pasta

Wel of niet zout en olie toevoegen tijdens het koken van pasta?

De perfecte pasta is al dente, oftewel beetgaar. Maar wordt het resultaat beter wanneer u zout en olie toevoegt tijdens het koken? Of is het juist beter dit achterwege te laten? Het antwoord ligt in het midden: het ene wel, het andere enigszins.

Moet pasta met olie gekookt worden?

Pasta kan nogal kleven en daarom wordt weleens geadviseerd om olie toe te voegen aan het kookwater, om dit tegen te gaan. Maar in de praktijk blijkt dit niet echt te werken. De olie blijft namelijk op het water drijven en voorkomt het plakken dus niet. Overigens geeft olie wel een klein beetje van zijn smaak mee. Ook kan er tijdens het afgieten wat van de olie aan de pasta hechten, wat het plakken enigszins tegengaat. Dat kan er dan ook meteen weer voor zorgen dat een toegevoegde saus vervolgens wellicht weer minder goed mengt met de pasta. U moet dus overwegen of de geringe voordelen voldoende zijn om er een goede (olijf)olie voor te gebruiken. Olijfolie is momenteel immers vrij prijzig.

Wat werkt wel tegen het plakken van pasta?

Wat wel werkt tegen het kleven, is een grote pan gebruiken, zodat de pasta de ruimte heeft. Blijf tijdens het koken af en toe roeren. En voeg na het afgieten direct de saus toe. Om de pasta goed met de saus te laten mengen, kunt u een klein beetje kookvocht toevoegen voor de binding.

Pasta koken
Lees ook: Pasta koken? Met deze tips wordt hij perfect

Moet pasta met zout gekookt worden?

Het is wél nuttig om zout toe te voegen tijdens het koken. Voor het kookproces zelf doet het niets, maar het zorgt voor een diepere smaak van de pasta. Dit komt doordat het er helemaal in doordringt. Een effect dat niet bereikt kan worden, door achteraf zout toe te voegen. Wees verder wel spaarzaam met het toevoegen van zout, zodat het op het geheel niet te veel wordt. Het gezouten kookvocht kunt u eventueel ook weer gebruiken om de saus op smaak te brengen.

Hoe veel zout is nodig voor het koken van pasta?

Volgens kookgoeroe Nigella Lawson moet het kookvocht zo zout als de zee zijn, om een goede smaak af te geven aan de pasta. Voor het juiste effect kunt u uitgaan van zo’n 10 gram zout op elke 3 liter water. Om u een idee te geven, een theelepel zout is 2 gram en een eetlepel 15 gram.

(Bron: Archief, 24Kitchen, Culy, Ciao tutti, Pastaficio, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jabemuri says:

    ik kook pasta in ruim water met een beetje zout, soms met een bouillonblokje; na de kooktijd haal ik de pan van de hittebron, nog steeds in het kookvocht, wacht 5 minuten, en giet dan de pasta af.. Meteen erna giet ik beetje olijfolie er overheen, roer voorzichtig, en verwerk de pasta op m’n gemak. Zo heb ik nooit plakkende pasta.

    DuncanS says:

    Nooit olie bij het koken doen!
    Evt zout zodra het water kookt.
    Ja als het water kookt
    Niet vooraf want dan duurt het alleen maar langer dat je water gaat koken.

    De olie zorgt er niet voor dat de pasta en iets gaat plakken want het drijft op het water
    Het het hecht zich wel aan je pasta bij het afgieten waardoor je saus niet lekker kleeft.
    Geef pasta de ruimte kook het niet te lang , a dente.

    Gooi ook geen olie erover na het koken, zelden effect mbt kleven van de saus aan de pasta.