Zalmsalade van Bart van Olphen
Publicatiedatum: 19 september 2017
Bart was op bezoek in het dorp Emmonak, in Alaska. Daar heeft hij een bezoek gebracht aan de Yukonrivier. Dat is de langste rivier van Alaska en staat bekend om zijn zalm. Daar worden de wilde, verse zalmen op duurzame wijze door de Yup’ik-eskimo’s gevist. Bart maakt een heerlijke zalmsalade. Fris gezond en een échte delicatesse!
Ingrediënten:
- 1/4 rettich, geraspt
- 1 prei, het wit in reepjes
- 1 wortel, geraspt
- 1 komkommer, in dunne plakjes
- 4 rode radijsjes, in dunne plakjes
- 2 lente-uien, in dunne ringen
- 1/2 rode ui, dunne ringen
- 1 centimeter gember, geraspt
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 limoen, rasp en sap
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 handvol cashewnoten, grof gehakt
- 300 g zalmfilet, zonder vel in plakken van 1/2 centimeter
- 6 takjes koriander, alleen de blaadjes
- 6 takjes munt, alleen de blaadjes
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels sesamolie
- zwarte peper
Bereidingswijze:
Neem een schaal en doe er een laagje koud water in. Laat de prei 10 minuten zact worden in het water.
Meng de gember met 1 eetlepel sojasaus in een kleine kom. Snijd de limoen door de helft en voeg het sap en de rasp toe.
Mix voor de salade de rettich, wortel, komkommer, radijs, lente-ui en gember goed en voeg 1/2 eetlepel sesamzaad toe. Voeg dan de gember-dressing en de grof gehakte cashewnoten toe en meng goed.
Haal daarna de stukken prei uit het water en meng door de salade. Pak een aantal blaadjes koriander en munt en strooi over de salade.
Snijd de zalm in dunne plakken van 5 millimeter. Verwarm een eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en voeg 2 eetlepels sesamolie toe. Wanneer er rook van de pan afkomt, is de olie klaar en schenk je een eetlepel olie over de zalm.
Schenk daarna nog 1 eetlepel sojasaus en het sap van een halve limoen over de zalm. Maak af met wat extra sesamzaad en breng op smaak met zwarte peper.
Geniet van de frisse salade!
(Bron: Bart van Olphen)