Weetjes over augurken, zoals: wat zijn die gele bolletjes?
Publicatiedatum: 6 september 2024
Zo zuur mogelijk of toch liever de zoetzure variant? Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeur voor de smaak van augurken. Van kleintjes tot grote varianten. Dit zijn leuke weetjes.
Is het een augurk of toch een komkommer?
Augurken en komkommers zijn familie van elkaar. Wat betreft uiterlijk is dat ook goed te zien. Augurken blijven alleen een stuk kleiner en hebben vaak een schil met puntjes. Verder eten we bijna geen verse, maar vooral de ingemaakte variant. De één vindt de verse niet te eten, omdat er weinig smaak aan zit. Maar anderen vinden het wel lekker. Wie de verse variant wil kopen, om ze zelf in te maken moet wel even goed zoeken. Lang niet alle groenteboeren verkopen ze. Maar sommige Turkse – of Marokkaanse supermarkten wel.
Wat zijn die gele bolletjes in een pot augurken?
De één eet ze op, de ander haalt ze ervan af: de gele bolletjes in een pot augurken. Bij het inmaken worden er smaakmakers toegevoegd. Dit is onder andere azijn, dille, dragon, suiker (voor zoetzure) en zout. Maar ook mosterdzaadjes. En dat zijn die gele bolletjes in de pot.
Door het inmaken blijven de augurken ook lang houdbaar. Vroeger was dat dé manier om vers voedsel lang goed te houden.
Welke soorten zijn er?
Wie in de supermarkt staat, zal een groot schap met verschillende soorten augurken tegenkomen. Eerst is er al de keuze voor zuur, zoetzuur of zoet. Dan is er de keus uit klein, cocktail, cornichons, plakjes, schijven of blokjes. Cornichons zijn kleine, zuurdere versies.
Waar kunt u augurken bij eten?
Augurken zijn lekker om zo los te eten of gerold in een plakje ham bijvoorbeeld. Door een salade passen ze ook goed. Vergeet ze niet toe te voegen aan een (Hollandse) stamppot en in een huzarensalade zitten ze traditioneel gezien ook. Recepten hiervoor kunt u vinden op onze receptenpagina.
(Bron: Quest, Veggipedia, Groenteboer.nl, Kuehne, Albert Heijn. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Augurken zijn altijd lekker. Als ik trek krijg neem ik ook geregeld een augurk.. Klein snijden door wat tomaten en wat zuur toe te voegen . Heerlijk.
De verse zelf gekweekte zijn prima, niet te zoet of te zuur en met zelf in pot doen kun je zelf bepalen hoeveel smaak je wilde.
De puur natuur is mijn voorkeur. probeer ’t eens.
Ik heb ooit ergens gelezen dat augurken en het sap kunnen helpen bij kramp. Hoe het kan weet ik niet, maar bij mij helpt het echt. Als ik kramp krijg in mijn kuiten of voeten, strompel ik naar de augurkenpot, neem 1 of 2 partjes en een slok sap en de kramp trekt vrijwel direct weg. Geen idee of het voor iedereen werkt, maar het is simpel te proberen als u kramp hebt.