Naar cookieinstellingen
zalm

Zalm met groene asperges van Sandra Ysbrandy

Dit gerecht met zalm en groene asperges kunt maken op de barbecue, maar ook in de oven. Sandra maakt er 2 verschillende sauzen bij: een Gribiche en een pistou. Een Gibriche is op basis van mayonaise met ei en verse kruiden. Een pistou wordt gemaakt van verse basilicum parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 750 – 800 gram zalm met huid
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 citroen, sap en rasp
  • olijfolie
  • zeezout

Voor de groene asperges:

  • 24 groene asperges
  • olijfolie
  • zeezout
  • verse peper
  • 75 gram rucola
  • 75 gram parmezaanse kaas, geschaafd

Voor de Gribiche saus:

  • 3 eieren, hardgekookt
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1,5 deciliter zonnebloemolie
  • bosje platte peterselie, fijngesneden
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngesneden

Voor de pistou:

  • bosje basilicum
  • 20 gram parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 1 deciliter olijfolie
  • 1 eetlepel Pijnboompitten, geroosterd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Van de Gribiche

Kook de eieren hard. Laat ze afkoelen in koud water. Pel de eieren. Haal de eidooiers uit de eieren. Plet de eidooiers met mosterd, een scheutje azijn en een scheutje water. Giet er olie bij en klop met een garde tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd het eiwit fijn en doe in een kom. Voeg de fijngehakte peterselie, sjalot en kappertjes toe. Roer nu de saus door het eiwitmengsel en zet de saus tot gebruik in de koelkast.

Van de pistou

Maal de pijnboompitten, parmezaanse kaas en knoflook in een keukenmachine fijn. Voeg de basilicum toe en mix nog een keer kort. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de olijfolie toe en roer.

Van de zalm:

Gaart u de zalm op de barbecue? Leg deze dan op een stuk, met olijfolie ingevet, aluminiumfolie. Gaart u de zalm in de oven? Leg hem dan in een, met olijfolie, ingevette ovenschaal.

Bestrooi de zalm met zout en peper. Knip de rozemarijntakjes in stukjes van 2-3 centimeter. Prik de rozemarijn in de zalm zodat die overal zijn smaak goed kan afgeven. Besprenkel de zalm met nog wat extra olijfolie en rasp en sap van een citroen. Ga uit van ongeveer 15 minuten gaartijd in een medium gestookte barbecue of oven op 180 graden. De kerntemperatuur van de gare zalm is 45 graden.

Van de groene asperges

Snijd het houtige uiteinde van de asperges. U hoeft groene asperges niet te schillen. Leg ze op aluminiumfolie of een aluminium grillschaal. Besprenkel de asperges met olijfolie en strooi er wat zeezout over. Grill ze 5-6 minuten op een medium gestookte BBQ of in de oven op 220 graden. (Grillt u de asperges in dezelfde oven als de zalm en dus op 180 graden dan hebben de asperges iets meer tijd nodig om te garen).

Leg op ieder bord een stuk zalm. Verdeel de asperges en leg er wat rucola op. Serveer met een van beide sauzen. Als u voor pistou kiest, dan is het lekker om nog wat parmezaanse kaas over de asperges te schaven. Eet smakelijk!

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.