Naar cookieinstellingen

We moeten minder en gezonder eten, ook voor het milieu

De eetgewoonten van de consument zijn verspillend, milieubelastend en ongezond. Mensen moeten daarom over de hele linie minder consumeren. Dat is beter voor de gezondheid en goed voor het milieu. Dit staat in het rapport Wat ligt er op ons bord? van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat zij op dinsdag 24 januari 2017 hebben gepubliceerd.

Voedseltop

Het onderzoek loopt vooruit op de Voedseltop die donderdag 26 januari 2017 in Den Haag wordt gehouden. De 150 ‘beslissers’ uit de Nederlandse voedselwereld komen daar samen om te praten over het voedselbeleid van de toekomst.

Broeikasgassen

De productie van voedsel veroorzaakt wereldwijd ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen; dierlijke producten hebben daarin een groot aandeel. Het RIVM vindt dat de overheid duurzaam en gezond eten moet stimuleren, bijvoorbeeld door het heffen van accijns of een hogere btw op vlees. Verder zouden er duidelijke etiketten op voedsel geplakt kunnen worden zodat mensen meteen kunnen zien of een product gezond en duurzaam is.

Voor- en nadelen

Duurzaam en gezond eten gaan goed samen, aldus het RIVM. Minder eten leidt tot minder overgewicht en een lagere voedselproductie en het milieu wordt minder belast. En het eten van minder vlees heeft volgens het instituut nog meer voordelen: als we 40 procent minder vlees eten, daalt het aantal ziektegevallen met 20 procent. Nadelen zijn er ook: gezondheid en duurzaamheid gaan niet altijd samen. Zo is het duurzaam om bij vleesconsumptie het hele dier te eten van kop tot staart, dus ook bewerkte vleesproducten zoals worst. En die zijn weer minder gezond, zegt het RIVM.

Wereldwijd stijgende voedselconsumptie

Toch is er nog een ander probleem, aldus Henk Westhoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat ook onderzoek naar voedsel doet. “Mensen zijn al veel bewuster bezig met eten en de vleesconsumptie in Nederland daalt al iets. Maar tegelijkertijd is de verwachting dat de totale vleesconsumptie in de wereld zal stijgen, bijvoorbeeld in Azië.” Mensen moeten volgens hem daarom enerzijds bewust worden gemaakt van de gevolgen van vleesconsumptie, en anderzijds ook leren gezond te eten. Ook hij ziet een belangrijke taak voor supermarkten en restaurants. “Neem Van der Valk, dat een proef deed met minder vlees en meer groenten. Als je de hele voedselomgeving aanpast, maken mensen ook andere keuzes.”

Minder zout

Ook de Consumentenbond mengt zich in de discussie over gezond eten in Nederland. Zij willen dat er strengere maatregelen komen voor het toevoegen van zout in producten, zodat consumenten minder zout binnenkrijgen. “De huidige zelfregulering voor zoutreductie zet geen zoden aan de dijk”, aldus de consumentenorganisatie. Ze roept de Tweede Kamer op bepaalde adviezen over zoutverlaging bindend te maken. De bond noemt als voorbeeld de hoeveelheid zout in voorverpakte groente. De kant-en-klaarmaaltijd boerenkoolstampot met worst van de ene supermarkt kan wel twee keer zoveel zout bevatten als die van de andere. “Fabrikanten komen altijd met smoezen als ’langlopend proces’, ‘smaakgewenning’ en ‘houdbaarheidsproblematiek’. Maar ons onderzoek laat zien dat een forse zoutreductie helemaal niet zo moeilijk is als fabrikanten ons willen laten geloven. Als de ene fabrikant het kan, waarom de andere dan niet?’’, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

In het door het ministerie van Volksgezondheid opgestelde Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn afspraken gemaakt over de zoutreductie in eten. De Consumentenbond, Hartstichting, Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging hebben kritiek op het Akkoord, dat volgens hen weinig ambitieus is. “Fabrikanten kunnen met zulke slappe normen de komende jaren rustig achterover leunen.” Zij pleiten ervoor dat het Akkoord de adviezen van de Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) worden overgenomen.

(Bron: ANP, NOS, NU)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.