Naar cookieinstellingen
Worteltaart

Worteltaart of -cake van Robèrt van Beckhoven

In het 11e seizoen van Heel Holland Bakt, maken de kandidaten als signatuur-opdracht een gevulde cake. Bij Tijd voor MAX maakt Robèrt van Beckhoven dit ook en dan met een wortelvulling, gebaseerd op zijn worteltaart. Hij deelt het recept van de worteltaart hieronder met u. Voor een cake kunt u het door vieren delen.

Ingrediënten (voor 1 taart, voor een cake deelt u de ingrediënten door 4):

Voor de cakes:

  • 250 gram tarwebloem (T55)
  • 15 g bakpoeder
  • 5 gram koolzuurpoeder
  • 2 gram kaneel
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 165 gram ei
  • 165 gram zonnebloemolie
  • 250 gram wortel, fijn geraspt
  • 135 gram rozijnen, *winddroog (zie uitleg hieronder)
  • 95 gram kokosrasp
  • basterdsuiker
  • 95 gram walnoten, gehakt
  • rasp van 1 sinaasappel

Voor de frosting:

  • 150 gram zachte boter
  • 300 gram zachte roomkaas
  • 325 gram poedersuiker

Voor de afwerking:

  • worteltjes van marsepein

Extra nodig:

  • zeef
  • 2 mengkommen
  • 3 taartpannen van 20 cm, ingevet, bekleed met bakpapier
  • taartrooster
  • keukenmachine met bisschop
  • uitsteekring van 18 centimeter
  • serveerplateau of taartkarton van minimaal 22 centimeter
  • paletmes
  • deegschraper
  • spuitzak met 8-tands, gekarteld spuitmondje van 12 millimeter

Werkwijze:

Voor de cakes:

Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Zeef de bloem, het bakpoeder, het koolzuurpoeder en de kaneel boven een kom en meng door elkaar. Meng in een andere kom de basterdsuiker, de eieren en de olie tot een egale massa. Spatel de wortel, de rozijnen, de kokos, de walnoten en de sinaasappelrasp erdoorheen. Voeg de natte bij de droge ingrediënten en meng kort tot een homogeen beslag. Vul de taartpannen elk met ca. 475 g beslag. Schuif op een bakplaat in het midden van de oven en bak circa 20 minuten (draai de bakplaat na een kwartiertje voor een gelijkmatig bakresultaat).

Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en bak de cakes nog circa. 6 minuten, tot ze gaar zijn. Neem de cakes uit de oven, laat een paar minuutjes staan en los ze uit de taartpannen; verwijder ook het bakpapier. Laat volledig afkoelen op een taartrooster.

Voor de frosting:

Klop de boter en de roomkaas in circa 5 minuten luchtig. Zeef in delen de poedersuiker boven de kom en klop nog een paar minuten tot u een lichte, luchtige frosting heeft.

Voor de afwerking:

Steek de afgekoelde cakes uit met de uitsteekring en snijd indien nodig de bovenkant gelijkmatig bij. Leg de 1e cake op een serveerplateau en breng met een paletmes een laag frosting aan van circa 8 millimeter. Dek af met de 2e cake en herhaal. Dek af met de 3e cake. Bestrijk de wortelcake in z’n geheel met de deegschraper met een dunne laag frosting. Doe de resterende frosting in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit rozetten frosting bovenop en rondom de cake. Decoreer de wortelcake met worteltjes van marsepein. Laat de cake enigszins opstijven in de koeling voor het aansnijden: dan kunt u hem gemakkelijker in strakke punten snijden.

*Winddroge rozijnen

Om te voorkomen dat rozijnen te veel vocht van het beslag opnemen, moet u zorgen dat ze winddroog zijn. Was hiervoor de rozijnen en week ze 20 minuten in lauwwarm water. Laat drogen op een schone theedoek. De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik.

Voor Tijd voor MAX heeft Robèrt de kleinere versie gemaakt, wortelcakejes:

worteltaart

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX) 

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.