Zalm uit de oven van Janny
Publicatiedatum: 25 februari 2016
Speciaal voor haar lieve tante Janny naar wie Janny is vernoemd en van wie zij de passie voor het koken heeft meegekregen, maakt Janny haar lievelingsgerecht: zalm uit de oven. Tante Janny is namelijk jarig vandaag en is 95 geworden!
Tip: laat de visman de zalm schoonmaken en ontschubben, maar laat de kop er aan zitten. Meet de oven op zodat u weet welke lengte de vis maximaal kan hebben om er nog net schuin in te passen.
Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):
- 1 hele zalm (schoongemaakt, met kop)
- olijfolie
- zout en peper
- takjes verse kruiden als basilicum, rozemarijn, peterselie
- 2- 3 grote citroenen
- aluminiumfolie
Bereiding:
Knip de vinnen van de vis. Neem 3 lange stukken aluminiumfolie en leg die overlappend op het werkvlak. Besprenkel de folie met olijfolie en bestrooi met zeezout en versgemalen peper. Verdeel 2/3 van de verse kruiden over het midden van de folie.
Snijd uit 2 citroenen 8 dikke plakken en snijd de resterende citroen in iets dunnere plakken. Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de 8 stukken citroen aan één kant tot ze lichtbruin aan één kant zijn.
Leg de vis op de kruiden, verdeel de rest van de kruiden in de buikholte samen met de dunne plakken citroen. Leg de geroosterde stukken citroen (lichtbruine kleur naar boven) op de vis en bestrooi met zout en peper. Besprenkel met olie. Vouw het aluminiumfolie losjes om de vis dicht. Laat de vis in een voorverwarmde oven van ca. 200 °C gaar worden in ca. 35-45 minuten (afhankelijk van de grootte).
Neem de vis uit de oven, verwijder de folie en schik op een grote plank of schaal. Verwijder het vel aan tafel en schuif de vis per portie van de graat. Leg naast elk stuk vis een geroosterde plak citroen.
De vis de volgende dag koud met wat mayonaise ook heerlijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit recept is gewoon letterlijk overgenomen uit de allerhande. Zet dat er gewoon bij i.p.v. zo’n flauwekulverhaal over Janny.
Beste doortje378,
Het recept mag veel lijken op een recept uit de Allerhande, maar dit is echt een recept van Janny. Succes met de bereiding en eet smakelijk!
Met vriendelijke groet,
Redactie MAX Vandaag