Naar cookieinstellingen

We kunnen weer Hollandse nieuwe proeven

Vanmiddag wordt ‘ie geveild, het 1e vaatje Hollandse nieuwe! Is de haring dit jaar vet of juist mager en smaakt ‘ie zilt of is de zee niet goed terug te proeven?

Keuren

Het 1e vaatje Hollandse Nieuwe wordt vanmiddag geveild, op de Scheveningse visafslag. haring_heel_shutterstockDe kraakverse haring ligt vanaf woensdag in de winkels en kan vanaf dat moment door iedereen in Nederland gekeurd worden.

Goed doel

Traditioneel gaat de opbrengst van het 1e vaatje haring naar een goed doel. Dit jaar is dat de stichting Het Vergeten Kind. Vorig jaar bracht het eerste vaatje Hollandse nieuwe 53.000 euro op; dat ging toen naar het Nationaal Ouderenfonds.

Update 16.30 uur: het 1e vaatje heeft dit jaar 90.000 euro opgebracht. Koper is het moederbedrijf van PLUS-supermarkten. PLUS schenkt het vaatje aan het Veteraneninstituut. Op Veteranendag (zaterdag 25 juni) krijgen alle oud-militairen op het Malieveld in Den Haag een gratis haring aangeboden.

Verheugt u zich op de Hollandse nieuwe?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    “Hollandse Nieuwe” is onzin, die wordt gevangen bij Noorwegen, het gehele jaar door.

      MAX Vandaag says:

      Beste oosterwijck@live.nl, veel van de Hollandse nieuwe wordt inderdaad niet langer bij Nederland gevangen, maar vanwege de traditionele manier van kaken, zouten en fileren hier mag het wel deze naam dragen, hebben wij begrepen.

    oosterwijck says:

    Eerbiedwaardige namen uit een ver verleden, zijn nu alleen nog volksverlakkerij. Vroeger, toen moraal en traditie nog hoog in het vaandel stonden, werden elk jaar, in het nieuwe seizoen (na de winter en voor het paarseizoen van de haring), op maatjesharing (maatjesharing is puberharing die nog niet gepaaid heeft) gevist. Dit werd de Haringrace genoemd. Die vis werd aan boord gekaakt en gezouten en aan land gebracht. De beste visser had het eerst zijn netten vol en kon terugkeren naar de eigen havenplaats, Scheveningen of aan de Zuiderzee. Dat was nieuwe haring, door Hollanders gevangen, gekaakt, gezouten en hier aan land gebracht. Daar werd traditioneel een feest van gemaakt en de visser werd beloond met een hoge biedprijs van een of andere bieder. Die manier van haring houdbaar maken, werd in diverse landen toegepast, niet alleen hier, dus is het ook niet een Hollandse traditionele manier.

    Tegenwoordig wordt Hollandse nieuwe gekocht in Noorwegen, van een Noorse visser of andere nationaliteit visser en gekaakt (kan evengoed een Est, Lat of Rus zijn), gezouten in de fabriek. Veel haringen worden in Canadese wateren gevangen en daar verwerkt. Daarna opgeslagen totdat de traditionele Haringrace in Scheveningen, nagespeeld wordt voor het volk (volksverlakkerij). De wereld zit al vol bedrog, moeten we daar dan aan mee doen? Nee, … stop met die onzin. Zeg gewoon hoe het zit, met die haring. Ik koop het hele jaar door, verse Hollandse Nieuwe (uit Canada of Noorwegen), bij de Lidl, op voorraad gehouden in de diepvries, totdat hij in de winkel ligt.

    oosterwijck says:

    Nog even een tip over haring serveren. … Omdat haring wordt ingevroren met kop en ingewanden, totdat hij ontdooit wordt en daarna pas schoongemaakt, krijgt de vis een bittere smaak, (veroorzaakt door de ingewanden). Als je haring kaakt en fileert, bij een haringkar of visrestaurant, is het nodig de Haring filé goed te spoelen met schoon (zee)water. Daarna even met een plantenspuit met slaolie sprayen. Als de klant Haring filé in de supermarkt koopt, ook goed spoelen onder de kraan, daarna even wentelen in een plasje slaolie op een bord of schaal. Pas dan vers gesneden en gesnipperde uitjes toevoegen. … Door deze bereiding, verdwijnen de bitterstoffen en smaakt de haring veel lekkerder.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.