Naar cookieinstellingen

Zeeuwse bolus-taart

Ingrediënten:

  • 1 kilo eiwitrijke bloem (patentbloem)
  • 60 gram gist
  • 600 mililiter water

Dit 3 minuten langzaam en 3 minuten in de tweede versnelling laten kneden. Vervolgens de overige grondstoffen toevoegen:

  • 30 gram basterdsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram melkpoeder
  • 80 gram kleinbroodpoeder ( dit is verkrijgbaar bij de plaatselijke bakker )

Dit weer 3 minuten langzaam en 3 minuten in de tweede versnelling laten kneden.

Voor het maken van een bolustaart bovenstaand recept aanhouden voor de bolussen, maar dan afgewogen op 31 gram. Vervolgens de taart met een crème suisse de taart samenstellen.

Voor de crème suisse:

  • 350 mililiter melk
  • 2 keer 38 gram suiker
  • 25 mililiter water
  • 38 gram eidooier
  • 38 gram roompoeder of maïzena
  • 150 mililiter gezoete slagroom

Bereiding:

Het bovenstaande deeg moet een tempratuur hebben van 26 graden

Vervolgens het deeg gelijk afwegen in stukjes van 62 gram en deze opbollen.

Rol de opgebolde bollen vervolgens door de donker bruine basterdsuiker. Laat ze even rusten en dan verder uitrollen tot een lengte van 40 centimeter.

Vorm het deeg vervolgens tot een bolus. Laat de bolussen vervolgens ongeveer 1 uur rijzen bij een tempratuur van 30 graden.

Bak de bolussen in een voorverwarmde oven op 240 graden ongeveer 7 min ( de bolus moet in het midden hard aanvoelen en aan de buitenkant zacht )

Let dus goed op, want bakt u de bolus te lang dan wordt hij droog!

Breng voor de crème suisse de melk en 38 gram suiker aan de kookt.

Maak van de overige ingrediënten (het water, de andere 38 gram suiker, de eidooier en roompoeder) een papje.

Als de melk met suiker kookt, de helft van het mengsel mengen met het papje. Vervolgens dit mengsel weer bij de andere helft van het melk/suiker mengsel doen en aan de kook brengen. Stort de room vervolgens uit op een plaat en laat afkoelen.

Als de room is afgekoeld, 300 gram afwegen en doorroeren. Voeg hier 150 mililiter gezoete slagroom aan toe. Dit is de crème suisse.

Neem een bolle schaal van ongeveer 20 centimeter doorsnede en leg hier 1 bolus op de bodem en zet 6 bolussen langs de rand. Spuit hier wat crème suisse op en leg er weer 2 bolussen op en spuit weer crème suisse erop. Dek het geheel af met 3 bolussen.

Draai de taart vervolgens om op een schaal of bord. Smakelijke eten!

(Bron: Joop van Meijel)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.