Welke ui tilt welk gerecht naar een hoger niveau?
Publicatiedatum: 30 januari 2023
Uien zijn er in allerlei kleuren en soorten. Allemaal hebben ze hun eigen smakelijke kenmerken, waardoor zij een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar welke ui kan welk gerecht precies beter maken?
Geen exacte wetenschap
Welke ui u voor welk gerecht moet gebruiken is natuurlijk geen exacte wetenschap. Als u bijvoorbeeld niet zo van gele, maar wel heel erg van rode ui houdt, dan kunt u de gele gerust een leven lang in het schap van de supermarkt laten liggen. Toch is het wel zo dat bepaalde uien gewoon beter passen bij sommige gerechten dan andere.
Gele ui
We beginnen met de gele ui, die eigenlijk helemaal niet geel is. De buitenkant is vaak lichtbruin en het vruchtvlees is wit. Deze ui smaakt vaak wat scherp, maar tegelijk ook zoet. Dat zoete komt vooral naar boven als u de ui bakt.
Deze uiensoort is veelzijdig en kan dus ook in heel veel gerecht gebruikt worden. Zo kunt u ze meebakken met een omelet, toevoegen aan een stoofpot, er soep van maken of toevoegen aan een saus. Kortom: u kunt er werkelijk alle kanten mee op. Uiteraard kunt u deze ui ook rauw eten. Zo wordt de ui vaak versnipperd boven salades of over de frikandel. Wist u dat het eten van rauwe ui lang niet overal een geaccepteerde eetgewoonte is? Er zijn landen waar men hiervan gruwelt.
Rode ui
Naast de gele ui wordt de rode ui veel gegeten in Nederland. Net als de gele variant is de rode heel erg veelzijdig, maar de rode is wel iets zoeter dan de gele. Daardoor is de rode ui net iets geschikter voor het maken van marinades. Ook vindt u deze ui vaak terug in de Zuid-Amerikaanse keuken en kunt u dit uitje prima inmaken. Veel mensen vinden rode ui rauw ook lekkerder dan de gele. Hoewel er dus wel wat verschillen zijn, kunt u ook deze ui goed gebruiken tijdens het bereiden van soepen, sauzen, stoofgerechten of in een omelet.
Witte ui
De witte ui heeft een wit jasje en een witte binnenkant en wordt in de Westerse keuken minder vaak gegeten dan de gele en de rode. Deze uien bevatten vaak veel water, waardoor ze lekker knapperig zijn. Deze ui kan goed gebruikt worden in allerlei sauzen en dips. In Mexicaanse salsa zit bijvoorbeeld vaak witte ui en ook in chutney’s misstaat een witte ui niet. Daarnaast is de witte ui heel geschikt om te gebruiken in een gerecht met verschillende gebakken of gesmoorde groentes; deze gerechten worden wat knapperiger door deze ui-soort.
Sjalotten
Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien, want ze groeien net als knoflook aan een bol. Ook zijn ze vaak een stuk kleiner van stuk dan de witte, gele of rode. Hoewel de sjalot er wat dan betreft misschien niet helemaal bij hoort, neemt dit product wel vaak de rol van ui op zich. Zo wordt de sjalot vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten met ei. Ook wordt het vaak gebruikt in sauzen en vinaigrettes. Ook een jus kan door het toevoegen van een sjalot meteen een stuk beter gaan smaken.
Bosui (lente-ui)
De bosui (ook wel lente-uit genoemd) ziet eruit als een hele kleine prei, wat natuurlijk niet zo gek is, want de prei behoort ook tot de uienfamilie. De bosui is in tegenstemming tot de andere uiensoorten vooral geschikt als garnering, maar u kunt er ook mee koken en bakken. Zo is het een prima smaakmaker in eier- en visgerechten. Ook in Aziatische gerechten is het vaak zeer passend.
Meer met ui
Trek gekregen door dit artikel? Wij hebben heel veel smakelijke recepten op de site staan die u kunt uitproberen.
(Bron: culy.nl, kookfans.nl, veggipedia.nl. Foto: Shutterstock)