en melk in gaan, is het gezonder dan wanneer u de puree uit een pakje maakt. Daarnaast is de smaak volgens velen een stuk beter wanneer u het zelf maakt.
Wilt u weten hoe u zelf de lekkerste aardappelpuree maakt?
Restjes aardappelpuree over?
Heeft u een grote portie aardappelpuree gemaakt? Dan hoeft u niet 3 dagen lang hetzelfde te eten. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om de puree om te toveren tot een ander gerecht! Denk bijvoorbeeld eens aan aardappelkroketjes, pannenkoekjes, wafels of gnocchi.
Houdbaarheid van aardappelpuree en hoe te bewaren
In de koelkast blijft aardappelpuree 2 dagen goed, maar wanneer u het invriest kunt u het 3 maanden later nog eten. Het kan wel gebeuren dat de puree wat waterig wordt, vooral wanneer u de puree uit een pakje of zakje heeft gemaakt, is dit vaak het geval. Maar er is een hoop te redden. De manier van ontdooien en opwarmen spelen hier een grote rol in. Lees meer hierover in een eerder artikel.
(Bron: archief, Margriet, Keuringsdienst van Waarde. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Welke aardappels?
Ook dat bepaalde de smaak.
Ik maak veel te veel pure Puree en doe overschot in IJsblokjes lade.
Dan na dagje eruit kloppen en in zakje of bakje want anders word je vriezer een ijspaleis en Puree erg droog.
Zo heb ik vaker flinke voorraad met 4 ijsblokjes lades van huidige en 3 vorige vriezers….
Dit werkte prima.
om de puree nog makkelijker en gezonder te maken raad ik iedereen aan, de aardappels goed schoon te maken, dus zonder te schillen, en dan gelijk koken..de meeste vitamientjes zitten onder de schil…