Naar cookieinstellingen
tomaten wortel soep

Wortel-tomaten-soep van Sandra Ysbrandy

Weet u wat het geheim is van lekkere tomatensoep? Volgens Sandra Ysbrandy is dit door de tomaten eerst te roosteren in de oven met wat olijfolie en peper en zout smaken ze heerlijk zoet. In deze wortel-tomatensoep roostert zij ook de wortelen voordat ze de soep in gaan. De soep wordt extra feestelijk door er een topping op te doen, bijvoorbeeld lobbig geslagen room met zelfgemaakte pesto en Parmezaan of kokosyoghurt en kruiden-quinoa.

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo tomaten
  • 750 gram wortelen
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepel gedroogde oregano
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 2 liter groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • steeltjes van de basilicum (blaadjes gaan in de pesto), fijngesneden
  • bosje platte peterselie, fijngesneden

Voor de pesto-topping:

  • 2 deciliter room, lobbig (tot yoghurtdikte) geslagen
  • 50 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • 100 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 100 gram verse basilicumblaadjes
  • 100 gram pijnboompitjes, geroosterd
  • 2 deciliter olijfolie
  • peper en zout

Voor de kruiden-Quinoa topping:

  • 50 gram witte quinoa
  • flinke handvol verse kruiden (peterselie, koriander, basilicum, munt etc.)
  • 25 gram Kasha (geroosterde boekweit)
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de tomaten in vieren en leg in een ovenschaal. Boen de wortelen schoon en snijd in plakjes. Leg de plakjes wortel in de schaal bij de tomaten. Giet er olijfolie overheen en bestrooi met peper, zout en oregano. Rooster de groenten 30 minuten in de oven.

Bak ondertussen in een pan ui, knoflook, rode peper en de basilicumsteeltjes. Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg de geroosterde groenten, groentebouillon, laurier en peterselie toe. Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer fijn. Proef of de soep voldoende op smaak is. Eventueel nog zout en peper toevoegen en wat citroensap of balsamico azijn. Als u de soep te dik vindt kunt u er nog wat extra bouillon aan toevoegen.

Van de pesto-topping:

Doe de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en pureer deze fijn tot een egale pesto.

Doe de soep in de kommen. Leg er lobbig geslagen room op en pesto. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

Van de kruiden-quinoa-topping:

Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Meng er de kasha doorheen en de fijngehakte kruiden.

Doe de soep in de kommen. Leg er wat kokosyoghurt op en bestrooi met de kruiden-quinoa topping.

(Bron: Sandra Ysbrandy / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    Pukkel47 says:

    Bij ons in het dorp is al jaren een soepcafe, daar wordt door vrijwilligers elke laatste vrijdag van de maak een maaltijd bereidt voor alleenstaanden met groetjes die door de plaatselijke supermarkten worden aangeleverd. Deze groente wordt anders weggegooid, dus zo bijzonder is oma,s soep niet

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.