Zeeuwse bolus-taart
Publicatiedatum: 26 november 2014
Ingrediënten:
- 1 kilo eiwitrijke bloem (patentbloem)
- 60 gram gist
- 600 mililiter water
Dit 3 minuten langzaam en 3 minuten in de tweede versnelling laten kneden. Vervolgens de overige grondstoffen toevoegen:
- 30 gram basterdsuiker
- 50 gram roomboter
- 60 gram melkpoeder
- 80 gram kleinbroodpoeder ( dit is verkrijgbaar bij de plaatselijke bakker )
Dit weer 3 minuten langzaam en 3 minuten in de tweede versnelling laten kneden.
Voor het maken van een bolustaart bovenstaand recept aanhouden voor de bolussen, maar dan afgewogen op 31 gram. Vervolgens de taart met een crème suisse de taart samenstellen.
Voor de crème suisse:
- 350 mililiter melk
- 2 keer 38 gram suiker
- 25 mililiter water
- 38 gram eidooier
- 38 gram roompoeder of maïzena
- 150 mililiter gezoete slagroom
Bereiding:
Het bovenstaande deeg moet een tempratuur hebben van 26 graden
Vervolgens het deeg gelijk afwegen in stukjes van 62 gram en deze opbollen.
Rol de opgebolde bollen vervolgens door de donker bruine basterdsuiker. Laat ze even rusten en dan verder uitrollen tot een lengte van 40 centimeter.
Vorm het deeg vervolgens tot een bolus. Laat de bolussen vervolgens ongeveer 1 uur rijzen bij een tempratuur van 30 graden.
Bak de bolussen in een voorverwarmde oven op 240 graden ongeveer 7 min ( de bolus moet in het midden hard aanvoelen en aan de buitenkant zacht )
Let dus goed op, want bakt u de bolus te lang dan wordt hij droog!
Breng voor de crème suisse de melk en 38 gram suiker aan de kookt.
Maak van de overige ingrediënten (het water, de andere 38 gram suiker, de eidooier en roompoeder) een papje.
Als de melk met suiker kookt, de helft van het mengsel mengen met het papje. Vervolgens dit mengsel weer bij de andere helft van het melk/suiker mengsel doen en aan de kook brengen. Stort de room vervolgens uit op een plaat en laat afkoelen.
Als de room is afgekoeld, 300 gram afwegen en doorroeren. Voeg hier 150 mililiter gezoete slagroom aan toe. Dit is de crème suisse.
Neem een bolle schaal van ongeveer 20 centimeter doorsnede en leg hier 1 bolus op de bodem en zet 6 bolussen langs de rand. Spuit hier wat crème suisse op en leg er weer 2 bolussen op en spuit weer crème suisse erop. Dek het geheel af met 3 bolussen.
Draai de taart vervolgens om op een schaal of bord. Smakelijke eten!
(Bron: Joop van Meijel)