Naar cookieinstellingen
saus

Welke saus is het minst slecht voor bij patat of friet?

Bij een patatje of frietje hoort een saus. Mayonaise, ketchup of een combinatie zoals oorlog (mayonaise, satésaus en uitjes). We scheppen al gauw een klodder van iets op onze gefrituurde aardappelen. Maar welke saus is nu het minst slecht?

Dat ligt er heel erg aan wat u het belangrijkste vindt. Zo zit er per saus verschil in calorieën, vet, suikers en zoutgehalte. Quest heeft 6 klassieke snackbarsauzen onder de loep genomen: mayonaise, fritessaus, ketchup, curry, Joppiesaus en satésaus. Waarom er eigenlijk 2 benamingen zijn voor patat en friet, leggen we in een eerder artikel uit.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Calorieën

Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).

Vetgehalte

Als we het vetgehalte van de sauzen bekijken, dan blijft de volgorde van hiervoor nagenoeg hetzelfde. Ketchup en curry hebben beiden 0 procent vet, satésaus komt daarna met 13 procent. Gevolgd door fritessaus en Joppiesaus met 27 tot 28 procent vet. En mayonaise staat ver van de rest vandaan met 72 procent vet.

Suikers

In sauzen zitten ook suikers. Voor de verandering scoort mayonaise hier juist wél goed. Daar zit namelijk maar 3 procent suiker in. Het rijtje is verder als volgt: fritessaus (7 procent), Joppiesaus (12 procent), ketchup (14 procent), satésaus (19 procent) en curry (25 procent).

Ketchup minst slechte saus

Het zoutgehalte wordt nog kort aangestipt. Ook hier scoort mayonaise verrassend beter dan de rest. Als minst slechte saus kiest Quest uiteindelijk ketchup. Deze saus scoort op bijna alle punten het beste, behalve op suiker. Maar de enige concurrent volgens de wetenschappelijke website, curry, scoort nog slechter op het gebied van suiker.

sauzen
Lees ook: Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?

Ook andere testen

Libelle zet ook verschillende sauzen op een rijtje. Zij pakken naast mayonaise, ketchup, curry en satésaus ook nog cocktailsaus, chilisaus en sriracha mee. Maar ook uit deze vergelijking komt ketchup als het minst slecht uit de bus. Ook hier wordt de kanttekening gemaakt van het hoge(re) suikergehalte. Vooral mensen die hun suikerinname willen beperken, is het niet aan te raden veel ketchup te eten.

Zelf saus maken

Zelf een saus of dip maken voor bij de patat of friet kan natuurlijk ook en is vaak gezonder dan de kant-en-klare sauzen. Zo wordt een avocadodip genoemd (hier zitten gezonde vetten in), tzatziki (een Griekse saus gebaseerd op komkommer en yoghurt) of een hete salsa met tomaten en peper. Mocht u zelf mayonaise willen maken, hebben wij er 2 op onze website staan. Een snelle mayonaise van Janny van der Heijden of een Belgische mayonaise.

(Bron: Quest, Libelle, Lekker en Simpel. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ella55 says:

    wat ook niet slecht voor je is, is Piccalilly, zelf ben ik er dol op en er zit bijna geen vet in, wel een beetje suiker.
    Verder vind ik mayonaise lekkerder dan frites saus, maar wat ik doe: ik meng frites saus met zure room, die minder vet is, dus half mayo en half zure room.
    Frites saus is eigenlijk rommel, er zit minder water in en daarom bindmiddel, voor de smaak beter mayo met zure room, dat is ook gezonder omdat er geen conserveermiddel in zit als je de goeie pakt. (ah Bio, of andere bio-naise.

      Ella55 says:

      ik bedoel er zit meer water in frites saus en dus bindmiddel en vaak meer conserveermiddel.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.