Wordt babi pangang cultureel erfgoed?
Publicatiedatum: 25 september 2018
Er verdwijnen steeds meer Chinees-Indische restaurants uit Nederland en daardoor wordt ook het voortbestaan van babi pangang bedreigd. Filmproducent San Fu Maltha, regisseur Julie Ng en programmamaker InSoo Radstake vinden dit een zorgwekkende ontwikkeling en willen het vleesgerecht daarom uitroepen tot Nederlands cultureel erfgoed.
Babi pangang cultureel erfgoed
Historische gebouwen en bijzondere archeologische vondsten: dat soort dingen prijken er op de lijst met Nederlands cultureel erfgoed. Gerechten ontbreken tot nu toe, maar als het aan InSoo Radstake, San Fu Maltha en Julie Ng ligt, gaat daar verandering in komen. Nu Chinees-Indische restaurants verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld, dreigt ook babi pangang steeds meer in de vergetelheid te raken. Zij willen dit niet laten gebeuren, want, zo zegt InSoo Radstake tegen Hart van Nederland: “Ik denk dat er niets Hollandser te bedenken dan met een bord babi pangang naar Studio Sport kijken.”
Echt Nederlands
Misschien dat het laatste citaat u enigszins in verwarring heeft gebracht, want babi pangang klinkt niet Nederlands én het wordt gereserveerd in Chinees-Indische restaurants. Toch is het heel erg Nederlands. Het gerecht is in Nederland ontwikkeld door de eigenaren van de restaurants en worden door Chinezen zelf niet gegeten. Het is puur en alleen voor de verkoop. Een gouden zet, want babi pangang is sinds jaar en dag één van de meest populaire gerechten op de kaart van Chinees-Indische restaurants.
Op cursus
Om het gerecht levend te houden gaat het drietal in oktober van dit jaar op cursus bij de Rijksdienst voor cultureel erfgoed. Daar wordt hen geleerd hoe ze babi pangang levend kunnen houden en hoe een aanvraag tot cultureel erfgoed gedaan wordt.
Documentaire
Naast de aanvraag tot cultureel erfgoed, willen de 3 ook een documentaire maken over de herkomst van de bai pangang. Zoals al gezegd is deze ontwikkeld door de eigenaren van Chinees-Indische restaurants in Nederland, maar wie zijn die mensen eigenlijk écht? De Chinees-Nederlandse gemeenschap is volgens producent San Fu Maltha erg op zichzelf en de Chinese cultuur is altijd verborgen gebleven voor de gasten van de restaurants, met stereotypering als gevolg. De documentaire Wij zijn meer dan babi panggang wil dit doorbreken. De makers hopen de film eind 2019 te kunnen laten zien.
(bron: hart van Nederland, ANP, AD)