Wel of niet eten afdekken bij opwarmen in de magnetron?
Publicatiedatum: 23 mei 2023
Wanneer er te veel gekookt is, kan dat een dag later nog prima opgewarmd en opgegeten worden. Dat opwarmen kan op verschillende manieren, waaronder in de magnetron. Maar moet het eten dan afgedekt worden of juist niet?
Koken met de magnetron
De magnetron is een multifunctioneel apparaat. Naast het opwarmen van eten, werkt het ook om iets te ontdooien. Maar er kan ook in gekookt worden. Denk bijvoorbeeld aan een gepofte aardappel of een cakeje in een kop.
Eten afdekken of toch niet?
Maar over het algemeen warmen we vooral eten op in de magnetron. Een kant-en-klaarmaaltijd heeft een plastic afdichting, waar gaten in geprikt moet worden. Maar hoe zit dat met een bakje restjes? Moet dat afgedekt worden of is het beter om zo op te warmen?
Een deksel, bord of magnetronfolie
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum. Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website. Kies een schaal of bakje dat geschikt is voor de magnetron. Voeg vervolgens 1 tot 2 eetlepels water toe aan het eten, om uitdrogen te voorkomen.
Verwarm in kleine porties in de magnetron
Vaak zijn we geneigd het hele bakje in de magnetron te zetten of de complete maaltijd op het bord in 1 keer te verwarmen. Maar het is beter om kleine porties van gelijke grootte te verwarmen. Dan is het sneller klaar. Leg het daarna pas bij elkaar op 1 bord.
Het eten moet door en door warm zijn
Het is belangrijk dat het eten door en door heet wordt in de magnetron. Schep de maaltijd daarom tussentijds 1 tot 2 keer door. Ook wanneer de magnetron een draaiplateau heeft. Het eten kan beter te warm zijn, dan te koud. Anders krijgen bacteriën vrij spel.
(Bron: Voedingscentrum, Culy, archief. Foto: Shutterstock)