Een gesneden meloen.

Weten of een meloen rijp is? Zo controleert u dat

Met warme temperaturen is het lekker om meloen te eten. Een rijp exemplaar is dan sappig en smaakvol. Maar hoe komt u erachter welke u moet kiezen, oftewel welke al rijp genoeg is? Daar zijn verschillende trucs voor.

Verschillende soorten

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten meloenen zijn. Er zijn 4 populaire soorten in ons land:

  1. Watermeloen
  2. Galia
  3. Honingmeloen
  4. Cantaloupe

De zoetste is de honingmeloen, daarna volgen de Cantaloupe, de galia en als laatste de watermeloen.

Een galiameloen.Galiameloenen

Zo weet u of een meloen rijp is

Het controleren of een meloen rijp is, werkt hetzelfde voor de galia, honingmeloen en cantaloupe. Waarschijnlijk heeft u wel vaker in de supermarkt mensen zien voelen en drukken op de schil. Dat levert soms wat beurse plekken op, dat is zonde.

Tip 1: Een rijpe meloen kunt u goed ruiken. Wanneer u een zoete lucht opvangt rondom de meloen, is deze klaar om opgegeten te worden. Ruikt u dat nog niet? Laat hem dan liggen of wacht nog een paar dagen voordat u hem aansnijdt.

Tip 2: Een meloen hoort stevig aan te voelen. Hij mag geen beurse of zachte plekken hebben. Heeft ‘ie dat wel, dan is hij niet meer zo vers. Wanneer u met uw vingers de meloen (niet te hard) indrukt, moet het lichtjes meegeven. Velen vinden dit toch nog lastig te bepalen, dus daarom is ruiken vaak makkelijker.

cantaloupemeloenCantaloupemeloenen

Wanneer is een watermeloen rijp?

Om te weten of een watermeloen rijp is, kunt u niet aan de vrucht ruiken. Deze geeft namelijk niet de zoete geur af. Ook indrukken lukt hier niet, want de schil is enorm hard. De kleur van de schil speelt hier een rol, net zoals het gewicht. Ook kunt u kloppen op de zijkant. Meer informatie hierover leest u in ons eerdere bericht.

Watermeloen
Lees ook: Watermeloen eten? Zo weet u of hij rijp is

watermeloenWatermeloen

Meloen bewaren

Een meloen gaat niet altijd in 1 keer op. Hoe kunt u dan de vrucht het beste bewaren? Wanneer hij nog niet aangesneden is, bewaart u hem buiten de koelkast. Maar wanneer u partjes of blokjes ervan heeft gesneden, moet de meloen de koelkast in. Dek af met wat folie of bewaar in een afgesloten bak. Invriezen kan ook, verwijder dan de schil en snijd in blokjes. Doe de stukken in een afgesloten bak of een hersluitbaar zakje.

Recepten met meloen

Meloen kunt u natuurlijk gewoon zo eten of met wat gedroogde ham. Maar u kunt er nog meer mee doen!

Meloensalade met venkel en citroen

Meloensalade met komkommer en avocado

Watermeloensalade

Koude soep

(Bron: archief, Voedingscentrum, Verse Oogst, Libelle, RTL. Foto’s: Shutterstock)  

Geef een reactie