Zalm teriyaki met sardines

Ingrediënten:

Voor de zalm:

  • 4 wilde zalmfilets (140-170 gram)
  • 1 eetlepel plantaardige olie

Voor de teriyaki:

  • 500 mililiter Sake
  • 150 mililiter sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 1,5 eetlepel balsamico azijn
  • 70 gram suiker

Voor de salade:

  • 8 radijsjes
  • 2 bosuitjes
  • het sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels koriander blaadjes
  • 2 eetlepels olijf olie
  • sesamzaad
  • vers gemalen peper

Voor de sardines:

  • 1 bakje cherrytomaatjes (200 gram)
  • 8 tenen knoflook gepeld en in grove stukken gesneden
  • een paar takjes tijm
  • 0,5 theelepel balsamico azijn
  • 2 blikjes sardines in olijfolie. Uitgelegt 120 gram
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper

Bereiding:

Van de teriyaki saus:
Neem een sauspan en doe hier alle ingrediënten tegelijk in. Breng aan de kook en kook het tweederde terug.

Van de salade:
Snijd de radijs in heel dunne plakjes.
Snijd de bosui in diagonale plakjes.
Doe de radijs en bosui samen met de limoen, korioander en olijfolie in een schaal. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Van de zalm:
Droog de zalm aan beide kanten met keukenpapier.
Kruid de zalm met peper en zout.
Bak de zalm 3 tot 4 minuten aan de kant van het vel op half hoog vuur. Niet aankomen!
Draai de zalm om en bak de andere kant nog 1 minuut.

Serveer de zal met de huid naar beneden. Besprenkel met de teriyaki saus en doe de salade er bovenop. Doe er wat (eventueel geroosterde) sesaamzaadjes overheen.

Van de sardines:

Snijd de cherrytomaatjes doormidden en verwijder de zaadjesVerhit wat olijfolie in een flinke koekenpan en leg de tomaatjes met de snijkant in de olie. Leg ook de knoflook en de tijn in de olie erbij. Draai het vuur laag en laat de tomaatjes langzaam op smaak komen.

Zijn de schilletjes van de tomaatjes gerimpeld en is de snijkant wat verkleurd, haal dan de pan van het vuur en laat de tomaatjes afkoelen. Trek voorzicht met de vingers de velletjes van de tomaatjes. Dit gaat eenvoudig als de tomaatjes gaar zijn.

Prak de tomaatjes met de knoflook en de olie grof. Breng op smaak met de azijn, zout en zwarte peper. Dien de gekonfijte tomaten bij voorkeur op met kleine sardines, de sardinella’s.

(Bron: Bart van Olphen )

Geef een reactie