Naar cookieinstellingen
ui

Welke ui tilt welk gerecht naar een hoger niveau?

Uien zijn er in allerlei kleuren en soorten. Allemaal hebben ze hun eigen smakelijke kenmerken, waardoor zij een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar welke ui kan welk gerecht precies beter maken? 

Geen exacte wetenschap

Welke ui u voor welk gerecht moet gebruiken is natuurlijk geen exacte wetenschap. Als u bijvoorbeeld niet zo van gele, maar wel heel erg van rode ui houdt, dan kunt u de gele gerust een leven lang in het schap van de supermarkt laten liggen. Toch is het wel zo dat bepaalde uien gewoon beter passen bij sommige gerechten dan andere.

Gele ui

We beginnen met de gele ui, die eigenlijk helemaal niet geel is. De buitenkant is vaak lichtbruin en het vruchtvlees is wit. Deze ui smaakt vaak wat scherp, maar tegelijk ook zoet. Dat zoete komt vooral naar boven als u de ui bakt.

Deze uiensoort is veelzijdig en kan dus ook in heel veel gerecht gebruikt worden. Zo kunt u ze meebakken met een omelet, toevoegen aan een stoofpot, er soep van maken of toevoegen aan een saus. Kortom: u kunt er werkelijk alle kanten mee op. Uiteraard kunt u deze ui ook rauw eten. Zo wordt de ui vaak versnipperd boven salades of over de frikandel. Wist u dat het eten van rauwe ui lang niet overal een geaccepteerde eetgewoonte is? Er zijn landen waar men hiervan gruwelt.

gele ui

De gele ui is dus niet geel.

Rode ui

Naast de gele ui wordt de rode ui veel gegeten in Nederland. Net als de gele variant is de rode heel erg veelzijdig, maar de rode is wel iets zoeter dan de gele. Daardoor is de rode ui net iets geschikter voor het maken van marinades. Ook vindt u deze ui vaak terug in de Zuid-Amerikaanse keuken en kunt u dit uitje prima inmaken. Veel mensen vinden rode ui rauw ook lekkerder dan de gele. Hoewel er dus wel wat verschillen zijn, kunt u ook deze ui goed gebruiken tijdens het bereiden van soepen, sauzen, stoofgerechten of in een omelet.

rode ui

Witte ui

De witte ui heeft een wit jasje en een witte binnenkant en wordt in de Westerse keuken minder vaak gegeten dan de gele en de rode. Deze uien bevatten vaak veel water, waardoor ze lekker knapperig zijn. Deze ui kan goed gebruikt worden in allerlei sauzen en dips. In Mexicaanse salsa zit bijvoorbeeld vaak witte ui en ook in chutney’s misstaat een witte ui niet. Daarnaast is de witte ui heel geschikt om te gebruiken in een gerecht met verschillende gebakken of gesmoorde groentes; deze gerechten worden wat knapperiger door deze ui-soort.

Witte uien

Sjalotten

Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien, want ze groeien net als knoflook aan een bol. Ook zijn ze vaak een stuk kleiner van stuk dan de witte, gele of rode. Hoewel de sjalot er wat dan betreft misschien niet helemaal bij hoort, neemt dit product wel vaak de rol van ui op zich. Zo wordt de sjalot vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten met ei. Ook wordt het vaak gebruikt in sauzen en vinaigrettes. Ook een jus kan door het toevoegen van een sjalot meteen een stuk beter gaan smaken.

Sjalotten

Bosui (lente-ui)

De bosui  (ook wel lente-uit genoemd) ziet eruit als een hele kleine prei, wat natuurlijk niet zo gek is, want de prei behoort ook tot de uienfamilie. De bosui is in tegenstemming tot de andere uiensoorten vooral geschikt als garnering, maar u kunt er ook mee koken en bakken. Zo is het een prima smaakmaker in eier- en visgerechten. Ook in Aziatische gerechten is het vaak zeer passend.

bosui

Meer met ui

Trek gekregen door dit artikel? Wij hebben heel veel smakelijke recepten op de site staan die u kunt uitproberen.

(Bron: culy.nl, kookfans.nl, veggipedia.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.