Naar cookieinstellingen
Yacon

Yacon: nieuwkomer in de moestuin, met heerlijke smaak en lage caloriewaarde

Kent u Yacon al? Deze wortelgroente wordt door steeds meer mensen ontdekt (voor de moestuin) en is niet alleen zeer smakelijk, maar heeft ook gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Zo hebben de knollen een lage caloriewaarde en voorkomt het schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Smaak Yacon

Hoewel ook de stengels en bladeren eetbaar zijn, gaat het bij de Yacon (ook wel appelwortel of Boliviaanse zonnewortel genoemd) om de ondergrondse knollen. Die zijn lichtzoet, zo knapperig als radijs en wortel, zeer sappig en doen qua smaak denken aan watermeloen, appel en peer. Ze kunnen rauw gegeten worden als ‘fruit’, vers worden verwerkt in salades of warm verwerkt worden tot bijvoorbeeld een puree. Als het gekookt wordt, is de knol smeuïg zacht met een lichte kanstanjesmaak. Gedroogd is er een bananentoets in terug te vinden. Ingekookt tot een siroop heeft het een sterke zoetsmaak en frituren in een deegomhulsel zorgt voor een rozijnachtige smaak.

Constante bloedsuikerwaarde

De knollen bevatten weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan inuline (fructanen). Deze natuurlijke zoetstof heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, wat voor een constante bloedsuikerwaarde zorgt. Dit maakt de knol interessant voor mensen met suikerziekte. Wageningse onderzoekers hebben in opdracht van de Stichting Climaxplant voor de Wetenschapswinkel van Wageningen UR de mogelijkheden voor het Zuid-Amerikaanse gewas in kaart gebracht. Gezien de eigenschappen kan Yacon volgens hun bevindingen in calorierijke gerechten worden gebruikt in plaats van aardappel of pasta. Er ontstaat dan een laag-calorie gerecht. Ook biedt Yacon mogelijkheden als grondstof voor zoetstof en stroop.

Verzorging van de Yacon-plant

De oorsprong van de plant ligt in het Andesgebergte en hij is familie van de zonnebloem en de aardpeer. Wilt u Yacon in de (moes)tuin houden, dan is het goed om te weten dat het gewas hier uitstekend groeit, maar niet winterhard is. Na de laatste nachtvorst kan de knol buiten uitgeplant worden. Als u de ruimte heeft, dan kunt u de knol het beste al in maart binnen voorplanten. Hij heeft best een lange teeltduur en op deze manier geeft u hem al een voorsprong en kan hij langer groeien. De plant zal op een zonnig plekje uitgroeien tot een meter of 2 hoog en lijkt wel wat op een zonnebloem. Geef hem dus de ruimte, want ook ondergronds heeft hij veel grond nodig voor het uitgroeien van zijn knollen.

Knollen rooien

Als de dagen in de herfst korter zijn dan de nacht komt de plant in bloei en na de eerste vorst sterven de bladeren en stengels af. Dit is het moment om de plant te rooien en te genieten van de knollen. Naast de grote, eetbare knollen, maakt de plant ook vele kleine broedknolletjes aan. Als u die na de oogst schoonmaakt en gedurende de winter vorstvrij overhoudt, dan kunt u die het jaar erop weer uitplanten.

Yacon-knollen bewaren om te consumeren

Voor een optimale smaak kunt u de knollen na het oogsten het beste nog een paar dagen laten drogen aan de stengels. Ze worden dan nog wat zoeter. Vervolgens kunt u ze bewaren als aardappels, in een frisse, wat vochtige ruimte, bij een graad of 10, zoals bijvoorbeeld in een kelder. Of door ze koel weg te zetten in wat turfmolm of potgrond, om uitdroging tegen te gaan. Zo blijven ze tot wel een half jaar eetbaar.

Lees ook: de groentip over Yacon.

(Bron: Krijn Spaan, Landbouwleven.be, Wageningen Universiteit)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.