Naar cookieinstellingen
zeewier en algen

Zeewier en algen: lekker, gezond én milieuvriendelijk

Algen en zeewier worden steeds vaker gebruikt om mee te koken. Niet zo gek, want naast dat het heel gezond is, is het ook nog eens milieuvriendelijk om deze groentes uit de zee te eten.

Boordevol vitamines en mineralen

Als u weleens sushi heeft gegeten is de kans groot dat u als eens zeewier en andere soorten algen heeft gegeten. Hartstikke gezond, want algen zijn een bron van eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten ze gezonde visvetzuren en vitamine B2. Zeewieren zijn minstens net zo gezond doordat ze een bron van jodium, calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor en vitamine B zijn.

Oppassen

Toch is het zaak om op te passen als u zeewier eet. In een interview met nieuwswebsite Nu.nl waarschuwt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, om niet te vaak zeewieren te eten. Zeewier wordt namelijk in zeewater geteeld en dit water is niet altijd even schoon. “Verschillende zeewieren kunnen sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout die erin zitten. Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan schade toebrengen aan de nieren, lever hersenen en het zenuwstelsel. Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Eet je zeewier als groente, varieer dan altijd met andere groenten.”

Goed voor de planeet

Gelukkig wegen de vele voordelen van het eten van zeewier en algen volgens het Voedingscentrum wel op tegen de nadelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt bijvoorbeeld dat de eiwitten in algen en zeewier gelijkwaardig zijn aan dierlijke eiwitten. Het grote voordeel is dat algen en zeewier veel makkelijker en een stuk duurzamer zijn te produceren. Voor de teelt is bijvoorbeeld geen zoet water of extra landbouwgrond nodig en de wieren halen alles wat ze nodig hebben uit het zoute water. Bovendien zuivert zeewier de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof.

Genoeg zeewier voor iedereen

Volgens de onderzoekers heeft de hele wereldbevolking in het jaar 2050 voldoende eten, zonder dat we daar 3 keer de oppervlakte van de aarde nodig hebben zoals bij vlees wel het geval zou zijn. Voor duurzame zeewierteelt is namelijk maar 2 procent van het totale zeeoppervlak nodig.

Zelf proeven

Heeft u nu zin gekregen om zelf een keer zeewier of algen te proberen? In de supermarkt heeft u vaak de keuze uit verschillende soorten. Zo is kombu bijvoorbeeld lekker in soep, wakame smaakt lekker bij rijstgerechten, nori is perfect om sushi mee te maken en van chlorella zeewier kunt u zelfs smoothies maken.

Ook in de MAX-keuken worden soms gerechten met zeewier en algen gemaakt. Laat u inspireren door de volgende recepten met zeewier:

Vis met zeewiersalade van vis-expert Bart van Olphen 

Bladerdeeg met zeewier van Agnes van Dijk

Poke bowl van Janny van der Heijden

Sushi van Silvia van Zomeren

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ine Sofie says:

    Heel verstandig om te eten i.p.v. bijvoorbeeld vlees. Maar helaas is in mijn woonplaats in Twente
    niets van dit alles verkrijgbaar, alleen gedroogde kombu. Zoals vaker denk ik dat de meeste media alleen vanuit het westen van het land denken.

      Stans Myers says:

      Ook niet bij AH? Ik kom vaak in de Achterhoek, niet al te ver bij Twente vandaan en daar is de Wakame en Zeekraal altijd verkrijgbaar.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.