Witbrood: hoe ongezond is het echt?
Publicatiedatum: 22 maart 2025
Witbrood heeft een slechte reputatie: het zou minder voedzaam zijn dan volkorenbrood en bijdragen aan gewichtstoename en bloedsuikerschommelingen. Maar is dat terecht? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van witbrood en of het een plek verdient in een gezond dieet.
Wat maakt witbrood anders?
Het verschil tussen witbrood en volkorenbrood zit vooral in de manier waarop het graan wordt verwerkt. Bij witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. De kiem en de zemelen worden eruit gezeefd waardoor de voedingswaarde lager wordt. Wel ontstaat er hierdoor een fijner en luchtiger brood. Door het verwijderen van de kiem en zemelen, worden ook een groot deel van de vezels, vitamines en mineralen, zoals B-vitamines en ijzer verwijderd.
In volkorenbrood is de hele graankorrel verwerkt. Het bevat 2 tot 3 keer zoveel vezels als witbrood. Dit is goed voor de spijsvertering en helpt bij een langer verzadigd gevoel. Volkorenbrood verlaagt ook nog eens de kans op hartziekten en diabetes type 2.
De nadelen ervan
Witbrood heeft een hogere glycemische index (GI), wat betekent dat het sneller wordt afgebroken tot glucose. Dit veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot een korte energieboost, waarna u snel in een dip kunt komen. Hierdoor krijgt u weer sneller trek. Deze schommelingen kunnen uw hongergevoel beïnvloeden. U kunt eerder geneigd zijn om meer te eten wat ervoor zorgt dat u meer calorieën binnenkrijgt. Dit kan bijdragen aan gewichtstoename.
In principe gaat het om wat u in totaal eet. Niet om 1 product, zoals witbrood. Maar als u langer een verzadigd gevoeld wilt houden, dan kunt u dus beter kiezen voor volkorenbrood.
Zijn er voordelen aan witbrood?
Witbrood heeft ook voordelen. Voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) bijvoorbeeld. Witbrood kan juist beter verteerbaar zijn dan vezelrijk brood. Bovendien zijn sommige soorten witbrood verrijkt met extra vitamines en mineralen, waardoor ze een deel van de voedingswaarde terugkrijgen. Dit wil niet zeggen dat witbrood een vervanger is van volkorenbrood.
Bewuste keuze is belangrijk
Witbrood hoeft niet volledig vermeden te worden, maar een bewuste keuze is belangrijk. Volkorenbrood heeft meer gezondheidsvoordelen, vooral door de hogere hoeveelheid vezels en voedingsstoffen. Toch kan witbrood af en toe prima passen binnen een gebalanceerd dieet. Zeker als het wordt gecombineerd met gezond beleg zoals eiwitrijk beleg of groente.
(Bron: Voedingscentrum, Quest, demolenwinkel.nl, Margriet. Foto: Shutterstock)