Naar cookieinstellingen
blauwe kazen op een kaasplank

Welke soorten blauwe kazen zijn er en wat zijn de verschillen tussen deze schimmelkazen?

Op een toastje, op de pizza, door de kaasfondue of gewoon zo uit de hand: blauwe kazen kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. En kiest u dan voor gorgonzola, Blue Stilton of één van de andere soorten schimmelkazen? We gaan in op de verschillen en welke u wanneer gebruikt.

Wat maakt blauwe kazen tot blauwe kazen?

Blauwe kazen hebben een heel specifiek uiterlijk en een uitgesproken smaak. Ze worden blauw genoemd, vanwege de ‘blauwe aders’ die er doorheen lopen. Deze aders zijn niets minder dan schimmels en daarom worden ze ook wel schimmelkazen genoemd. Ooit is dit ontdekt, door een toevallige samenloop van omstandigheden. Waarbij in een grot rijpende kazen in aanraking zijn gekomen met de daar aanwezige schimmel.

Het resultaat is letterlijk in de smaak gevallen en tegenwoordig worden de schimmels (de penseelschimmel Penicillium) ook in het laboratorium gecreëerd en aan kazen toegevoegd. Dit wordt een schimmelcultuur genoemd. Daar zijn er verschillende van, alle met hun eigen eigenschappen en die zijn bepalend voor de smaak. Zo komt het dat er meerdere soorten blauwe kazen zijn. Ze kunnen met verschillende soorten melk gemaakt worden, zoals koemelk of schapenmelk en wel of niet gepasteuriseerd zijn. Wat inhoudt dat ze wel of niet verhit zijn. Ongepasteuriseerde melk wordt ook wel rauwe melk genoemd.

Hieronder bespreken we een aantal van de meest voorkomende blauwe kazen:

1. Gorgonzola

De naam gorgonzola verklapt ook meteen zijn Italiaanse afkomt. Hij is vernoemd naar het Noord-Italiaanse dorp Gorgonzola. Het is een lekker pittige schimmelkaas, gemaakt van rauwe koemelk. Er bestaat ook een wat zoetere variant, waarvan de melk eerst gepasteuriseerd wordt. Door zijn zachte structuur is hij in veel verschillende gerechten te gebruiken. Ook met vlees is hij een goede combinatie. Een persoonlijke favoriet van de redactie is bijvoorbeeld een runderhamburger met een royale hoeveelheid gorgonzola erop.

gorgonzola behoort tot de blauwe kazen

2. Roquefort

Ook roquefort is vernoemd naar een dorp, maar in dit geval een Franse. Hij wordt gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk. Hij heeft een zilte, pittige smaak en smelt goed, wat hem bijvoorbeeld zeer geschikt maakt om in sauzen te gebruiken. Ook smaakt hij erg goed met zoete, fruitige smaken. Op een kaasplankje combineert hij daarom lekker met bijvoorbeeld druiven, vijgen en peer.

roquefort behoort tot de blauwe kazen

Franse kaas
Lees ook: Franse kaas bewaren: zo voorkomt en verhelpt u een stinkende koelkast

3. Blue Stilton

Liefhebbers van een meer stevige blauwe kaas, zitten goed met Blue Stilton. Deze uit Engeland afkomstige schimmelkaas wordt gemaakt van niet-rauwe koemelkkaas. Hij staat ook wel bekend als The King of English Cheeses, de koning van de Engelse kazen, en hij heeft een pikante, wat aardse smaak. Hij wordt veel gecombineerd met peer, maar smaakt ook goed bij rund- en varkensvlees, bij champignons of een glaasje port.

Blue Stilton behoort tot de blauwe kazen

4. Bleu d’Auvergne

De Bleu d’Auvergne heeft weer een Franse afkomst, hij komt uit de omgeving van Clermont-Ferrand in de Auvergne. Hij heeft wel wat weg van roquefort, maar in dit geval wordt hij van gepasteuriseerde koemelk gemaakt. Deze kaas is zeer geschikt voor op een borrelplank met fruit, zoals druiven en vijgen en om in een blauwe kaassaus te gebruiken.

Bleu d'Auvergne

5. Cambozola

De Cambozola-kaas is een zachte, romige, blauwe kaassoort. Ondanks zijn Italiaans aandoende naam, heeft hij een Duitse herkomst. Cambozola is afgeleid van de Romeinse naam van het huidige Kempten. Hij wordt gemaakt van koemelk. Aan de buitenkant ziet hij er hetzelfde uit als brie of camembert, maar aan de binnenkant zijn de blauwaders zichtbaar. Hij heeft een wat mildere smaak en is dan ook geschikt voor degenen die liever niet een al te overheersende schimmelsmaak hebben. Hij is lekker met brood, maar ook goed te verwerken in sauzen en soepen. En ook op een kaasplankje misstaat hij niet.

Cambozola

camembert
Lees ook: Gaat de camembert uitsterven?

6. Castello Danablu

De Castello Danablu (ook wel bekend als Danish Blue) is een traditionele Deense kaassoort en wordt gemaakt van gehomogeniseerde (geperste) koemelk. Hij heeft een scherpe, nootachtige schimmelsmaak en een zachte, romige textuur. Hij is zowel geschikt voor op een kaasplateau als voor de bereiding van gerechten, zoals pasta’s en salades.

Castello Danablu behoort tot de blauwe kazen

(Bron: Culy, Kookfans, FlavorFav, Kaas.nl, AH.nl, Wereldsekaas.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Margeaux says:

    En de overeenkomst is dat wanneer je deze kazen koopt je dierenleed financiert! Anno 2024 zijn er genoeg alternatieven dus stop met het vermoorden en uitbuiten van onschuldige dieren!

    Louis1952 says:

    @Margeaux,
    Jou onzinnige bewering raakt kant noch wal . Ten 1e worden dieren gemolken en niet uitgemoord. En ten 2e is het nuttigen van dierlijk voedsel niet alleen voorbehouden aan dierlijke predators.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.