appels

Wie appels eet krijgt miljoenen (goede) bacteriën binnen

Appels zijn niet alleen rijk aan vezels en vitaminen, ze bevatten ook miljoenen bacteriën. Wat voor soort bacteriën en wat die voor invloed op ons hebben is uitgezocht door Oostenrijkse wetenschappers. Wat blijkt: ze zijn gunstig voor onze darmen, maar er zit wel veel verschil tussen biologische en gewone appels.

100 miljoen bacteriën

Het schimmelgehalte op appels is al eens onderzocht, maar ook naar bacteriën is nu onderzoek gedaan. Door het Oostenrijkse Institute of Environmental Biotechnology van de Graz University of Technology. Daaruit is gebleken dat zich tot wel 100 miljoen bacteriën op een doorsnee appel bevinden. Het grootste gedeelte daarvan bevindt zich in de zaden en het klokhuis, maar daarbuiten blijven er nog altijd zo’n 10 miljoen over.

Wat doen al die bacteriën?

Biologische en gewone appels bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid bacteriën, maar de samenstelling is volkomen anders. Op biologische appels komen veel meer verschillende soorten bacteriën voor. Voor onze darmen is dat goed nieuws, want die zijn gebaat bij variëteit. Daarnaast bevatten biologische appels specifieke groepen bacteriën die een gunstige invloed hebben op onze gezondheid. Zoals lactobacillus-bacteriën, die bekend staan om hun probiotische eigenschappen. Gewone appels daarentegen bevatten tot wel 40 procent minder verschillende bacteriën, maar nog steeds heel veel.

Moet u nu ook het klokhuis eten?

Wie zoveel mogelijk verschillende nuttige bacteriën binnen wil krijgen bij het eten van appels, kan er dus voor kiezen ook het klokhuis op te eten. Liefst behalve de pitten dan, want die bevatten een (lage dosering) gif. Dit cyanogene glycoside wordt in het lichaam omgezet in cyanide (blauwzuur). Pitten die in hun geheel ingeslikt worden, worden overigens niet verteerd, maar gewoon weer uitgescheiden via de ontlasting. Wie de pitten kapot kauwt krijgt wel een kleine hoeveelheid gif binnen, dus dat kan het beste zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees ook: betere longen door bananen, tomaten en appels en wat vertelt de sticker op appels u? 

(Bron: Scientias, AD)

Geef een reactie