Wintersalades van Janneke Philippi
Publicatiedatum: 23 september 2019
Volgens Janneke Philippi kunnen salades altijd. Zij zet elke dag naast een warme maaltijd een salade op tafel. In de zomer zijn dit vaak maaltijdsalades. In de rest van het jaar past zij de salades aan, aan het jaargetijde. In Tijd voor MAX maakt zij een aantal wintersalades zoals Wilde kruidensalade, wintersalade bloedworst en een salade met geroosterde pompoen en geitenkaas-ricottacrème.
Ingrediënten voor de wildekruidensalade:
Een selectie wilde kruiden (plukken kan tijdens een wildekruidenwandeling met een herborist)
Voor de gemberdressing met limoen:
- 2 centimeter gemberwortel
- 3 eetlepels mayonaise
- 1-2 eetlepels limoensap
- een (jam)potje met deksel
Bereidingswijze:
Schil de gember en rasp boven een potje. Voeg de mayonaise met 2 eetlepels water toe en draai de deksel op het potje. Schud tot een gladde dressing. Breng de gemberdressing op smaak met limoensap, zout en peper. Doe de wilde kruiden in een kom en doe de dressing erover.
Voor de wintersalade met bloedworst:
- 200 gram gerookt spek (stuk)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 600 gram bloedworst
- 2 handappels
- 2 theelepels suiker
- 150 gram winterpostelein
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml noten- of wittewijnazijn
- 2 eetlepels appelstroop
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
Bereidingswijze:
Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Bak de spekblokjes in 4-5 minuten bruin en knapperig.
Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord. Verwijder het vel en snijd de bloedworst in plakjes. Was de appels en snijd ze ongeschild in partjes.
Verhit in een tweede koekenpan de resterende 3 eetlepels olijfolie. Bak de bloedworst in 3 minuten per kant bruin. Schep de bloedworst op een bord en houd onder een deksel warm.
Bak de appel in het achtergebleven bakvet in 1-2 minuten per kant goudbruin. Bestrooi de appel met de suiker en laat de suiker smelten en goudbruin kleuren.
Was en droog intussen de postelein. Verdeel de postelein over 4 borden.
Hak de knoflook fijn. Schep de knoflook door de spekjes en bak nog 1 minuut mee. Schenk de wijnazijn erbij en schraap met een spatel de aanbaksels van de bodem los.
Voeg de stroop toe en laat in de wijnazijn oplossen. Neem de pan van het vuur en klop de extra vierge olijfolie erdoor.
Verdeel de bloedworst en de appel over de postelein. Lepel de spek-stroopdressing erover en bestrooi met de pijnboompitten en peper naar smaak.
Van de geroosterde pompen met geitenkaas-ricottacrème en speltsalade:
- 1 pompoen
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel grof zeezout
- 150 gram spelt
- 5 zongedroogde tomaten in olie
- 2 theelepels kappertjes
- 4 takjes peterselie
- 3 eetlepels rucolacress
- 100 gram ricotta
- 1 theelepel honing
- 100 gram zachte geitenkaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd de pompoen in kwarten en schep met een lepel de draden en pitten eruit. Leg de stukken pompoen op de bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met het zeezout.
Rooster de pompoen in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten bruin en gaar. Kook intussen de spelt in water met zout in 10 minuten knapperig gaar.
Hak de tomaatjes, de kappertjes en de kruiden fijn. Prak met een vork de ricotta en de honing door de geitenkaas.
Giet de spelt af en laat goed uitlekken. Meng de spelt met de tomaatjes, 3 eetlepels van de tomatenolie, de kappertjes en de kruiden. Breng de speltsalade op smaak met zout en peper.
Neem de geroosterde pompoen uit de oven. Je kunt de pompoen meteen op de borden leggen of eerst laten afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de geitenkaas-ricottacrème in de pompoenholte en schep de speltsalade erover.
(Bron: Janneke Philippi)