thee

Witte, zwarte of groene thee? Dit zijn de verschillen

Thee is verkrijgbaar in tal van smaakjes, maar er bestaan ook daadwerkelijk verschillende theesoorten. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen zwarte, witte en groene thee. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze kleuren thee?

Elke theesoort komt van dezelfde plant: de Camellia sinensis. Toch bestaan er wel degelijk verschillende kleuren thee. De kleur wordt namelijk veroorzaakt door de manier waarop de theeblaadjes worden verwerkt.

Witte thee

Witte thee is eigenlijk de meest standaard theesoort die er bestaat. Dit komt doordat deze thee vrijwel niet bewerkt is. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de jonge bladeren van de theeplant. Hierdoor is witte thee vaak licht van smaak en bevat deze kleur thee veel natuurlijke antioxidanten. Theesmaken die vaak voorkomen als witte thee zijn bijvoorbeeld jasmijnthee, gember- en citroenthee.

Groene thee

Niet alleen witte, maar ook groene thee bevat veel antioxidanten. Ook bevat groene thee zogenoemde catechinen. Dit wordt in veel Aziatische culturen gezien als een goede hulp bij vetverbranding. Daarnaast verschilt groene thee niet bijster veel van de witte variant. Wel is de manier van bereiden vaak anders. Zeker wanneer u authentieke Japanse of Chinese groene thee heeft, daarvan worden de blaadjes namelijk gewokt of gestoomd om zoveel mogelijk goede stoffen te behouden.

thee

Zo zien verse theeblaadjes eruit.

Zwarte thee

Waar er bij groene thee alles aan wordt gedaan om de fermentatie tegen te gaan, is dit juist wat zwarte thee de bekende, sterke smaak geeft. Om deze sterkere smaak te bereiken worden de theebladeren volledig gefermenteerd. Daardoor bevat zwarte thee ook een stuk minder antioxidanten, maar wel meer cafeïne. Deze laatstgenoemde stof zit overigens ook in witte en groene thee, maar wel in mindere mate.

Andere theesoorten

Naast alle bovengenoemde theesoorten heeft u hoogstwaarschijnlijk ook weleens gehoord van andere soorten zoals kruidenthee en rooibosthee. Deze theesoorten zijn echter niet afkomstig van de theeplant en zijn daarom eigenlijk geen echte thee. Kruidenthee wordt namelijk niet gemaakt van de blaadjes van de Camellia sinensis. Het is een aftreksel van planten of vruchten, of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen. Daarom bevatten deze theesoorten geen gezonde antioxidanten. Wel staan kruidentheesoorten er om bekend dat zij geen cafeïne bevatten.

Lees ook:

Is theedrinken goed voor de gezondheid?

Feiten en fabels over thee en koffie

Thee van Janny van der Heijden

Voedingstip: Thee

(Bron: Santé, Gezondheidsnet, Vatille.nl, Libelle)

Geef een reactie