Naar cookieinstellingen

Woestijnsoep en Abrahamsalade

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram (winter)wortels (over een grammetje meer of minder doen we niet moeilijk)
  • 4 stengels bleekselderij  (ongeveer een halve struik)
  • paar eetlepels olijfolie voor bakken en braden
  • 1/2 eetlepel gevijzeld komijnzaad
  • 1 gedroogde rood pepertje gevijzeld of  ½ theelepel chilivlokken (Let op pittig!)
  • 1 liter runderbouillon  (evt. groentebouillon voor vegetarische soep)
  • 200 gram ontpitte dadels en in stukken gesneden (gedroogde dadels van het simpele soort, Medjool is niet nodig!)
  • sap van 1 kleine uitgeperste citroen en zout en vers gemalen peper naar smaak

Vlak voor serveren:

  • crême fraiche   naar smaak
  • fijngesneden koriander en/of gerookte paprikapoeder (in blikken Spaans busje)

Voor de salade:

  • 350 gram bulgur
  • ½ liter koud water of een halve liter koud granaatappelsap
  • vers citroensap
  • 50 milliliter extra vergine olijfolie
  • 2 kleine komkommers
  • 1 bosje platte peterselie of bosje koriander
  • 1 bosje verse munt
  • 3 a 4 bosuitjes
  • ½ kop ontpitte zwarte en groene olijven
  • 50 gram rucola
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram feta
  • Wat gare en koude kikkererwten
  • Zeezout
  • Vers gemalen zwarte peper

Voor de dressing:

  • sap van 1 flinke citroen
  • ½ kop extra vergine olijfolie
  • 1-2 theelepels grove mosterd
  • zeezout en vers gemalen peper naar smaak

Bereiding:

Van de soep:
Snijd de ui en knoflook in stukjes en de wortels en bleekselderij in plakjes. Fruit dit een paar minuten in de olijfolie in een ruime soeppan op middelhoog vuur tot de groenten glazig zijn.

Voeg de komijn toe (en de andere kruiden). Voeg dan al roerend de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de dadels toe en laat het geheel nog 15 minuten sudderen. Van het vuur nemen en iets laten afkoelen.

Pureer de soep met een staafmixer of gebruik de keukenmachine. Proef de soep en voeg een gedeelte van het citroensap toe, door  het citroensap is de soep niet te zoet. U kunt naar smaak nog wat meer citroensap toevoegen.

(De soep kunt u voorbereiden en weer even wegzetten)

Serveren:
Warm de soep weer op en serveer hem in soepkoppen/koffiekoppen/borden of espressokopjes met  een lepel crème fraîche en de fijngesneden groene kruiden of gerookte paprikapoeder.

Van de salade:

Laat de bulgur 20 minuten wellen in een halve liter koud water of in het granaatappelsap. Rooster de pijnboompitten. Per de citroen uit.

Snijd de komkommertjes in de lengte in 4 parten en verwijder de zaadlijsten. Snijd in kleine blokjes. Rits de munt en peterselie en snij klein. Hou een paar hele blaadjes achter voor de garnering. Snijd de bosui en olijven in kleine ringetjes.

Klop het citroensap en de olijfolie door elkaar en voeg bij de gewelde bulgur. Voet de kruiden, bosui en olijven bij elkaar.

Breng op smaak met peter en zout en meng alles goed door elkaar. Presenteer op een mooie (terracotta) schaal. Schep de salade erop en strook de rucola, kikkererwten en pijnboompitten er losjes omheen. Verkruimel de feta. Meteen serveren.

(Bron: Han Wilmink)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.