Naar cookieinstellingen
boerenkool

Wist u dit al over boerenkool?

Boerenkool is het lekkerste als er een nacht vorst overheen is gegaan, luidt de volksmythe. Nu het in de nacht van 19 op 20 november 2019 heeft gevroren vinden wij het hoog tijd om te achterhalen of dit boerenkoolweetje op waarheid berust. Nu we toch bezig zijn belichten we gelijk wat andere feitjes over deze groente. 

Boerenkool wordt dus écht lekkerder van vorst

Allereerst de volksmythe. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effect van vorst op de samenstelling van boerenkool. Wat blijkt? Het zetmeel in de bladeren wordt door vorst omgezet in suiker, wat de plant uiteraard zoeter maakt. Veel mensen vinden dit lekkerder, maar heel veel verschil maakt het ook weer niet. De transitie van zetmeel naar suikers door vorst wordt koude-geïnduceerde verzoeting genoemd. Boerenkool is lang niet het enige gewas waarop vorst dit effect heeft. Ook bij aardappelen gebeurt dit.

In de vriezer leggen helpt niet

Goed, we weten nu dus dat boerenkool doorgaans lekkerder wordt gevonden nadat de bladeren bevroren zijn geweest. Toch helpt het niet om een zak boerenkool uit de supermarkt thuis in de vriezer te leggen. Het bevriezen moet geleidelijk gaan om de koude-geïnduceerde verzoeting te bereiken. Vriezers zijn doorgaans erg koud, waardoor de groente te snel bevriest.

Zelf (bevroren) boerenkool in de tuin? Pas op met oogsten

Mensen die boerenkool in de moestuin verbouwen en hopen er vanavond een extra lekkere stamppot van te maken moeten oppassen met oogsten. Het gewas moet eerst helemaal zijn ontdooid voordat het geoogst kan worden. Vorst maakt bladeren kwetsbaar, waardoor ze snel beschadigen als er niet heel voorzichtig mee om wordt gegaan.

Nederland oogst steeds minder boerenkool

Boerenkool is een populaire groente in ons land, maar er wordt al jaren minder van geoogst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt er in 2018 zo’n 7 miljoen kilo van het land gehaald. Ter vergelijking: in 2004 is dat 14 miljoen kilo. Witte kool, waar onder andere zuurkool van wordt gemaakt, is de meest geoogste koolsoort in Nederland; daarvan wordt in 2018 98 miljoen kilo binnengehaald.

Boerenkool gaat internationaal

In 2018 vertelt Wilco van den Berg van brancheorganisatie GroentenFruit Huis aan nieuwswebsite nu.nl dat ruim de helft van de Nederlandse huishoudens weleens boerenkool eet. Niet alleen in ons land staat het geregeld op tafel; in andere landen is dit ook het geval. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld een hit. Hier heet de groente kale en kan het rekenen op steeds meer aanhang. In 2010 besteedt de bekende Amerikaanse tv-arts Dr. Oz aandacht aan boerenkool en noemt hij het een ‘superfood’; een uitermate gezond product. Daarna neemt het een vlucht in dit land. Uit onderzoek blijkt dat het land in 2007 1.000 boerenkooleters telt en in 2012 al 2.500. Op een bevolking van meer dan 325 miljoen mensen is dat natuurlijk niet zoveel, maar het is meer dan niets.

Boerenkool is overigens een stuk minder populair in de landen om ons heen. Zowel in Frankrijk als België wordt het gezien als een vergeten groente. In Duitsland is het wel bekender en wordt het ook gekweekt en gegeten. Met name in het noorden van Duitsland w is dit het geval, maar de consumptie loopt wel terug.

Stomen is het beste

Boerenkool wordt meestal gekookt, maar wist u dat stomen eigenlijk het gezondst is? Door deze bereidingswijze blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. 25 minuten stomen is lang genoeg.

Recepten met boerenkool

Zin in boerenkool? Op maxvandaag.nl vindt u verschillende boekenkoolrecepten

Boerenkoolstamppot met gebakken kastanjechampignons

Boerenkoolsoep met gorgonzola-drie-in-de-pan

Pompoenlasagne met boerenkool

(Bron: de Volkskrant, Quest, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Petrus Marinus de Bueger says:

    Hier in Wiesmoor in de regio Niedersachsen is het een oude traditie, er worden boerenkool reizen georganiseerd.
    De boerenkool is op generlei wijzen te vergelijken met dat wat we van Nederland kennen, dat eten we het met een tamp worst en spekjes, echter hier zit er Pinkel bij een soort braadworst speklapjes en nog veel meer vlees te veel om op te noemen, en vergeet vooral de drank niet die moet rijkelijk vloeien, ik heb er een paar maal aan meegedaan, het is leuk en erg gezellig, wat mij wel is opgevallen dat elk dorp en gehucht zo hun eigen tradities hebben, het is vooral een sociale aangelegenheid en het wordt veelal gegeten met grote groepen. Over smaak valt vaak niet te twisten, maar mijn eigen ervaring was als Nederlander, het zou ons teveel zijn, echter zoals wij het eten vinden ze het hier maar magertjes en weinig smaakvol. Groetjes vanuit Wiesmoor en geniet gewoon van de boerenkool op welke manier dan ook klaar gemaakt; P.M.de Bueger

    Nelleke reageert says:

    Ik maak regelmatig (winters) boerenkool met worst quiche. Behelst we, iets meer dan alleen boerenkool met worst. De boerenkool wordt gewokt alvorens in de quiche te gaan.
    Lekker recept?
    300 gr boerenkool, 1 rookworst, 200 gr spekblokjes, stukje blauwschimmelkaas, knoflook naar smaak, 150 gr geraspte kaas, 1 ui, 1 rode paprika, vers gemalen leper, sambal naar smaak, 3 eieren, 150 ml melk, pak hartige taartmix.
    Kool, rookworst, spekjes,ui, knoflook, sambal, peper en paprika wokken.
    Taartmix volgens pak. Voeg bij de sausmix extra geraspte kaas toe.
    Bekleed een taart of pizzavorm met deeg. Leg daarop de gewokte mix, kruimel er de blauwschimmelkaas overheen, giet daarover heen de sausmix en zet in de oven. Smullen maar!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.