Naar cookieinstellingen
broodbeleg

Welk broodbeleg is de gezondste keuze?

Een belegde boterham bij het ontbijt of de lunch is nog altijd bij veel mensen favoriet. Als u voor een volkorenboterham gaat, een gezonde keuze. Wat een boterham ongezond maakt is vaak niet zozeer de boterham zelf, als wel wat we erop doen. Welk broodbeleg is gezond en welk beleg niet? 

Favoriet broodbeleg

Nederlanders worden nog wel eens gekscherend ‘kaaskoppen’ genoemd en die naam doen we eer aan als het om ons broodbeleg gaat. Want onze boterham beleggen we het liefst met kaas. Volgens Wat eet Nederland, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), staan kaas en vleeswaren voor zowel ontbijt als de lunch, bovenaan. Dit geldt voor jong en oud. Bij het ontbijt is ook zoet beleg favoriet, denk hierbij aan hagelslag, jam en chocoladepasta. Maar we doen ook steeds vaker groenten(spreads) op ons brood.

Zoet beleg

Maar hartig of zoet, wat is nou gezond beleg? Om te beginnen bij zoet. Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als ‘gezonder’ broodbeleg. Maar niets is minder waar. Beiden zitten bomvol suikers. Vruchtenhagel bevat per beleg ruim 14 gram suiker, dat is gelijk aan 3,5 suikerklontjes. Dit staat dus ook bovenaan de lijst met minst gezond zoet beleg. Hieronder nog een paar voorbeelden per 15 tot 20 gram, dat is een gemiddeld broodbeleg.

  • Chocoladepasta: 114 kcal en 12,2 gram suiker
  • Honing: 48 kcal en 12 gram suiker
  • Appelstroop: 56 kcal en 11,6 gram suiker
  • Vlokken: 68 kcal en 10,5 gram suiker
  • Jam: 50 kcal en 10,2 gram suiker
  • Hagelslag: 68 kcal 9,7 gram suiker
Hagelslag
Lees ook: Hagelslag nog altijd ongekend populair

Kaas

Kaas is met afstand het meest favoriete broodbeleg. Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Het is bovendien een bron van vitamine B2 en selenium. Daarnaast bevat kaas eiwitten en vet. En vooral bij dat laatste daar wringt het. Want kaas bestaat voor meer dan 60 procent uit verzadigde vetten en dat zijn de verkeerde vetten. Zeker de 40+, 48+, 50+ en 60+ kazen bevatten veel vet en zout. Wie minder van deze vetten en zout binnen wil krijgen, kan beter voor een magere variant kiezen. De 10+, 20+ en 30+ kazen bevatten minder vet, minder zout en meer calcium. Voorheen smaken deze kazen nog wel eens naar ‘plastic’, maar tegenwoordig zijn ook deze kazen heel smakelijk. Kaas, en dan de harde kazen, zijn overigens lactose- en glutenvrij.

Vleeswaren zijn de ongezondste keuze

Ook vleeswaren als broodbeleg staat hoog op de lijst. Veel vleeswaren zijn bewerkt en bevatten verzadigd vet en zout. Vleeswaren bevatten eiwitten, vitamines B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Daarnaast is bijvoorbeeld leverworst rijk aan vitamine A. Maar juist die worsten zijn ongezond. Neem de veel gegeten kookworst (Gelderse worst), in 100 gram zit gemiddeld 28 gram vet, waarvan 10 gram ongezond verzadigd vet is. Ook zit er 2,3 gram zout in 100 gram kookworst. Vleeswaren staan om die reden niet in de Schijf van Vijf. Eet u toch graag vlees op brood, kies dan voor kipfilet, rosbief of rookvlees. Kies voor de varianten met minder zout. Of vraag eens bij de slager naar zelfgemaakte vleeswaren die zo min mogelijk bewerkt zijn.

Groente of fruit op brood

Probeer eens een keer groenten of fruit op brood te eten. Bijvoorbeeld tomaten, komkommer of paprika. Grill eens wat plakken courgette, die zijn ook heel smakelijk op brood. Of avocado met hüttenkäse en een eitje. Combineer dit eventueel met een (zelfgemaakte) humus of maak zelf een salade. Aardbeien en appel zijn ook een lekker broodbeleg.

(Bron: RIVM, Voedingscentrum, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    RReim says:

    Pindakaas zoals die doorgaans wordt gegeten is door alle toevoegingen minder gezond dan de 100 %pindakaas. Dus pindakaas op brood dan de 100%.
    Inmiddels is er ook een discussie gaande over goede en slechte vetten. Het gaat niet alleen over de zgn. slechte vetten. Het gaat over het volledige eetpatroon. Daarbij zijn eiwitten belangrijk. Roomboter, olijfolie en ook kaas e.d. worden genoemd onder slechte vetten. Het Ldl cholesterol. Maar de factor van de triglyeriden zijn meer bepalend. Zalang deze laag zijn, onder de 150mm/dl. is het prima. Deze triglyceriden worden aangemaakt door natuurlijke olieen en vetten. Roomboter, olijfolie.. Liefst roomboter van rouwe melk omdat die het minst bewerkt is.

    Riny6 says:

    Wat is gezond? Ik eet iedere dag een witbroodje met roomboter en bestrooi dit met een klein beetje suiker.Helaas wordt de roomboter niet meer gekarnd, wat de smaak niet ten goede komt
    ik gebruik altijd per 6 broodjes 1 suiker staafje

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.