Worteldip van Welmoed Bezoen
Publicatiedatum: 9 mei 2023
Welmoed Bezoen is een groentefanaat. Ze kookt het liefst met de verschillende groenten. Deze keer maakt ze een worteldip met yoghurt. Het is binnen haar vriendenkring inmiddels een iconische dip geworden. Iedereen aan wie ze hem laat proeven, blijft het maar maken.
Ingrediënten, voor 4 personen
- 8 eetlepels olijfolie
- 6 grote wortels, geschrapt en julienne geraspt
- zout en peper
- 1 theelepel komijnzaad
- 3 tenen knoflook, geraspt
- 500 milliliter yoghurt
- 10 walnoten, grof gehakt
- 1 theelepel nigellazaad
- 1 stokbrood of ciabatta, in sneetjes
Bereiding worteldip
Verwarm de olie in een grote koekenpan op laag vuur en voeg de wortels toe. Bestrooi rijkelijk met zout en bak 15 tot 20 minuten. Roer af en toe met een houten spatel om de wortels gelijkmatig te garen. Je bakt langzaam zoveel mogelijk vocht wit de wortels. De hoeveelheid slinkt tot ongeveer een kwart van de originele hoeveelheid. Daarna horen de wortels pas te gaan verkleuren. Kom niet in de verleiding om het vuur hoger te zetten, daarmee verpest je de structuur.
Voeg zodra de wortels gebakken, zacht en licht gekleurd zijn het komijnzaad toe en bak tot je de komijn ruikt. Voeg de knoflook toe en bak tot de rauwe knoflookgeur weg is. Roer goed om gelijkmatig te verdelen. Breng weer op smaak met zout.
Meng in een kom de yoghurt met de walnoten en breng op smaak met zout en peper. Top af met de gekonfijte wortels en de olie waarin ze zijn gebakken. Roer kort en bestrooi met het nigellazaad. Serveer de worteldip met het brood.
Voor bij dit gerecht heeft Welmoed ook nog een verfrissend drankje: gezouten sumaklimonade.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Welmoed Bezoen. Foto: Anker van Warmerdam)